自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

chyxin 發表於 19-5-16 19:17
可以pm我邊間嗎?同埋驗左幾多樣野?
太子大廈免疫科鄔醫生, 不想在這開全名, 你上網查查. 我不肯定有幾多種,報告有9張紙.

男爵府

若曦 發表於 19-5-16 19:53
太子大廈免疫科鄔醫生, 不想在這開全名, 你上網查查. 剛有報告, 囡對塵蟎嚴重敏感, 要戒酵母類(麵包和酒) ...
我都係對塵蟎好敏感,你囡食物方面都幾多喔

子爵府

yanyanmm 發表於 19-5-16 20:03
我都係對塵蟎好敏感,你囡食物方面都幾多喔
預期少了, 之前以為蛋奶都晤食得.

大宅

若曦 發表於 19-5-16 19:53
太子大廈免疫科鄔醫生, 不想在這開全名, 你上網查查. 剛有報告, 囡對塵蟎嚴重敏感, 要戒酵母類(麵包和酒) ...

謝謝你

禁止訪問

珊瑚宮

若曦 發表於 19-5-16 19:58
太子大廈免疫科鄔醫生, 不想在這開全名, 你上網查查. 我不肯定有幾多種,報告有9張紙.
...

近20年前,公司有同事因工需要做詳細敏感測試,當時係揾鄔醫生,我記得當年轉介醫生話,得鄔醫生一個私人執業做呢一科,其他既全部响大學度做研究

男爵府

YuYuMother 發表於 19-5-15 08:42
皮膚測試抽血驗都試過,個人覺得抽血較好。

抽血私家診所做,應該好多地方都有。抽血有分環境、食物,或 ...

請問有無用緊防塵蟎床品呀?用過邊隻牌子好?

樓主囡囡好慘腫成咁希望快啲好返

子爵府

bellchengll 發表於 19-5-23 22:45
我都有抽血驗過,但係冇得避,因為就係對塵蟎有敏感,除咗要保持屋企清潔,我依家食埋中大濕X清,減低敏感 ...

有效嗎,在那買

子爵府

bing-jing 發表於 19-5-24 05:32

近20年前,公司有同事因工需要做詳細敏感測試,當時係揾 ...

我都是最近從這討論區才知道有免疫過敏科, 以前阿囡濕疹病發, 我都是帶她看皮膚專科.

大宅

回覆樓主:

樓主現在好返啲未?
我仔係mxddx度驗第三代igE, 叫faber.抽血送去Italy驗。
驗完得知主要蟎敏,已經聽化驗所職員買防塵蟎床品,每天起床後抽濕至50度以下,但過敏徵狀仍然持續。
看來要控制過敏反應唔單單指驗血,還要檢視飲食習慣及作息。
囝囝自從改變飲食,注重蛋白質吸收,減少精練食品,嚴重時就用天然營養補充劑,嚴格戒糖奶麩質,過敏徵狀開始有改善。樓主要加油呀,唔好氣餒!

大宅

hannalam 發表於 19-6-8 20:22
樓主現在好返啲未?
我仔係mxddx度驗第三代igE, 叫faber.抽血送去Italy驗。
驗完得知主要蟎敏,已經聽化驗 ...

都係R到晚晚訓唔到覺,唔係一個地方,係全身上下都痕,請問你話天然補充劑係食邊d

大宅

回覆樓主:

腫到咁,真係好慘!盡量避容易敏感嘅食物 ,例如海鮮、牛肉、 蛋、 奶 之類!

大宅

chyxin 發表於 19-6-8 23:54
都係R到晚晚訓唔到覺,唔係一個地方,係全身上下都痕,請問你話天然補充劑係食邊d
...

fish oil, vit b, vit c, probiotics, carotene. 我係跟治療師份量。佢地教如果飲食唔改善,補充劑食多多都未必幫助到。仲有,人工合成既補充劑都係對身體有負擔及傷肝。
胡亂戒口,不如驗清楚;否則,好似我仔以前咁,一味戒口,吸收唔夠營養,惡化過敏狀況。

伯爵府

若曦 發表於 19-5-15 14:44
我囡兩星期前驗完(faber),$4500, 下星期應該有結果.
請問是否驗血的?

子爵府

Danjunior 發表於 19-6-9 16:16
請問是否驗血的?
是.

伯爵府

若曦 發表於 19-5-16 19:58
...
請問驗完, 鄔醫生會唔會同你講解報告, 同教你之後可以點做? 謝謝

子爵府

Danjunior 發表於 19-6-9 16:27
請問驗完, 鄔醫生會唔會同你講解報告, 同教你之後可以點做? 謝謝
有講解, 覆診診金$1000. 我囡開始注射異位性皮膚炎生物製劑, 現在已好番晒, 沒有濕疹了. 不過不是斷尾, 停止注射會濕疹番發; 所以過了暑假會考慮做脫敏治療.

伯爵府

若曦 發表於 19-6-9 16:41
有講解, 覆診診金$1000. 我囡開始注射異位性皮膚炎生物製劑, 現在已好番晒, 沒有濕疹了. 不過不是斷尾, ...
謝謝回答。因為我仔濕疹呢一年好嚴重, 所以好想睇下點樣幫到佢。

請問點解你囡囡需要注射生物製劑, 是否又係濕疹好嚴重?

謝謝!

子爵府

Danjunior 發表於 19-6-9 16:59
謝謝回答。因為我仔濕疹呢一年好嚴重, 所以好想睇下點樣幫到佢。

請問點解你囡囡需要注射生物 ...
阿囡已試過好多方法, 如中藥和針灸,都只是稍有好轉, 又不想再塗類固醇藥膏, 另外她眼見同學半年前接受注射(同學看養和),皮膚也好轉好多, 所以便接受注射. 她已上大學, 這病已困擾她十多年, 注射了生物製劑後她終於可穿吊帶裙了

珊瑚宮

chyxin 發表於 19-5-16 19:17
可以pm我邊間嗎?同埋驗左幾多樣野?

我女10年前,旺角雅蘭中心驗過2500左右,現在可能已經加晒價了,不過醫生之後話我知:因為不是全面的,自己多些留意小孩飲食習慣,

首頁

尾頁

跳至