自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我以為拔油令你冇咗隻牙㖭

珊瑚宮

Thx for info

珍珠宮

媽咪面 發表於 19-3-26 12:42
其實有個方法就係擦牙後,啷第一啖水,含住啷下口幾分鐘先吐,一樣可以無左蛀牙㗎。
仲易入口過油拔。

唔明唔明,刷牙前不啷?
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

Reminder 發表於 19-3-26 12:44
仲勁過精油,能醫百病。
其實我都做過油拔, 持續一年, 跟足指示做,

我唔敢話無效, 因為我本身就冇敏感牙齒, 蛀牙係有, 但己補左好多年,
純粹想白D (本身唔多飲有色飲品), 但亦係唔覺有效,
而家索性跟足牙醫指示用牙線、食野後唔刷牙都"浪"口

侯爵府

Reminder 發表於 19-3-26 12:44
仲勁過精油,能醫百病。

我無理佢能開百病既功效,朋友油拔完無左牙齒敏感我先試。反正唔貴。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mama01 發表於 19-3-26 12:51
我無理佢能開百病既功效,朋友油拔完無左牙齒敏感我先試。反正唔貴。

想問係用邊隻油較好?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mama01 發表於 19-3-26 12:04
洗牙科技?我睇唔出有咩分別,嗰d機械聲一樣尖音刺耳。
我只能講唔牙痺已經有返人生樂趣,無左蛀牙係bonus ...

唔係架~ 唔同牙醫, 手勢唔同, 可以爭好遠。
有啲牙醫好鬼粗魯, 洗到你好痛架。
有啲技術好, 人又溫柔些, 你係完全唔會痛。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

可以時光倒流?明明已經蛀咗可以變無蛀,你知唔知咩叫蛀牙?

大宅

ChloeMa 發表於 19-3-26 12:44
我以為拔油令你冇咗隻牙㖭

x2
抱抱BB

水晶宮

mama01 發表於 19-3-26 12:04
洗牙科技?我睇唔出有咩分別,嗰d機械聲一樣尖音刺耳。
我只能講唔牙痺已經有返人生樂趣,無左蛀牙係bonus ...

我以前細個有牙周病,我感覺係牙醫續個牙肉篤,好似放膿咁,痛到呢,之後唔敢再去,,但又未好番晒,中學又發作,好耐我至的起心肝再睇,之後牙醫係幫我洗牙,而唔係篤囉!痛都有痛但好過篤牙肉!

水晶宮

回覆樓主:

補充,我都油拔左近1年

珍珠宮

babe2010 發表於 19-3-26 13:42
可以時光倒流?明明已經蛀咗可以變無蛀,你知唔知咩叫蛀牙?

早期蛀牙可以修復

https://topick.hket.com/article/2036796/%E5%88%9D%E6%9C%9F%E8%9B%80%E7%89%99%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E8%87%AA%E6%88%91%E4%BF%AE%E5%BE%A9%E3%80%80%E7%89%99%E9%86%AB%EF%BC%9A%E5%94%BE%E6%B6%B2%E5%8F%AF%E5%B9%B3%E8%A1%A1%E5%8F%A3%E8%85%94%E9%85%B8%E9%B9%BC%E5%BA%A6

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆 candychan1314 的帖子

同問,我都想知

男爵府

BK Milk勳章

72leelily 發表於 19-3-26 14:29
早期蛀牙可以修復

https://topick.hket.com/article/2036796/%E5%88%9D%E6%9C%9F%E8%9B%80%E7%89%99%E5%8 ...

哦!10 年都早期

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有蛀牙可以無左咁神奇

侯爵府

babe2010 發表於 19-3-26 14:38
哦!10 年都早期

10年前補既大牙&門牙蛀得深,一定要補,另一隻就好早期,可以等,之後我無再睇&開始油拔,就當係油拔「醫」好左隻蛀牙吧。
之後都會繼續保持洗牙&油拔。當佢神奇d都無壞,令我有動力每日乖乖油拔。

侯爵府

環保接龍勳章

今年開始就病咗2次,
都係喉嚨痛, 上呼吸道感染, 睇咗5次醫生,
好返之後, 而家都開始油拔法,
唔理係咪真係咁神奇,
但佢成本唔高, 除咗花D時間,
又無壞處,
一於試下先,
起碼都對口腔牙肉有益.

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

第一次聽油拔呢個名詞,長知識了。

伯爵府

點解咁多蛀牙

首頁

尾頁

跳至