親子旅遊

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

Queenielam88 發表於 19-4-2 22:01
啲相影得真係好靚呀 !我仲諗住跟一日團去温沙,Stonehenge同bath。咁就一定冇你咁寫意喇!
...

當我話畀我英國人同事聽,我會去溫莎,他就很 雀躍,並極力推介我說 make sure I would be there in the evening,並最好能在河邊餐廳享受一個晚餐,所以我就依他的,這是英國人的浪漫吧 !是很怡人、很寫意,我就很滿意。不過都是一個畫面、一種感受而已,忙慣了或趕行程的香港人可能未必覺得值得加入這個小行程

大宅

Queenielam88 發表於 19-4-2 22:01
啲相影得真係好靚呀 !我仲諗住跟一日團去温沙,Stonehenge同bath。咁就一定冇你咁寫意喇!
...

你原來也打算跟 local tour 去 Stonehenge 和 Bath,那我又有好介紹了— 你跟另一個團去上述兩地,再另闢半天去溫莎,那你就魚與熊掌兼得了 !
但我不好在這裏再說太多了,完全離題了!真不好意思!

大宅

可愛小肥媽 發表於 19-4-2 22:59
我book咗premier kings cross喎,其實邊間近啲?

你喺正 King’s Cross 站,應該近啲,但 Euston 應該平少少。

男爵府

FloliMom 發表於 19-4-2 23:12

當我話畀我英國人同事聽,我會去溫莎,他就很 雀躍,並極力 ...

我都可以安排下,反正我夏天去都無咁早天黑

男爵府

FloliMom 發表於 19-4-2 23:25
你原來也打算跟 local tour 去 Stonehenge 和 Bath,那我又有好介紹了— 你跟另一個團去上述兩地,再另闢 ...

唔需要太貼題,最緊要資料有用

FloliMom  :  發表於 19-4-3 09:10

大宅

可愛小肥媽 發表於 19-4-2 23:52
我都可以安排下,反正我夏天去都無咁早天黑

我在溫莎用餐的那間河畔餐廳,都是隨意揀一間近的,只知道它有四十幾年歷史。後來才知道,它在倫敦都有分店,在市中心 Mayfair 附近就見過是一整棟的,外觀古樸華貴,相信都有啲名氣!食物味道不錯呀,在這裏吃一個 lunch /afternoon tea / early evening dinner 價錢都合理!喜歡懷舊古雅靚裝修,就可去它 Mayfair 店

大宅

可愛小肥媽 發表於 19-4-2 23:53
唔需要太貼題,最緊要資料有用
俾你

有樓主你支持,我又繼續啦

大宅

FloliMom 發表於 19-4-2 23:25
你原來也打算跟 local tour 去 Stonehenge 和 Bath,那我又有好介紹了— 你跟另一個團去上述兩地,再另闢 ...

Queenie:
介紹你跟下面這個團去 Stonehenge 和 Bath,仲可以穿過 Cotswolds 去埋莎翁故居和他的學校,上一堂拉丁文課,呷一杯香檳+一件英式鬆餅,好好味的!個古裝老師是個冷面笑匠來的,嚴肅又嚴格,但是其實不停製造笑料,幾好玩㗎! 在 UK Groupon 訂這個 Premium Tours 的團,可享 53% off,抵! https://www.groupon.co.uk/deals/premium-tours-ltd-109
去年我自己報了後,也介紹了幾個朋友。不過現在還未出 8 月份的行程,你自己得閒就上去留意下,好似大約六月左右會出。如有任何疑問,都可電郵 / online 問清楚才報。但這個團勁早出晚歸,自行定奪是否接受!

男爵府

FloliMom 發表於 19-4-2 06:30

是!越早越平。我朋友早我一個多月去倫敦,試過即日才購火 ...

請問到時是否一定要用番比$的信用咭去自助取票?因為我的咭到七月尾到期,而家用緊佢黎買飛,如果到時Renew左新咭,會不會取不到票?

