心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 持Green card 媽咪, 一齊傾傾啦!

-

別墅

PEGGY:

我舊年DOWNLOAD左張入籍FORM睇下,問得好詳細,所以都唔敢"博",唯有見步行步.

我SUMMER會返去,因要等仔仔放暑假!

別墅

Sally 寫道:
Hi !各位好,
我無Green card ,但我老公係持Green card,不過佢已經5年無返過去,而家都唔知點入境∼∼∼

SALLY:

入境真是要講運氣的,我有個朋友上個月返去,佢10年無返去,都無問題!

大宅

cyyy ,
Hi,你好呀,我申請

複式洋房

Hi kitty&mimmy ,

我係2003年中申請我老公, 乜你重要等多幾年咁耐, 我上網睇到而家做緊2000年申請那批人, 可能你都唔使等好耐呢.

我上次搭國泰機返香港, 哇, d位好細(可能我pat pat大) , 座位中間果d扶手唔可以(整)起, 我又要抱住個囡, 個囡又唔肯訓籃, 好辛苦, 十幾個鐘就係訓係我大脾, 腳都痺呀, 得我一個人帶住個囡, 真係好甘, 如果下次返去我都未必搭直航機, 十幾個鐘屈係架機度好辛苦, 我都幾鐘意搭日航, 可以落機行下, 機票都平d , 我亦搭過韓國機, 不過臭臭哋同埋空氣唔流通, 好唔舒服 :-| ,中華機又唔夠薑搭, 因為唔想自殺 . 以前唔使成日來回美國時就好鐘意搭飛機, 但係自從要經常來回美國就唔鐘意啦, 而家要帶埋個囡就更加啦, 如果無必要都唔返去囖.

伯爵府

好媽媽勳章

PEGGY88 寫道:
Hi ! sally

你老公想返去呀? 入境有時要講運氣ga,遇着個好嘅就唔會太多嘢問,好似我咁黑仔就次次都.......
同你分亨一個(U.S)電台聽眾的經驗吖,話說她離開美國超過4年,她再入境時被海關知道(詳情沒有提及),於是海關收回她的綠卡,但準她入境,最後她透過律師(打官司)取回,不過若果她再要離開美國就有一定的時間限制 .........!

我都知要講彩數啊!咁多年來,我老公總共返過去三次,一次用回尾證直入,其餘兩次係轉機去墨西哥再駕車返入境,但而家過境要visa,所以呢個方法再行唔通,所以如果下次要返去都係要搏,但又無回尾證,真係幾驚!
你講個case,我都有聽過,不過係無得入境,原機飛返香港。

伯爵府

好媽媽勳章

stcnwt 寫道:

SALLY:

入境真是要講運氣的,我有個朋友上個月返去,佢10年無返去,都無問題!

咁真係好好喎,我老公就係驚會收返張green card,所以一直都唔敢搏,七月果時我自已同個女飛過去,我老公都唔敢去呀!

伯爵府

好媽媽勳章

[quote]
kitty&mimmy 寫道:
cyyy ,
Hi,你好呀,我申請

複式洋房

-

別墅

係呀!over 6個月都無計,橫掂都係講彩數,自從見我個friend 10年都無野,我就知真係睇你好唔好彩啦!

我每年都去幾次旅行,本passport花個花面貓................
所以次次要入間大房都好鬼驚 :mrgreen:

複式洋房

-

禁止訪問

大宅

suilangmui ,
hi, 你好呀, 嘩,你4年冇返哪, 咁你返去又要博lu'' ,你

複式洋房

Hi, PEGGY88,

我啱啱幫我阿哥問過機票, 直航同轉機差1千鬆D左右, 如果旺季去, 就算轉機都幾好貴, 所以我多數都會淡季去.
其實申請老公過去既擔保問題我都無諗過, 到時先算囉.
我係住L.A.架, 你呢?

複式洋房

-

禁止訪問

複式洋房

PEGGY88 唔該晒先, 但係我短期內都唔會返去, 搭機搭到怕, 遲d先啦, 到時一定搵你.

你囡囡幾大呀, 報邊間playgroup呢? 我都想同我個囡報呀, 但又唔知邊間好, 我囡囡1歲半大啦.

伯爵府

好媽媽勳章

PEGGY88 寫道:

sally~~
家吓你老公咪好煩law!希望佢好運啦!

好彩佢暫時都未諗住返去,到佢想返去先算囉!

伯爵府

好媽媽勳章

你地就好啦,咁多個係SF,真係可以約埋一齊飛
我奶奶佢地住LA,佢地想我每年暑假都帶個女過去,但真係好貴。

複式洋房

-

首頁

尾頁

跳至