親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

FloliMom 發表於 19-3-30 22:48
PI 全倫敦周圍都有,很多交通都很方便,近地鐵站、巴士站!每一間官網都有詳細介紹它的地理位置,交通設施 ...

你好呀,我都會暑假4大1小(12歲)到倫敦玩十日,上網睇酒店真係睇到我眼花,有朋友介紹Premier Inn,我想問其實Premier Inn的價錢跟其他同級酒店相差不遠,咁其實它的優點在哪而足以你地會揀它?因現在煩梗訂咩酒店。

大宅

chunchundaddy 發表於 19-3-31 10:28

謝謝,可以住埋同一間房,已經好開心 :-)

King ’s Cross 主要是交通交滙處,包括去劍橋和乘 EuroStar 去法國,那裏是大旺街,商店林立,但附近我冇乜行過。車站內倒有一著名景點,就是 Harry Potter 9 3/4 月台佈景,粉絲都非去打個卡、拍個照不可(要排隊,有專人拍)。旁邊還有一家商店,可以購買紀念品。King’s Cross 站旁邊的St Pancras 站外觀宏偉,亦是 HP 的場景,但我只是在外面拍個照

wcpcelia    發表於 19-4-1 09:36

大宅

FloliMom 發表於 19-3-31 10:52
King ’s Cross 主要是交通交(emoji)處,包括去劍橋和乘 EuroStar 去法國,那裏是大旺街,商店臨立,但附 ...

請問你會提議住近哪個地鐵站比較好呢?

大宅

Queenielam88 發表於 19-3-31 10:48
你好呀,我都會暑假4大1小(12歲)到倫敦玩十日,上網睇酒店真係睇到我眼花,有朋友介紹Premier Inn,我想問 ...

我上年去倫敦時,剛巧有朋友(也是4人家庭)在之前一年去過,她推介了這個集團旅館家庭房給我,我看了官網,覺得房間、價格、設施,地點、交通都很適合,又有人住過,就卜了。所以其實我沒有周圍去看其他的酒店的資料去比較。如果喜歡豪華酒店,這個就不合了

珍珠宮

FloliMom 發表於 19-3-31 10:59
我上年去倫敦時,剛巧有朋友(也是4人家庭)在之前一年去過,她推介了這個集團旅館家庭房給我,我看了官網 ...

我睇咗,就 "仆" 了

大宅

FloliMom 發表於 19-3-31 10:59
我上年去倫敦時,剛巧有朋友(也是4人家庭)在之前一年去過,她推介了這個集團旅館家庭房給我,我看了官網 ...

豪華酒店不合我喇,因去旅行早出晚歸,不想花太多錢在住宿方面。多謝你的推介,咁我一於訂premier inn,但訂邊間都好頭痛 我見king cross有new room,所以都會考慮。

大宅

youhello507 發表於 19-3-31 11:04
我睇咗,就 "仆" 了

你book咗邊間呀?

珍珠宮

Queenielam88 發表於 19-3-31 11:09
你book咗邊間呀?

冇呀,幾前住過 travelodge, 唔錯丫

大宅

Queenielam88 發表於 19-3-31 10:56
請問你會提議住近哪個地鐵站比較好呢?

這個要遲些慢慢再詳談。但是基本上房間的質素、地點的優越性和交通便捷度,都反映在價格了

大宅

youhello507 發表於 19-3-31 11:18
冇呀,幾前住過 travelodge, 唔錯丫

呢個我朋友都有介紹,佢話同premier inn差不多。

大宅

FloliMom 發表於 19-3-31 11:18

這個要遲些慢慢再詳談。但是基本上房間的質素、地點的優越 ...

你又講得好啱喎,真係價錢反映一切

珍珠宮

Queenielam88 發表於 19-3-31 11:34
呢個我朋友都有介紹,佢話同premier inn差不多。

是的,都是簡單酒店,乾淨企理

大宅

youhello507 發表於 19-3-31 11:46
是的,都是簡單酒店,乾淨企理

我七月尾book咗六晚, $6000 ,2人房,貪交通方便,可以直接搭車去劍橋和去愛丁堡

大宅

sylam28 發表於 19-3-31 12:06
我七月尾book咗六晚, $6000 ,2人房,貪交通方便,可以直接搭車去劍橋和去愛丁堡
...

king cross果間好方便

愛丁堡我地都有去8日
都係住premier inn
抵!

大宅

回覆樓主:

請問King Cross同St Pancras, 邊間會新d同方便d?

男爵府

回覆 sylam28 的帖子

$6000 六晚 包早餐嗎?你幾時book的?

大宅

manying5 發表於 19-3-31 13:51
回覆 sylam28 的帖子

$6000 六晚 包早餐嗎?你幾時book的?

不包早餐, 12月官網訂的

別墅

回覆樓主:

請問 King Cross 同 Leicester Square 較prefer 邊一間? Leicester Square 那間大約貴 GBP260 (7晚計)

大宅

住 Premier Inn 這種三星酒店,主要選地點。選擇哪間,很視乎你的個人需要、費用預算。

1. Victoria 是其中一個熱門選擇,因為有 coach 站。這裏幾乎是所有 local tours 的集合及解散地。如果喜歡乘巴士或會參加 local tours (尤其那些勁早出發的) ,可以考慮。我就有朋友因為喜歡乘巴士、不多乘地鐵,而選擇下榻這區。
2. King’s Cross 是交通交匯處,方便去劍橋、上北部、蘇格蘭、法國。
3. Leicester Square 地點超優越,坐落於市區中心地帶,距地鐵站 1 分鐘步程,也可以徒步去很多著名景點,附近食肆、商店林立,食、買、行、逛、睇(歌劇)都超方便!

大宅

回覆樓主:

4. 其他在市中心的 P. I. 如 Waterloo、Blackfriars、Westminster Abbey、Westminster St. James、Covent Garden、County Hall、Holborn 等都靠近著名景點或喺正大站,交通便捷。
5. 某些 P.I. 即使不坐正景點或大站,但其實徒步走去也不太遠,例如:St Pancras 和 Euston 也近 King’s Cross。可以留意官網內酒店往車站的步程。

建議打開張 London tourist / attraction map,睇下自己想去的景點的所在地,計劃一下行程,看哪間 P. I. 的地點較方便,再在 budget 之間取個平衡去選擇。

首頁
12345...10

尾頁

跳至