親子旅遊

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

回覆樓主:

我住過 Holborn 和 Leicester Square,食嘢和出入都很方便。
朋友之前選 Holborn 原因之一是因為它較新,我除了因她住過較安心跟,也因為它被 Tripadvisor 選為 top 25 UK family hotels in 2017,徒步可到大英博物館。入住後發現它旺中帶靜,但地鐵步程 8-10 分鐘。在這裏住時,較喜歡乘巴士,街頭街尾也有站。本身很喜歡坐巴士,在非繁忙時間 (因早出晚歸),在倫敦坐雙層巴士很舒適,沿路又可欣賞風景。

大宅

回覆樓主:

Leicester Square 的方便就不消說,超旺!隔離就係 China Town、Soho,乜都有得食(香港、中國地方菜、越南等多國菜),有一間唐人超市雜貨,我們幾乎每天去買飲品零食。徒步去食 Flat Iron 同 Burger & Lobster,白天去景點,晚上可去 M&M World、Lego Shop,最正就係深宵睇完 Les Miserable 可以唔使十分鐘就行到返酒店!臨回港前,還到 Valerie Patisserie 嘆返個英式下午茶,才慢慢行返酒店取行李。
Holborn 和 Leicester Square 這兩間都位處市中心,有鐵路直達機場,徒步可去附近著名景點如 Covent Garden、Piccadilly Circus等,逛大景點、購物等都非常方便!

大宅

FloliMom 發表於 19-4-1 10:38
Leicester Square 的方便就不消說,超旺!隔離就係 China Town,乜都有得食(香港、中國地方菜、越南等多國 ...

你講得好詳細呀!唔該晒。
我多口問句提外話,你地去倫敦會唔會買travel pass或火車pass?因我會去兩間大學同Greenwich。

大宅

FloliMom 發表於 19-4-1 10:38
Leicester Square 的方便就不消說,超旺!隔離就係 China Town,乜都有得食(香港、中國地方菜、越南等多國 ...

謝謝分享,似乎如果唔搭火車或Eurostar, 好似冇乜需要住 King Cross

大宅

Queenielam88 發表於 19-4-1 17:25
我多口問句提外話,你地去倫敦會唔會買travel pass或火車pass?因我會去兩間大學 ...

說得太多了,感覺騎劫了樓主的帖,真不好意思 !

我沒有買 travel pass,只買 Oyster Cards,坐火車買來回/單程車票。唔知其實悉心鋪排下,Travel Pass 會否更化算。

又題外話,最好就是將要用單程車票乘火車去的景點和可以用 2 for 1 的景點編在同一天,那就享用到此優惠了。如:我用下午去 Kent 的火車票,在同日早上參觀 St Paul’s Cathedral 時享有「二人同行」優惠,和用上午去牛津的火車票換取到 London Eye (要預先卜乘搭時間)的「二人同行」優惠。

https://www.travelclassroom.net/2014/08/london-travelcard-2for1-offers.html

Greenwich 我坐 Thames Clippers (River Bus) 遊住泰晤士河去和返。

大宅

chunchundaddy 發表於 19-4-1 19:42
謝謝分享,似乎如果唔搭火車或Eurostar, 好似冇乜需要住 King Cross

咁去劍橋和 9 3/4 月台都經這裏嘅 。相信這個大站本身就是很方便,但最好還是由住過的人來評價。

大宅

FloliMom 發表於 19-4-1 20:50

你太好喇,多謝你的實用資料!我想hea遊所以應該唔會買travel pass,我最怕因為驚蝕底而要趕景點 我而家編梗8月行程之後先揀book邊個站嘅PI酒店。

男爵府

你提供咁多資料,抵就真

FloliMom    發表於 19-4-2 10:59

男爵府

Queenielam88 發表於 19-4-1 17:25
我多口問句提外話,你地去倫敦會唔會買travel pass或火車pass?因我會去兩間大學 ...

我都想去參觀大學呀,你諗住去邊兩間?

大宅

可愛小肥媽 發表於 19-4-1 22:24
我都想去參觀大學呀,你諗住去邊兩間?

大路嘢,一日去oxford+附近outlet,另一日上午去cambridge+下午試用2for1去倫敦景點。

男爵府

想請問去Oxford買火車飛,都係越早買越平嗎?

大宅

Queenielam88 發表於 19-4-1 22:28
大路嘢,一日去oxford+附近outlet,另一日上午去cambridge+下午試用2for1去倫敦景點。
...

去牛津+Biecester Village 那天,可以考慮 以 2 for 1 上埋 London Eye。這隻眼夏天晚上 8:30 / 9:30 才閉上 https://www.londoneye.com/visitor-information/opening-times/,英國夏天六七點才日落,八時多才開始天黑。但當然也視乎你想在哪個時段腑瞰倫敦
我原定是牛津+outlet+London Eye (卜咗 7:00 pm),才吃晚餐。但那天下了一整個早上的雨,下午放晴,所以在牛津待久了,反正對 outlet 購物慾不大(因為聽說價格並不很平),逛街的時間又不足,所以取消了。加上又想去一家朋友推介的在 Paddington 的中菜館晚飯,所以吃完飯才 called Uber 去倫敦眼。

大宅

mami42 發表於 19-4-2 02:36
想請問去Oxford買火車飛,都係越早買越平嗎?

是!越早越平。我朋友早我一個多月去倫敦,試過即日才購火車票,發現比她未出發之前看到的價格差幾倍,所以立即 WhatsApp 告誡我預訂火車票。
全部都用信用卡在網上訂,在任何火車站自助機取票(隨你幾時取),即使當天才購票,也是這樣購票較平。不用擔心趕不上預訂的時間,基本上遲了車票仍有效。遲幾多才冇效不知道,但我就試過遲了個幾鐘仍有效,那次還打算放棄車票了!

男爵府

FloliMom 發表於 19-4-1 20:54
咁去劍橋和 9 3/4 月台都經這裏嘅 。相信這個大站本身就是很方便,但最好還是由住過的人來評價。
...

請問kings cross站有冇升降機上路面?

大宅

可愛小肥媽 發表於 19-4-2 08:57
請問kings cross站有冇升降機上路面?

國王十字火車站是超級大站,規模讓你震撼!印象中是 step-free,即月台和路面同層。你自己睇睇
https://youtu.be/7log1qkN330
如果是 tube station,我沒有去過,但找到這片:https://youtu.be/5j4YmzrM6mA

男爵府

FloliMom 發表於 19-4-2 09:46

國王十字火車站是超級大站,規模讓你震撼!印象中是 step-f ...

唔該哂,因為諗住機場搭過去,怕無(emoji)就大件事

男爵府

Queenielam88 發表於 19-4-1 22:28
...

Cambridge半日就夠?車程唔係要個幾鐘一程?

大宅

可愛小肥媽 發表於 19-4-2 16:20
Cambridge半日就夠?車程唔係要個幾鐘一程?

我睇人地啲遊記寫半日遊,所以我預半日先,慢慢再搵料。

大宅

我見HOLBORN 寫住有new room , 所以訂左。我都有考慮過king cross , 但我唔坐Eurostar , 所以結果無book. 好開心,見到個post 大家分享premier inn, 意思我無訂錯了

男爵府

Queenielam88 發表於 19-4-2 16:22
我睇人地啲遊記寫半日遊,所以我預半日先,慢慢再搵料。

我見車程都耐,所以諗住玩埋船仔,去埋king’s college 先走

首頁
23456...10

尾頁

跳至