醫護健康

跳至

首頁

尾頁

民房

大家好,我想問下有關於牙周病專科收費既問題!
首先講下背景先,我今年22歲,前幾日洗牙個陣比個牙醫發現我有一隻牙係有嚴重牙周病,而其他牙都有牙周病。係呢個情況下,佢就即刻轉介我去牙周病專科牙醫到睇下點處理。
而今日我去睇完專科牙醫到照哂X-ray,亦都同我分析哂成排牙都有嚴重、中度同輕微既牙周病。咁樣就已經收左我$2600
個牙醫就首先分兩個方案 1. 補住隻牙 2. 植牙
而牙醫就建議優先考慮第1,因為年紀尚輕唔想咁快無左隻牙。
如果考慮第1,就要邊補住隻牙同做返口腔清潔等啲紅腫同發炎既牙肉好返。因此,佢就將呢個過程分左3次上去做治療
1. 將嚴重牙周病既牙齒痴住隔離個兩隻, 以免會成日郁到隻牙而甩甩地+以免情況惡化
2. 左邊麻醉做深層既清潔(清牙石個啲)
3. 右邊麻醉做深層既清潔(清牙石個啲)
現階段就要2萬8

然後 因為前面隻牙情況比較嚴重,就打算睇返隻牙既復原情況。
1. 如果理想就睇下要唔要補牙骨個啲...
補牙骨要到時睇啲牙既情況再決定用咩物料
💰大概要2萬起
2. 情況如果再差啲可能要杜牙根,之後再填返啲牙骨個啲...
💰價錢不詳(因為專科牙醫話呢樣要再同幫我洗牙個醫生傾下,睇下係邊個醫生做先再開價)

如果計返條數想補住隻牙:
X-ray $2600+ 深層清潔$28000+補牙骨$20000合共 $50600...
仲未計要定期上去復診既費用個啲...
想問各位係我呢位專科醫生收費貴定叫正常?

感謝各位

男爵府

22歲牙周病?? 平時無刷牙?

禁止訪問

民房

回覆 orangeca 的帖子

有刷啊 但可以刷得唔夠仔細

民房

回覆 sugarmama37 的帖子

正有打算!多謝你既建議順便一問,有無相熟既牙醫推介?

男爵府

去自己屋苑附近或旺角的牙周病專科醫生問問, 中環,銅鑼灣的醫生一定貴。

預防牙周病最緊要好好刷牙,每晚用牙線, 每年洗牙

民房

我會架! 經過今次會吸取教訓的

民房

謝謝你

大宅

siuyoy 發表於 19-3-28 02:18
大家好,我想問下有關於牙周病專科收費既問題!
首先講下背景先,我今年22歲,前幾日洗牙個陣比個牙醫發現 ...

請問你睇邊個牙周病專科?我都約咗星期一去旺角睇

男爵府

chiunam 發表於 19-3-29 18:38
請問你睇邊個牙周病專科?我都約咗星期一去旺角睇

我以前有輕微牙周病,之前十年每年洗牙,而家無牙周病了,食一隻大蘋果都無出牙血。我睇開的牙醫係大埔。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我都想知道牙周專科通常要幾錢。但都唔知可以點樣知多啲!我只知真係牙周專科醫生嘅深層清潔勁啲咁,洗完之後啲牙係食唔到嘢!我之前胡亂咁搵咗個牙醫睇,佢話我有牙同病要做深層清潔,要$12000,不過只係牙齒衛生員幫我做。
之後再搵咗個牙醫專科醫生睇,就要$800一隻牙

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

childkid 發表於 19-3-30 21:08
我都想知道牙周專科通常要幾錢。但都唔知可以點樣知多啲!我只知真係牙周專科醫生嘅深層清潔勁啲咁,洗完之 ...

其實牙齒衛生員喺㙙牙方面唔會比醫生差。情況好似姑娘打針手勢比醫生好。

複式洋房

我都係有牙周病,醫生話主要靠病人自己平日清潔,我每次吃完野,會用牙刷->單頭牙刷->牙縫刷->牙線嚟清潔,以控制減小牙菌膜。要睇刷牙乾唔乾淨,可以買牙菌斑顯影錠。希望幫到你。不過專科係好貴。

大宅

回覆 不棄 的帖子

可以PM醫生資料嗎?

洋房

請問全口深層清潔現在出面收費一般要幾錢?

洋房

回覆 不棄 的帖子

可以PM醫生資料嗎? 謝謝

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至