自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mary媽咪 發表於 19-3-31 23:14
我自己都曾經照顧過病人
嗰種感覺好難受

我哥初期坐輪椅時我媽同佢講接受唔到佢坐輪椅,我哥未退化到坐輪椅時講過如果坐輪椅會去跳樓,好彩果陣我哥小學同學成日陪住我哥,開解佢,我哥先無做儍事
愛 我 就 別 傷 害 我

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kitwong 發表於 19-4-1 09:42
我會努力,多謝

我問過醫生我幾時會退化到行唔到賈坐輪椅,連醫生都答我唔到,醫生只係同我講叫我 ...

係㗎,有能力,唔攰時就行多啲,就算唔得閒行,都係屋企郁下,等啲筋骨保持活力,加油呀,呢度好多會員都支持你㗎

侯爵府

kitwong 發表於 19-4-1 09:52

等佢覆診再搵社工問問先 !

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

styh 發表於 19-3-31 23:22
你帶埋醫生信去找社工可以嗎?

搵過喇,我有幾封醫生信,有封話我需要入住公屋,有封寫明不久將來要倚靠輪椅活動,要間大 d 既公屋,要有電梯到既樓層

果次我去搵精神科社工,咪比醫生捉左我入院

係白車時我 Whatsapp 比老公我要入院,我老公就要即刻請假湊女,佢同我講有姑娘通知佢我發生咩事,終於住左十日醫生先比我出院

侯爵府

kitwong 發表於 19-4-1 10:01
我哥初期坐輪椅時我媽同佢講接受唔到佢坐輪椅,我哥未退化到坐輪椅時講過如果坐輪椅會去跳樓,好彩果陣我 ...

有邊個接受到由行得走得食得
慢慢變到乜都唔得
男人正常4x歲仲係人生既黃金期
但依家已經要住係老人院

珍珠宮

bdrescue 發表於 19-4-1 00:47
去迪士尼無1日都半日, 5x/6x真係唔夠力, 你搵你老公/仔推啦, 應該好力過5x/6x女人
...

除左我叫我媽去,仲會叫埋我老公去幫手,因為無復康巴士接送,我地要自己安排交通

點解我話佢死要面唔肯同我哥去呢

新年前老公提議去老人院附近既酒樓食團年飯,佢推埋我哥去,我媽一聽到我哥又去即刻話唔去唔食

珍珠宮

karshing 發表於 19-4-1 02:32
你阿哥小學同學真係好好,電動輪椅要兩萬元一部,以前好似重貴!
如果社工話可以申請,緊係申請買,係裕華 ...

但我哥隻手唔靈活控制唔到部輪椅,佢話驚係街撞到人,之後佢話唔申請喇

珍珠宮

藍尾巴 發表於 19-4-1 03:18
唔知可以講咩, 祝福你同哥哥,希望醫學快d進步,你地個病治療上有 ...

我入左協會後知以家台灣做緊臨床實驗,但唔知要做幾耐,希望到時有藥醫到啦,呢個病真係好折磨

珍珠宮

styh 發表於 19-4-1 09:59
是,我媽今年98了,去年11月才入住。你哥去睇醫生時,去找醫務社工,他們會幫忙申請政府院舍的
...

等我哥覆診時問吓先,唔該哂你

珍珠宮

芷欣mama 發表於 19-4-1 10:02
係㗎,有能力,唔攰時就行多啲,就算唔得閒行,都係屋企郁下,等啲筋骨保持活力,加油呀,呢度好多會員都 ...

我去覆診或去得遠我一定攞拐杖,我好驚人撞到我,撞一撞我會跌,係屋企我都有支拐杖,有時隻腳太痛太無力就用,因為我係屋企跌過,以家出街我盡量避免行斜路,試過係街跌過兩次,樓梯我要扶住先敢行,小巴我都盡量避免撘,因為上落車都有困難

珍珠宮

Mary媽咪 發表於 19-4-1 10:15
有邊個接受到由行得走得食得
慢慢變到乜都唔得
男人正常4x歲仲係人生既黃金期

我哥三十幾歲就坐輪椅,四十歲就入左老人院喇

呢個病真係好折磨

珍珠宮

本來今日要上老人院交錢,但琴晚半夜又痾又嘔,今日都係唔去住,聽日先再上去交錢

男爵府

搵下區內其他, 再唔係可以搵下D社區服務的義工睇下有冇政府的一D計畫適合

男爵府

kitwong 發表於 19-4-1 10:37
等我哥覆診時問吓先,唔該哂你

不用客氣,因我媽我也是找醫務社工幫的,希望也可幫到你哥,祝福你及你哥

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

kitwong 發表於 19-3-27 21:27
搵過社工啦,幫唔到 d 咩

因為佢攞綜緩比院費,之前社工講過唔可以搵 d 院舍收院費超過綜緩個數,如果唔 ...

你要頂住你仲有個女照顧!

搵多幾間試下價平些,保重身體!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

szeszes 發表於 19-4-1 00:27
樓主加油

其實係醫院搵醫務社工,應該好過 社區福利署既社工

係呀!醫務社工會好過社區社工,會快啲幫到手

伯爵府

kitwong 發表於 19-3-27 21:46
我有個大仔十幾歲,當年生佢時未知我爸個病係遺傳,醫生只話腦退化,幾年後到我哥行路都出問題,我開始擔 ...

樓主聽到你既事令我好心痛, 只能為你一家送上無限祝福, 為你們一家祈禱

你已經好堅強了, 雖然未知前路係點, 但襯而家仲有氣有力好好珍惜現在既每一天

加油, 為你打氣

伯爵府

kitwong 發表於 19-3-31 13:10
我以家都有抑鬱

之前我女細時返健康院同姑娘傾開我實喊,我媽最鍾意講你堅強 d 啦,喊乜啫 :an ...

我好明白.. 雖然我唔係有病, 但我對自已既生活都感到好累, 我係明白個種唔想笑又要強顏歡笑個種無力感

樓主, 你仲有兩個小朋友, 要堅強

我想問下, 咁細女無, 大仔有遺傳到嗎?

珍珠宮

EllenHui 發表於 19-4-1 10:57
搵下區內其他, 再唔係可以搵下D社區服務的義工睇下有冇政府的一D計畫適合

之前我哥未入老人院時同我媽住果陣,有明愛陪診同送飯,因我媽唔煮飯,晚晚只煮個公仔麵比我哥食就算

明愛家居服務係我哥另一個小學同學幫佢搵,我好多謝佢陪我哥行段咁難行既路,最初我哥接受唔到自己有病坐輪椅,佢小學同學就成日搵我哥陪佢傾計開解佢,有時佢會推我哥落街行吓坐吓,就算坐公園都好過日日屈係屋企

珍珠宮

俙俙媽咪 發表於 19-4-1 15:38
我好明白.. 雖然我唔係有病, 但我對自已既生活都感到好累, 我係明白個種唔想笑又要強顏歡笑個種無力感

...

生大仔時未知我爸個病係遺傳,所以無做任何檢查就生左,因為腦科醫生無講話係遺傳病,只同我地講係腦細胞退化,到幾年後我地先知係遺傳,但問過遺傳科,要等我仔夠十八歲知道係咩事要佢清楚知道個病先同佢驗

我問過老公,但佢唔想仔仔驗,無遺傳到就好啫,萬一遺傳左怕佢接受唔到

首頁

尾頁

跳至