自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

睇到我好心up,唔知點安慰你。政府呀政府,有冇官員見到這post可以幫下佢地?

祝福你和你哥哥

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主你好堅強,又要照顧屋企,又要照顧埋在老人院哥哥,送上無限祝福

大宅

牛年勳章

樓主好堅強,祝福你一家平安健康

大宅

kitwong 發表於 19-3-27 22:25
佢好要面,我哥坐輪椅咁耐佢未推過我哥出去,連落樓下飲茶都唔會,覆診初初有去既,之後搵到明愛有陪診就 ...

點解你阿媽咁無情既,比著我如果阿仔有事我會照顧佢一生一世,因為係我生佢出黎。希望你可以快d搵到另一間合適既院舍啦。

伯爵府

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

樓主,睇怕你要學D大陸人咁,一哭二鬧三上吊,D社工乜都幫你搞,佢地最怕麻煩,我識有人用呢D方法,屋可以揀幾次仲可以揀到最大,傷殘人士未夠年齡都分配單人單位,呢個正苦就係咁賤格架

男爵府

加咁多

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

topyy 發表於 19-3-27 22:47
樓主,想喊就喊啦,喊時諗下個可愛細女,老公,佢地好愛你架,希望你搵到方法去幫你哥啦:fortun ...

因男家唔知我有病,得我老公知,佢算係咁,我 15 歲就識左老公,當日佢睇住我爸病發,之後到我哥,無人比佢梗清楚個病最後會點,但佢都好照顧我,我好多謝佢

曾經係豬隊友,近呢兩年終於醒覺,以家奶奶以經好好多,係我姑奶麻煩,以家有姑奶去既飯局老公都唔想去,就算去都唔出聲,我繼續當姑奶透明
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

菲比108 發表於 19-3-27 22:47
聽你咁講。你呀媽真係枉為人母

你2兄妹要好好互相扶持呀

其實我以家少左去探佢,我媽係香港就日日會去,我自己隻腳成日痛又無力,我叫佢有咩就 Whatsapp 話我聽,我哥都叫我唔使上去

我自己衰女,以前爭咭數破產,當年間公屋我地買左,我哥未入老人院前同我媽住,我就同老公仔租地方住,因為破產我地比破產管理處釘契,當時律師話只可繼續住,唔可以做買賣,十年後收到信要處理我果半份業權,如果買番我果半份係計以家市價,我地邊有咁多錢,最後賣左間公屋,咁啱果陣我租約滿,就搵果個大 d 既同我媽一齊住,我好後悔賣左佢間公屋同佢一齊住,賣樓佢分到一半錢,我果半就攞去還,以家佢唔係無錢,但樣樣野都計到足

珍珠宮

果次我真係好嬲,有日下晝我媽打比我叫我落佢度,話我哥有問題,我話我又唔係醫生,叫佢 Call 白車送我哥入院,死都唔肯,我落到去見我哥指住幅牆黎鬧,神智唔清醒,我媽都唔肯 Call 白車,話搵左我哥教會個朋友黎睇佢,等到我哥教會個朋友黎,同我哥傾完覺得佢好亂,提議 Call 白車送佢入院,果陣我女仲要坐 BB 車,佢朋友叫我唔好去,佢陪我媽送我哥入院,叫我推我女返屋企先,戲肉黎喇,之後我媽先講原來之前果晚都覺得我哥有問題,但佢失常前發生咩事,我媽就無講,我覺得係有 d 野發生左,但我媽就死都唔肯講

珍珠宮

以前我哥仲同我媽住果陣,有次係屋企樓下撞到我媽返黎,我媽可以當唔識佢撘第二架電梯上樓,我哥同我講時佢喊,我都唔知點安慰佢

早排我哥隻腳腫哂,原來腫左成個禮拜,我媽唔出聲話我聽,我知道後叫佢帶我哥去睇醫生,佢句說話難聽過粗口,我媽話我邊有咁多錢同佢睇醫生,你戶口果百幾萬假架

我哥部輪椅欄左我媽都唔肯買,上次話搵社工申請買輪椅,我知社工攞左份野比我哥簽,果日我叫佢同我哥覆完診上去搵社工問,佢即刻發我脾氣話唔問

珍珠宮

kitwong 發表於 19-3-27 21:27
搵過社工啦,幫唔到 d 咩

因為佢攞綜緩比院費,之前社工講過唔可以搵 d 院舍收院費超過綜緩個數,如果唔 ...

識得人佢老公有病,自己有輕微抑鬱病,佢叫私家醫生寫到佢個病好嚴重,日日揾個社工,喊晒口,好快派到公屋,仲係新公屋,佢親戚做房署話其實有好多後備舊單位,但唔會派,留住比有需要嘅人……。 本來派舊公屋比佢,佢唔要,最後派咗新公屋。
係五、六年嘅事,可能宜家唔同咗!

珍珠宮

佢完全唔覺得自己有問題,自私到一個點

珍珠宮

tsung 發表於 19-3-27 22:56
要排好多年

我知呀,我都有同我哥講,但佢好硬頸,佢話喎,排得黎佢都走左,排黎做乜

珍珠宮

kamyee503 發表於 19-3-27 23:05
如果付擔唔到就快啲去揾社工
一個唔得就搵第二個,
其實唔係唔得,係社工想唔想做

可唔可以比社工聯絡方法我呀

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

kitwong 發表於 19-3-31 12:24
我知呀,我都有同我哥講,但佢好硬頸,佢話喎,排得黎佢都走左,排黎做乜
...

我pm你!

珍珠宮

jellomama 發表於 19-3-27 23:10
請兩個工人一般屋企都未必有位容立佢哋,而且所有駛費加埋就唔只一萬三蚊。
...

問題係我媽唔肯同佢住

佢話喎,接佢出黎住邊丫,即話賣左層樓無屋住,我咪話幫佢搵社工問吓可唔可以攞番間公屋比我哥住,佢黑口黑面唔出聲

珍珠宮

~緣~ 發表於 19-3-27 23:41
祝福你 希望有1日有藥可以醫好你倆兄妹

我都希望

珍珠宮

spicymama 發表於 19-3-28 00:52
聽完心好酸,多謝你放享左你既故事比大家聽,比唔到咩建議或幫忙,就算你有無信仰都好,為你祈禱!祝福你一 ...

多謝你

首頁
34567...13

尾頁

跳至