男爵府

FloliMom 發表於 19-4-3 00:25
有樓主你支持,我又繼續啦!

FloliMom    發表於 19-4-3 09:12

大宅

FloliMom 發表於 19-4-3 00:49

Queenie:

FloliMom,多謝你啲堅好嘅介紹呀,我一定會好好研究。我地4大帶住一個Form 1仔衝出亞洲,因上年暑假忙升中真係人都癲,所以今年要玩盡啲

FloliMom    發表於 19-4-4 01:59
FloliMom    發表於 19-4-4 01:59
FloliMom    發表於 19-4-4 01:58

大宅

回覆樓主:

大宅

FloliMom 發表於 19-4-2 06:30

是!越早越平。我朋友早我一個多月去倫敦,試過即日才購火 ...

唔好意思,又騎劫樓主個post
請問去windsor castle,hitchin薰衣草園
又要唔要提早買火車飛?
早幾多日買好?
係咪帶信用卡去自助機羅票就得?
洗唔洗print埋確認信?
我成日以為呢啲短程火車唔洗早訂票
去果日先火車站買

另外,如果買埋來回程火車飛
向相同價錢下,
係咪都一定要搭book左果班?
搭早或搭遲啲可唔可以?

唔好意思,太多問題
因為今次得我一個師奶仔帶7歲仔去
好多野都唔明
又無人問

大宅

mami42 發表於 19-4-3 01:27
請問到時是否一定要用番比$的信用咭去自助取票?因為我的咭到七月尾到期,而家用緊佢黎買飛,如果到時Ren ...

The number of the credit card will still be the same after it's renewed, right? Then I don't see why you can't use the new card to get the tickets .

大宅

eddng 發表於 19-4-3 11:03
唔好意思,又騎劫樓主個post
請問去windsor castle,hitchin薰衣草園
又要唔要提早買火車飛?

關於英國搭乘火車購票問題,這裏有詳盡介紹和講解:

https://tw.bring-you.info/nationalrail-uk#4

火車票不論長短程都網上預訂,即使是即日都網上訂。網上預訂一般都比現場買便些,雖然有網頁說有某些情況有機會價格一樣但現場買一定不會便宜過網上訂。

取票不用print 確認信,只需帶你訂票的信卡。

關於火車的取及改期,視乎你買的火票的種,可以參考下面兩個官方網址:

Return Tickets

https://www.thetrainline.com/en/help/question/3172/what-is-an-open-return-ticket

關於更改以下火車票種事宜:

Off-Peak, Super Off-Peak and Anytime tickets, andAdvance Single Tickets

https://www.thetrainline.com/en/help/question/5016/how-do-i-change-my-booking

大宅

FloliMom 發表於 19-4-3 17:24
關於英國搭乘火車購票問題,這裏有詳盡介紹和講解:https://tw.bring-you.info/nationalrail-uk#4
火車票 ...

非常感謝你詳細解答

想問如果回程我訂左1點火車票
相同價錢的話
搭早一班12點半或遲1點半火車
可以嗎?

many thx

大宅

FloliMom 發表於 19-4-3 17:24
關於英國搭乘火車購票問題,這裏有詳盡介紹和講解:https://tw.bring-you.info/nationalrail-uk#4
火車票 ...

大宅

eddng 發表於 19-4-3 18:52
非常感謝你詳細解答

想問如果回程我訂左1點火車票

你去看看上面有關
「來回車票 (Return Tickets)」的 Trainline 官方網頁,來回火車票都分為很多種,要視乎你買的是哪一種,就有不同的處理方法。

大宅

FloliMom 發表於 19-4-3 20:04
你去看看上面有關
「來回車票 (Return Tickets)」的 Trainline 官方網頁,來回火車票都分為很多種,要視 ...

非常感謝你

大宅

FloliMom 發表於 19-4-3 20:04
你去看看上面有關
「來回車票 (Return Tickets)」的 Trainline 官方網頁,來回火車票都分為很多種,要視 ...

非常感謝你

首頁
45678...10

尾頁

跳至