影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Pr0udfish 發表於 19-5-25 12:42
Do 姐好多時推介的劇都啱我心水㗎 可惜我無商台Plan 無得節目重溫添,FB只搵到Do姐手寫稿,"the sc ...

你add 口水多過浪花既Facebook & do 姐個IG 啦

Pr0udfish    發表於 19-5-25 21:46
Pr0udfish    發表於 19-5-25 21:45

子爵府

畀面勳章

啱啱睇完,好好睇,劇本同演員都好出色

Pr0udfish    發表於 19-5-26 17:54

男爵府

lovehimhim 發表於 19-5-25 13:22
啱啱睇完,好好睇,劇本同演員都好出色
同意,仲有好多感動位,令人反醒精神健康的重要要,同時嘗試代入精神病家人及受害者雙方的角度睇慘劇的後果,其實雙方都係損失及悲慘,希望所以人唔好忽略精神病,要認真尋求處理,係一套發人深醒的台劇

Pr0udfish    發表於 19-5-26 17:54

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Pr0udfish 發表於 19-3-27 13:08
有JM在看嗎?

我未睇任何花絮,純粹估計此劇係受到小燈泡或者捷運兇案啟發而創作的。劇本內容非常豐富,以 ...

從沒正式睇過一套台劇,剛剛就睇左兩集與惡的距離,暫時沒有很深刻感受,只想弱弱一問,被害人家屬對加害者家屬既遣責行為,印象中好似冇係香港發生過? 一直以為只有日本先會咁情況...,定係只有香港唔會發生咁情況?

伯爵府

2018復活節勳章

mariefish 發表於 19-5-25 23:36
從沒正式睇過一套台劇,剛剛就睇左兩集與惡的距離,暫時沒有很深刻感受,只想弱弱一問,被害人家屬對加害 ...

當初我睇《儘管如此》的結局時,就係相當不解雙葉為何要窮一生來為哥哥贖罪,到睇埋《與惡》至意識到原來在人心層面上,家屬必須被株連呢種道德約束係深入大部分民眾骨髓的,連受過高深教育的宋喬安也不例外,當然我相信,喬安作為受害家屬,要為悲傷忿恨找出口,容易掩蔽了理智

好幸運地香港係一個現代文明的社會,我哋尊重個體,起碼仲識得“守住禍不及家人”呢條底線,除咗大耳窿,似乎少見因為血緣就要家屬攬債上身咁極端的例子,不過我估大部分亞洲地區都充斥住呢種文化意識,韓劇有類似題材,印度唔洗講添啦

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

既然法院已判刑了,家人點解仍要為養育出殺人犯,一世被社會譴責,現在已經不是清朝啦,其實關加害者家屬乜野事呢?即使家風極嚴都不能保證唔出個衰仔,坂元尚且大膽寫成因為成長陰影影響到少年A心理,李曉明殺人原因則始終係不明不白的

我真係覺得連隨口鬧人無家教都係相當自以為是,不負責任的說話,要時刻度住自己與惡的距離

侯爵府

有二個子女的,都明仔女性格好多系天生

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Pr0udfish 發表於 19-5-26 12:21
當初我睇《儘管如此》的結局時,就係相當不解雙葉為何要窮一生來為哥哥贖罪,到睇埋《與惡》至意識到原來 ...

看到儘管如此的光妹一家那樣委屈地生活,不知道香港到底是太冷漠還是太理智,暗地裡覺得香港人這方面有少少值得讚許

翡翠宮

Pr0udfish 發表於 19-5-26 12:24
既然法院已判刑了,家人點解仍要為養育出殺人犯,一世被社會譴責,現在已經不是清朝啦,其實關加害者家屬乜 ...

真係覺得連隨口鬧人(無家教)都係相當自以為是《——你知道嗎?這句說話,我有很深的體會

講番正題,坂元是非常有膽色的編劇,這些題材本身吃力不討好,劇情走向絕對不是跟隨大眾主觀願望,尤其當描寫加害者時,我估計大部分人都一廂情願以為加害者會內疚,會不能平靜過日子..

