自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

水晶宮

知道你地兩兄妹咁真係好難過, 試下搵慈善機構睇下可唔可以幫手
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

香港政府對老人, 醫療支援真係太少.

珍珠宮

你媽可不可面對現實,照顧你哥呢?咁講好似好衰;但係要實際D…

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

boaangel 發表於 19-3-27 16:29
其實好多老人院都要成萬元一個月,好難想像你哥哥住的之前是6千多
Anyway , 可以找社工幫手申請 ...

搵過社工啦,幫唔到 d 咩

因為佢攞綜緩比院費,之前社工講過唔可以搵 d 院舍收院費超過綜緩個數,如果唔係我地貼幾多綜緩扣幾多

我自己之前亦搵過社工,我以家排緊公屋,個病會一日一日咁退化,唔知幾時會坐輪椅,想社工幫手快 d 上樓,醫務社工都話幫唔到我要照排,上年搵過精神科社工,傾多兩傾我發癲用個頭撞落張枱度,嚇到佢即刻搵姑娘捉我上去見醫生,最後比醫生捉左入院住左十日,因為我有個細女,我入左院老公就即刻請假幫手湊女,出院後老公就話唔好再搵社工,驚醫生又捉我入院

愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

超級特務 發表於 19-3-27 17:04
只能送上無限祝福
政府方面有冇支援?

無任何支援

我哥攞緊綜緩比院費架喇,佢未入老人院前只係攞傷殘金,但發覺連食都唔夠,之後搵社工轉申請綜緩,我哥傷殘都要搞好耐先申請到,社工問點解要申請綜緩喎

只怪我地唔係大陸人,大陸人落到香港乜都有,我地香港人就查三代咁查

珍珠宮

forgive?forget? 發表於 19-3-27 17:12
你有生小朋友嗎?
唔好介意我咁講 你要早少少帶佢哋檢查或者做一啲準備
...

我有個大仔十幾歲,當年生佢時未知我爸個病係遺傳,醫生只話腦退化,幾年後到我哥行路都出問題,我開始擔心自己都有,咁啱我爸入左院照胃鏡,我就順便問醫生,醫生就幫我地排期見遺傳科醫生,咁啱我有左 BB,報告亦比較快,最後知道我爸個病係遺傳,我亦抽血驗到有,果訓我喊到癲左,我由 QE 一路喊到去廣華都收唔到聲,之後即刻去醫院通知產科,等夠期就安排我抽胎水驗,最後 BB 亦有,同老公商量左好耐決定做人流,由果陣開始我就睇精神科喇

兩年後又有左 BB,我抽哂胎水驗過哂佢無事我先敢生出黎,我明白呢個病有幾痛苦,我唔想個病一代一代咁傳落去

珍珠宮

美之選468 發表於 19-3-27 17:22
其實宜家的私人安老院大部分都收費在12000蚊左右,好小小的要15000蚊,但環境仲差過政府安老院(政府院舍因 ...

但我哥得四十幾歲,唔夠年齡申請

大宅

kitwong 發表於 19-3-27 21:46
我有個大仔十幾歲,當年生佢時未知我爸個病係遺傳,醫生只話腦退化,幾年後到我哥行路都出問題,我開始擔 ...

你好堅強

公爵府

kitwong 發表於 19-3-27 21:53
但我哥得四十幾歲,唔夠年齡申請

找社工,有一種叫做殘障人仕院舍(以前我在上水見過)應該是護理院,不是老人院,

男爵府

kitwong 發表於 19-3-27 16:19
果度有個伯伯無人無物,得自己一個,聽姑娘講好似叫佢搬去第二間老人院住,話佢無屋企人驚佢比唔起 :igive ...

人地要賺錢正常,係政府應該點照顧無倚無靠既人

男爵府

kitwong 發表於 19-3-27 21:46
我有個大仔十幾歲,當年生佢時未知我爸個病係遺傳,醫生只話腦退化,幾年後到我哥行路都出問題,我開始擔 ...

要加油。。

珍珠宮

Suncloud 發表於 19-3-27 21:53
你好堅強

其實我唔堅強,我知道自己有病幾年,以家一講起我會喊

珍珠宮

美之選468 發表於 19-3-27 21:58
找社工,有一種叫做殘障人仕院舍(以前我在上水見過)應該是護理院,不是老人院,
...

之前問過社工,申請呢種院舍仲耐,要三、五、七年

珍珠宮

Esther_531 發表於 19-3-27 22:07
人地要賺錢正常,係政府應該點照顧無倚無靠既人

賺錢係正常,但一加就加咁多我覺得有 d 過份啫

政府,算把啦

男爵府

樓主 你好犀利!希望你堅持落去。。
都希望你一家平安,包括你哥哥

珍珠宮

TingTing 發表於 19-3-27 18:45
你媽可不可面對現實,照顧你哥呢?咁講好似好衰;但係要實際D…

佢好要面,我哥坐輪椅咁耐佢未推過我哥出去,連落樓下飲茶都唔會,覆診初初有去既,之後搵到明愛有陪診就無去過

我攞住拐杖佢都叫我唔好上老人院,驚人知道我都有病

珍珠宮

kck811 發表於 19-3-27 18:34
香港政府對老人, 醫療支援真係太少.

係,但對大陸人又好慷慨

珍珠宮

kayer 發表於 19-3-27 22:23
樓主 你好犀利!希望你堅持落去。。
都希望你一家平安,包括你哥哥

多謝

我一定會堅持落去,因我仲有細女要照顧

子爵府

kitwong 發表於 19-3-27 21:27
搵過社工啦,幫唔到 d 咩

因為佢攞綜緩比院費,之前社工講過唔可以搵 d 院舍收院費超過綜緩個數,如果唔 ...

社工都有好多無心幫人的,找另一個再試下。總有出路

珍珠宮

其實大家講既同佢轉院我地都有考慮過,但我哥情況又好似唔適合同佢轉院

我哥除左行動唔方便要坐輪椅外,手亦都唔靈活,連說話都有影響,以家我完全聽唔到佢講咩,平時同佢溝通都係靠 Whatsapp

可能佢後生,又有病坐輪椅,果度 d 伯伯對佢好好

同埋佢好自由,聽我媽講我哥半夜四點會落街飲茶,有個伯伯推佢去一齊飲,日日落樓下間餐廳飲咖啡,佢教會 d 朋友間中去探佢推佢出去食飯,我哥自己 d 朋友會去探佢同佢出去食飯,但佢 d 朋友去既時間比較特別,夜既接近十一、二點搵我哥去消夜,試問係其他老人院一定唔比佢出去

呢個係我地考慮同唔同佢轉院既重要因素

首頁
12345...13

尾頁

跳至