0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB就嚟三個月大,最近情緒起伏好大,成日要人摟抱暗瞓,明明成日好眼瞓,但係都要人哋抱住先至肯瞓,仲要成日用唔同嘅抱法,就嚟人都癲呀, 4月1號要返工,家人照顧都唔知點算,唔知大家有冇啲咩方法呢,我已經嘗試由得佢喊,之後收聲慢慢休息,但係佢都仍然不停大叫大喊!

珍珠宮

如果你肯比奶咀既話,應該唔難既。

別墅

RubyYu07 發表於 19-3-27 15:25
如果你肯比奶咀既話,應該唔難既。

我都曾經試過,佢好叻自己吐返出嚟,而且身邊有好多朋友都話唔好用奶嘴,因為之後要用長時間去幫佢介!

珍珠宮

hqisabella 發表於 19-3-27 15:28
我都曾經試過,佢好叻自己吐返出嚟,而且身邊有好多朋友都話唔好用奶嘴,因為之後要用長時間去幫佢介!
...

如果可以唔用就唔用囉,我仔果時又好容易戒到

禁止訪問

侯爵府

回覆 hqisabella 的帖子

用到咪用, 用到會輕鬆好多, 你唔俾佢用咪辛苦自己
同埋好難戒奶嘴係你的想法, 我BB一直都係訓覺先用, 自己咬住奶咀自己訓, 訓左就會吐出黎, 全日加埋都用唔到30 分鐘, 相信大D 根本唔需要"戒", 因為佢本身除左訓果一刻都唔係太依賴奶咀

rainbowchuuu3    發表於 19-3-27 17:10

別墅

wincywong813 發表於 19-3-27 16:29
我個仔6個月半夜還在大叫......無奈中

咁真係好慘...

rainbowchuuu3    發表於 19-3-27 17:11

別墅

freshrose 發表於 19-3-27 16:47

用到咪用, 用到會輕鬆好多, 你唔俾佢用咪辛苦自己

我都有試過但係佢吐返出嚟,試過好幾次了,再加上屋企人超極力反對!
同事亦可能因人而異未必個個小朋友都受落!

侯爵府

我淨係想講其實三個月BB 唔係好識扭計, 如果而家已經大叫大喊又唔肯自己訓, 你將來會更加辛苦
BB D 皮氣只會愈來愈壞, 唔會愈來愈好, 而且佢習慣左你抱住佢, 你唔搵第二D 代替品, 咁你就預左要一直抱住佢, 一放低佢就喊

我屋企人最初都好反對我用奶咀, 但我仔果時真係要抱住訓, 一放低就醒, 變相我完全無休息過, 係後來用左奶咀之後生活先大有改善。反而我唔知係咪由細到大習慣左佢喊到唔肯收聲我就俾奶咀(佢喊我唔會抱佢), 佢唔喊我就得閒抱下佢, 佢真係大下大下成為左一個極少喊的BB, 我BB 而家9 個月大, 除左生理需要之外, 佢基本唔喊.........而我從來未聽過佢大叫TIM

別墅

freshrose 發表於 19-3-27 17:33

我淨係想講其實三個月BB 唔係好識扭計, 如果而家已經大叫大喊又唔肯自己訓, 你將 ...

佢夜晚無問題抱兩下即刻瞓,放床都瞓到扯鼻汗,只係下午唔知點解佢會咁!

男爵府

freshrose 發表於 19-3-27 17:33

我淨係想講其實三個月BB 唔係好識扭計, 如果而家已經大叫大喊又唔肯自己訓, 你將 ...

喊到超級大聲都唔抱嗎?唉,我b一個月未夠,大喊10黎ga..除了食奶其他時間都係喊...佢d喊聲誇張到一個點

複式洋房

hqisabella 發表於 19-3-27 15:23
BB就嚟三個月大,最近情緒起伏好大,成日要人摟抱暗瞓,明明成日好眼瞓,但係都要人哋抱住先至肯瞓,仲要成 ...

我都係要訓先畀奶咀,初初bb唔識啜奶咀,吐係好正常,試多幾次就得,訓著就蚊左佢,如你唔想用奶咀,畀bb埋身係最快訓嘅方法

複式洋房

chonglulu 發表於 19-3-27 19:48
喊到超級大聲都唔抱嗎?唉,我b一個月未夠,大喊10黎ga..除了食奶其他時間都係喊...佢d喊聲誇張到一個點
...

我bb都係呀,一喊就好誇張,我唔夠佢大聲... 喊到咁好難唔抱,同埋如果唔係生理需要,心理上嘅安全感更加需要抱去安撫

男爵府

hqisabella 發表於 19-3-27 17:51
佢夜晚無問題抱兩下即刻瞓,放床都瞓到扯鼻汗,只係下午唔知點解佢會咁!
...

晏晝會唔會有play time?即唔瞓放床聽下音樂玩玩具,放下電,到佢超極眼瞓時一抱就可以好快 瞓得好冧~同比佢熟習下晏晝要喺床~

別墅

hqisabella 發表於 19-3-27 15:23
BB就嚟三個月大,最近情緒起伏好大,成日要人摟抱暗瞓,明明成日好眼瞓,但係都要人哋抱住先至肯瞓,仲要成 ...
我都曾經試過,呀女100日前都係晚晚扭計,開頭我都單純可以為佢係要人抱住訓,但慢慢發現原來肚風作怪(bb夜晚肚風令肚仔唔舒服好普遍),大人抱佢時腹部壓住佢肚仔舒緩到咁佢咪肯訓,定時按下肚仔幫bb排氣,夜晚扭計唔一定係扭抱,肚唔舒服/鼻塞/唔夠暖/食唔夠 都會令bb一訓低就即喊,慢慢逐樣試先知佢乜事喊,我初初都晚晚抱住爭啲癡線個人加油啦!慢慢摸到bb路就無咁難搞

首頁

尾頁

跳至