台劇暫時睇到第二集,未能再一步參與討論

伯爵府

2018復活節勳章

mariefish 發表於 19-5-26 15:53
真係覺得連隨口鬧人(無家教)都係相當自以為是《——你知道嗎?這句說話,我有很深的體會

講番正 ...

心疼你JM 假如語言暴力純粹係路人無知口痕就唔好放上心,否則就要設底線,還擊或求助啊,祝福你一切安好

伯爵府

2018復活節勳章

mariefish 發表於 19-5-26 15:53

講番正 ...

世間事好多都不是想當然,有很多解不開的結,釋不了的疑團。王赦同樣在劇裡多次申明殺人者絕對有罪,理應受罰,但希望爭取到理解他們犯罪的原因,偏偏殺人者根本未必有歉意,更遑論追蹤犯罪動機。我就係中意呢部劇下下立起的矛盾,所以至話答案難尋,諒解更不易

你講到編劇不跟大眾主觀願望走,我就諗起是枝裕和套步履不停,樹木希林演的媽媽,每年喺長子忌辰都招呼當年溺水被救的肥仔到來拜祭嗰段,原來媽媽從來無放低過忿恨,你活得咁好我兒子卻丟了命,就要你一生無法忘記我兒子的恩情你的罪孽。哈哈呢啲神來之筆真係正

伯爵府

2018復活節勳章

hksarhksar 發表於 19-5-26 14:01
有二個子女的,都明仔女性格好多系天生

正是!我自己來自普通家庭,母親強勢,但幾兄弟姊妹個個性格南轅北轍,我老公成日都懷疑我哋係咪同一對父母生的

翡翠宮

Pr0udfish 發表於 19-5-26 17:21
世間事好多都不是想當然,有很多解不開的結,釋不了的疑團。王赦同樣在劇裡多次申明殺人者絕對有罪,理應 ...

步履不停嗎?睇黎我要搵埋呢套黎睇

另外多謝你的祝福 我只係突然見你對那句隨便中傷說話既睇法,覺得好開心好感動才有感而發,然而已事過境遷,不用擔心

Pr0udfish    發表於 19-5-26 17:53

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

無睇台劇好耐,呢套真係值得推介

珍珠宮

回覆樓主:

超級好睇

民房

而套好睇呀,夠寫實。

同埋係香港大台絕對唔敢拍既題材!

大宅

mariefish 發表於 19-5-25 23:36
從沒正式睇過一套台劇,剛剛就睇左兩集與惡的距離,暫時沒有很深刻感受,只想弱弱一問,被害人家屬對加害 ...

同問呀

別墅

好睇同埋首主題曲好好聽

象牙宮

2024年龍年勳章

Pr0udfish 發表於 19-4-25 16:44
其實以一個如此沉重的題材,編劇落筆已盡展溫柔,沒有將幾個家庭推往絕境。即使全家人齊齊墜入 ...

睇到第七集,估唔到台劇咁高水準。

男爵府

Pr0udfish 發表於 19-4-24 18:16
感謝製作團隊不設立場,只向觀眾深刻細緻地呈現了各個家庭於槍聲過後的破碎生活片段。現實中,真的太難太 ...

我終於有時間睇完呢套劇了,對我來講算幾震撼,事關我從未從加害者家屬的角度去睇自己的病患家屬暴力行為。

可惜套劇有好多處我覺係放大甚至誇張左,所以自己的defence 機制自動打開左,冇相信佢高度反映現況。 btw 我感受吾到王律師點解會咁熱摯要為精神病患發聲,吾知我有冇missed 左啲野?

此劇我認為男女主角都好一般,甚至比一眾配角比下去了。大芝父母、失常年青導演同佢家姐等人的演出就真正使我睇到淚流。

首頁

尾頁

跳至