親子旅遊

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

mypeanut 發表於 19-4-2 16:55
我見HOLBORN 寫住有new room , 所以訂左。我都有考慮過king cross , 但我唔坐Eurostar , 所以結果無book. ...

我都十五十六咗好耐,因為我要坐eurostar,最方便係kings cross, 咁啱附近酒店都無三人房,如果premier inn 好就啱哂喇

大宅

可愛小肥媽 發表於 19-4-2 18:12
我見車程都耐,所以諗住玩埋船仔,去埋king’s college 先走

係呀,我上網再睇應該半日唔夠玩 要玩大半日先得。回程火車票要訂晏啲走先得。

我計過我搭三日火車去兩間大學加Harry potter studio嘅火車票應該散買係平過買火車pass。

你行程編好未呀?仲有咩景點呀?

男爵府

Queenielam88 發表於 19-4-2 18:19
係呀,我上網再睇應該半日唔夠玩 要玩大半日先得。回程火車票要訂晏啲走先得。

我計過我搭三日 ...

叫做plan好,我係倫敦6日,會揀一日落cambridge,一日去windsor,其餘時間都係大路景點,如大英博物館、白金漢宮、london eye、convent garden、borough market 等,然後咪行下橋,食下嘢囉,我鍾意hea遊

大宅

回覆 Queenielam88 的帖子

我都去cambridge, Harry Potter, legoland +/- bicester village, 要坐3 or 4日火車,散買係咪都要出發前買定?好似有D冇時間限制但off peak ticket, 請問要點買?

大宅

maymamayma 發表於 19-4-2 19:52
回覆 Queenielam88 的帖子

我都去cambridge, Harry Potter, legoland +/- bicester village, 要坐3 or 4日 ...

係呀,我上官網每程check價錢,我見到有advanced, off peak咁不同價錢,但只預訂到6月嘅飛,我8月飛應要過兩個月先有得買。我諗我會預鬆啲回程off peak時間,如想早走就試下早啲到火車站睇下畀唔畀上車,我唔知咩諗法得唔得

大宅

mypeanut 發表於 19-4-2 16:55
我見HOLBORN 寫住有new room , 所以訂左。我都有考慮過king cross , 但我唔坐Eurostar , 所以結果無book. ...

Holborn 身處的 Red Lion Street,雖然靜靜地,但是已經有五、六個不同國家、地方菜的餐廳,當中我一定要介紹你食呢間 Eat Tokyo(倫敦有幾間)。每天一開門就大把人排隊食,原來他大有來頭,榮獲日本政府發出的「Authentic Japanese Food」證書,主廚是一位日本老師傅。以他的份量和質素,價錢也合理。如不是超肚餓,一份便當夠兩人吃了。https://www.eattokyo.co.uk/

大宅

可愛小肥媽 發表於 19-4-2 18:12
我見車程都耐,所以諗住玩埋船仔,去埋king’s college 先走

夏天遊 Cambridge,punting 是大旺季,建議可先去 punting 碼頭取籌,如要等很久才可上船,可先遊其他地方,再預時間折返登船。我們那天因早上去了 Borough Market,接近中午才到達劍橋。遊完 King’s College 才去排隊拿punting籌,但取籌後還要等個多小時才可上船,這段期間,我們唯有行一大段路去商場吃個包、飲杯嘢(碼頭旁邊那間餐廳已擠得水洩不通)。如一早到達即 punting 可能冇咁多人。很多學院下午四時多便關門,注意先計劃想去哪一間、去幾多間(要收入場費),睇住時間編行程。那天早上我先去 Borough Market,是因為是星期六,市集的檔口開得最齊,勁多好嘢食,早上去「掃街」食早餐

大宅

可愛小肥媽 發表於 19-4-2 18:51
叫做plan好,我係倫敦6日,會揀一日落cambridge,一日去windsor,其餘時間都係大路景點,如大英博物館、白 ...

你去 Windsor 一日遊是去 Legoland 還是 Castle?

男爵府

FloliMom 發表於 19-4-2 20:44
你去 Windsor 一日遊是去 Legoland 還是 Castle?

諗住只去castle, 值得去嗎?

男爵府

FloliMom 發表於 19-4-2 20:39
夏天遊 Cambridge,punting 是大旺季,建議可先去 punting 碼頭取籌,如要等很久才可上船,可先遊其他地方 ...

要收入場費指學校?我以為免費參觀添

大宅

回覆 FloliMom 的帖子

punting係咪公價? 牛頓嘅蘋果樹係咪喺出面,吾買飛都睇到?

大宅

可愛小肥媽 發表於 19-4-2 20:57
諗住只去castle, 值得去嗎?

值得!如果你説是去 Legoland,我反而沒有建議,因我的小朋友較大,小時已去過2 個Legoland,沒去英國那個。
城堡很美!教堂很美!而且還可參觀城堡內的房間 !遊完城堡,沿大門斜路而下,逛逛溫莎小鎮,感受小鎭風情,再走到泰晤士河邊,欣賞河兩岸恬靜宜人的風景。在河邊的餐廳,來一客午餐或晚餐,此行就完滿了
不過半天應該夠了。我下午到,遊完城堡、小鎮,在河邊一間老牌餐廳吃了一個 early dinner,再慢慢盪回古式古香的火車站,踏上倫敦的歸途。

大宅

可愛小肥媽 發表於 19-4-2 20:58
要收入場費指學校?我以為免費參觀添

是!學院收入場費,其中有宏偉教堂的國王學院最貴!

男爵府

FloliMom 發表於 19-4-2 21:27

值得!如果你説是去 Legoland,我反而沒有建議,因我的小朋 ...

啲相係温莎?好靚呀

男爵府

FloliMom 發表於 19-4-2 21:40
是!學院收入場費,其中有宏偉教堂的國王學院最貴!

原來要收費,咁要諗清楚點行先

大宅

maymamayma 發表於 19-4-2 21:23
回覆 FloliMom 的帖子

punting係咪公價? 牛頓嘅蘋果樹係咪喺出面,吾買飛都睇到? ...

不是!不過我都係返咗香港才知,原來有其他小型 punting 公司找靚仔靚女員工在街上兜客。我幫襯了那間最大的 punting 公司 Scudamore’s,都説Punting 公司會特地僱用靚仔靚女做 punter,幸運地替我撐篙的船夫也是一位高大有型的帥哥
牛頓嘅蘋果樹在聖三一學院內,應該都要購票入場才看到啊!

大宅

可愛小肥媽 發表於 19-4-2 21:57
啲相係温莎?好靚呀

是!但要行落啲才到河邊!而行完城堡,再行落河邊,都幾考腳骨力

大宅

FloliMom 發表於 19-4-2 21:27

值得!如果你説是去 Legoland,我反而沒有建議,因我的小朋 ...

啲相影得真係好靚呀 !我仲諗住跟一日團去温沙,Stonehenge同bath。咁就一定冇你咁寫意喇!

水晶宮

可愛小肥媽 發表於 19-4-2 18:14
我都十五十六咗好耐,因為我要坐eurostar,最方便係kings cross, 咁啱附近酒店都無三人房,如果premier in ...

我都係坐 euroster. 我拖住個喼行去 Premier Inn Euston 都好方便。

男爵府

birdbird 發表於 19-4-2 22:53
我都係坐 euroster. 我拖住個喼行去 Premier Inn Euston 都好方便。

我book咗premier kings cross喎,其實邊間近啲?

首頁
34567...10

尾頁

跳至