懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

仁安醫院開刀記2019

2019年3月6日等待開刀手術,心情緊張又期待。姑娘黎我床邊叫我食粒胃藥,然後換上紫色手術衫,我先生已到達醫院同黎到我床前換上手術衫。大約7:15am我已上了咗手術車上,準備我既開刀生b,沿路由我房間開始出發到仁安一樓既手術室。

到咗手術室,我先生比叫停,在手術室門前等待,隔一到門,而我自己先入去準備,突然間覺得有種依依不捨嘅感覺,點解要我一個人入去呀。入到去,首先姑娘同我量血壓,問我知唔知今日做啲咩,我同佢講開刀生bb,之後麻醉師也過來跟我打聲招呼,幫我在手上種豆。網上說種豆很痛,我又唔覺得好痛覺得好似普通打針咁。

別墅

Fafa921 發表於 19-3-27 17:20
仁安醫院開刀記2019

2019年3月6日等待開刀手術,心情緊張又期待。姑娘黎我床邊叫我食粒胃藥,然後換上紫色 ...

之後我就俾人推入去正式嘅手術室,入到去嘅感覺見到好大嘅UFO燈光,好多嘅護士同助手喺度,成個氣氛相當緊張。之後好快我就比人枱上另一張手術床,之後打側身,麻醉師係我背脊準備打針做麻醉。有個護士捉住我,佢哋叫我扮一隻蝦咁,叫我唔好郁,如果唔係就會打咩左條針,嗰一刻好驚,忍唔住流眼淚。好快麻醉師係我背脊度打咗一針,話呢個係第一針,依家再打第二針,係深入麻醉。打完後,俾我感覺打麻醉針其實一啲都唔痛,好似普通打針咁,感覺好似有嘢注射暖暖既野係你背脊度好快下面就無哂知覺咁。

別墅

Fafa921 發表於 19-3-27 17:22
之後我就俾人推入去正式嘅手術室,入到去嘅感覺見到好大嘅UFO燈光,好多嘅護士同助手喺度,成個氣氛相當緊 ...

之後我就比人要我平訓,護士幫我插尿喉,講真插落去果下我有叫咗一聲,我覺得幾痛下。之後佢哋就將一個好長嘅布放咗喺我面前,遮住前面,而我之後咩都睇唔到啦。好快,有少少好暈既感覺,又有種突如其來嘅頭痛感覺,好似10級頭痛咁襲擊我,痛到我不停同麻醉師講我好痛好頭痛,我個頭好痛,我諗呢句說話我都講左10幾廿次。佢都好似冇咩反應咁,嗰一刻我心諗點解我要半身麻醉咁痛苦呢,之後好快我先生就入咗黎坐咗係我隔離捉住我隻手。而我雙手好似發羊吊咁不停震動,震到我先生問麻醉師我有無問題。

別墅

Fafa921 發表於 19-3-27 17:24
之後我就比人要我平訓,護士幫我插尿喉,講真插落去果下我有叫咗一聲,我覺得幾痛下。之後佢哋就將一個好 ...

聽到醫生講bb準備出黎啦,而我嘅頭痛都冇停過,我不停喊,又叫,我先生就同我講好快得架啦,又幫我抹眼淚,又同我講好快見到bb啦,而麻醉師就行咗去我前面,係我個肚度不停推呀推,左推右推,上推下推,好似推緊我啲內臟咁,之後我有種好想嘔既感覺,我又喺度嗌好想嘔呀,又隔左陣之後好快就話BB出咗嚟,即刻成個人舒服哂。

別墅

Fafa921 發表於 19-3-27 17:25
聽到醫生講bb準備出黎啦,而我嘅頭痛都冇停過,我不停喊,又叫,我先生就同我講好快得架啦,又幫我抹眼淚 ...

到尾聲縫針嗰陣又無啦啦好想嘔,有種反胃既感覺,想嘔但嘔唔出咁,之後麻醉師就幫我加咗止嘔藥係我種豆既地方,之後成個人前所未有既舒服。好快我先生就去咗幫bb剪臍帶,之後護士就將佢抱過嚟問我bb男定女,我之諗唔係女咩?我話女仔,之前佢就比我睇一睇bb下面,再用相機同我地兩個合照左一張,呢張係我地第一張我地三人合照,個一刻我又暈暈地都無咩感覺可言啦。之後就比人推咗去等候室等待半小時,無咩不良反應就返去自己房間啦。先生就離開手術室在外面等候我。

最後bb,重3.57kg,7.8磅,女女黎,好順利咁係仁安醫院出世啦!

複式洋房

Fafa921 發表於 19-3-27 17:26
到尾聲縫針嗰陣又無啦啦好想嘔,有種反胃既感覺,想嘔但嘔唔出咁,之後麻醉師就幫我加咗止嘔藥係我種豆既 ...

恭喜! 你好叻呀!多謝分享

別墅

LUCKY_COOKIE 發表於 19-3-27 17:35
恭喜! 你好叻呀!多謝分享

多謝你呀 呢個係我個經歷 想同大家分享,當然每個人麻醉後既反應都唔同既。

別墅

恭喜! Bb同媽媽都健健康康

別墅

祝媽媽同bb都健健康康,媽媽就早日康復

別墅

恭喜晒你呀!
請問你係邊位醫生幫你開刀呀?

別墅

恭喜你!很感動。
我也選了仁安開刀,
請問最後總費多少?
謝謝!

別墅

cathynui 發表於 19-3-27 17:57
恭喜! Bb同媽媽都健健康康

多謝你

別墅

dettol75 發表於 19-3-27 19:36
祝媽媽同bb都健健康康,媽媽就早日康復

多謝你承你貴言

別墅

Meemeemum 發表於 19-3-27 19:45
恭喜晒你呀!
請問你係邊位醫生幫你開刀呀?

多謝你,我醫生好好,係一位女醫生不過唔係註院醫生黎,可以pm你

別墅

wanwan531 發表於 19-3-27 19:52
恭喜你!很感動。
我也選了仁安開刀,
請問最後總費多少?

多謝你,希望唔好比我經歷嚇親你啦 始終每個人藥物反應都唔同,希望你一切順利生bb我最後埋單8萬蚊,比仁安upgrade 咗2人房,超正!

大宅

Fafa921 發表於 19-3-27 23:13
多謝你,我醫生好好,係一位女醫生不過唔係註院醫生黎,可以pm你

請問邊位醫生開刀?手勢ok嗎?第二日會唔會仲好痛,落唔落到到床

民房

Fafa921 發表於 19-3-27 23:17
多謝你,希望唔好比我經歷嚇親你啦 始終每個人藥物反應都唔同,希望你一切順利生bb我最後埋 ...

你訂標準房嗎?我訂左半私家有小小后悔。听講好多人都upgrade…

侯爵府

我都覺得插尿喉個下好唔舒服

別墅

JennyHong 發表於 19-3-28 00:07
你訂標準房嗎?我訂左半私家有小小后悔。听講好多人都upgrade…

係呀,本身book咗四人房,點知話無床位,就自動upgrade 二人房,我見好多媽媽都比人upgrade架

別墅

yankiyan 發表於 19-3-28 00:56
我都覺得插尿喉個下好唔舒服

係,我無諗過原來個一下都幾痛下拔出黎個下都好痛...

首頁

尾頁

跳至