自由講場

跳至

首頁
23456...33

尾頁

男爵府

其實說穿了,4個仔女想阿媽早死早著,而家扮下孝心啫,又唔係低能,叫你唔捐就唔捐

公爵府

hkitty09 發表於 19-3-28 10:38
Yes, 我睇FB message 都好似係話媽媽唔接受子女損肝, 而子女到今日呢一刻都仲未驗。 不過, 點解網民會知 ...

如果係真,呢個女子認真自私,其他人不是人地仔女嗎?
自求多福吧.

琥珀宮

下...咁都得?

翡翠宮

goat 發表於 19-3-28 11:51
除非仔女係未成年、智力不健全, 否則的話一個成年人邊可能被另一人阻止到佢執行自己意願(驗血/肝是否適合)
...

我唔知呢D情況, 主診醫生係唔係權力大到連驗都唔比驗 (當然佢既理由係 based on 患者清醒時所作既決定), 我有睇FB; 我覺得個仔不至於咁差; 佢都想去驗佢都想換比自己阿媽, 問題係醫生企係中間佢地咩都做唔到. 我相信病人已入ICU; 亦唔容易轉醫生, 另外搵到醫生, 最多只會幫佢地驗; OK可以用...又如何交接? 病人係ICU我相信唔係你話轉院就轉.

侯爵府

goo_littlebb 發表於 19-3-28 11:37
孝順仔話阿媽清醒時講明死都唔要自己仔女既肝, 所以就算依家昏迷, 醫生都堅持要依阿媽意願唔幫仔女驗喎. ...

我領教過一D事業專業但不懂人情嘅醫生,做人硬板板,結果變害人。
祝福佢地一家人,在危急時又遇到不合理嘅意見或處理手法應立即尋求高層或議員幫助。
講真,10個老人家有9個都唔想自己子孫捱刀,但點解只有這個病人沒有回心轉意呢?根本係醫護無盡力遊説。当然,之後無事康復就大家開心,有事就自己踩屎,你地D人都係會覺得醫護乜都唔做都無問題喀。
請勿再在别人身上撒盐,我地唔係局中人,不能单恣隻言片語就咬定誰誰自私。
網络聲勢巨大,真的是誰大誰惡誰正確?

男爵府

我O型血喎~等我返去問吓阿媽可唔可以捐血俾人哋嘅老母先

#曲

子爵府

千千萬萬 發表於 19-3-28 11:32
D仔女唔想捐,係博下睇下有冇D大愛無私市民走去捐比佢哋亞媽lo。
...
X2

子爵府

www 發表於 19-3-28 10:54
Ryan There 是病人的兒子,知道媽媽病危急需換肝後,四子女唔係立即去驗血看看是否適合,而係去了解捐肝有 ...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

對住咁既仔女只能話聽天由命啦

侯爵府

蛋花湯 發表於 19-3-28 13:13
我唔相信醫生唔俾驗

我夠話我媽耳仔聽野唔清楚啦,醫生一樣唔睬我,連醫生轉介都無。最後要發老皮。在醫院内,醫生就覺得自己大晒,病人好欺負。

利申,好憎醫生。

子爵府

完全睇唔到有乜理由可接受別人捐贈,但不接受親屬捐贈。
子女係真心救,懶理媽媽反對指罵,一定會救。
終於明點解醫院只接受親屬捐活體器官。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁呢位女士佢自己都揀咗自己條路, 咁就由天話事, 做仔女嘅就趁佢未昏迷, 就再勸佢LA, 或者拍D片, 由D孫勸佢LA!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有4個仔女, 機會已經俾生獨生子女嘅多咗幾個希望, 咁都唔試下!!! 真係無人幫到佢喎!

琥珀宮

72leelily 發表於 19-3-28 10:50
都61生死有命
最好有屍肝活命
要别人大愛捐活肝就無謂

未必係佢自己想唔相識嘅人捐肝,可能只係仔女自己一廂情願咁做

琥珀宮

Janicefin 發表於 19-3-28 13:40
完全睇唔到有乜理由可接受別人捐贈,但不接受親屬捐贈。
子女係真心救,懶理媽媽反對指罵,一定會救。
終於 ...

一定啦,怕人話收廿皮,未肯捐,變成交易

翡翠宮

畀面勳章

其實唔好狂鬧佢仔女,有人話器官捐贈條例講明,如果患者清醒時表明不接受親人捐贈器官,醫生不可以在病者昏迷後更改當事人意願。好似有病人話放棄治療,醫生都只能遵從佢意願。相信呢一刻,佢全家人都好無奈同難過。
日日是好日

水晶宮

72leelily 發表於 19-3-28 10:50
都61生死有命
最好有屍肝活命
要别人大愛捐活肝就無謂

那就別強求、連呼籲捐都不理直氣壯

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

响生命面前,孝順居然咁重要?
如果我係當事人仔女,話之亞媽話我不孝,甚至終生不見,都強行捐比亞媽啦

大宅

mother904 發表於 19-3-28 13:55
其實唔好狂鬧佢仔女,有人話器官捐贈條例講明,如果患者清醒時表明不接受親人捐贈器官,醫生不可以在病者昏 ...

既然咁無奈,咁咪尊重媽媽個意思,做乜仲要上報紙叫人哋捐,你當其他人嘅身體係乜?係貨物?

首頁
23456...33

尾頁

跳至