自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

szeszes 發表於 19-3-29 00:08
呢個 post 又令我諗起 以前有位阿媽話佢既 b 3個月大 識講 apple

BB版有個呀媽未話佢B囡3個月大識講bye bye囉

子爵府

正常不過,正如D父母永遠都覺得自己的仔囡最可愛

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實公海版都一樣
一關於教育問題post 就見兩三版回覆都話自己小朋友點點點咁

大宅

回覆樓主:

公海另外個post 已經係啦,有人話自己個仔背到同學學號好叻,跟住一班人走出唻話自己個仔又點點點...

其實而家發覺身邊總有幾個資優生,個個細路都好似神乎其技咁,一係背巴士站,一係背恐龍名,再唔係就過目不忘,又或者學界冠軍。乜都無嘅人反而唔多 (我屋企有兩個)

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會覺得自己BB特別靚同可愛(但客觀上睇係唔靚的)

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章

我唔覺得自己個仔叻喎, 老師成日話我個仔唔專心, 有D擔心佢專注力不足。

不過唔好話BK/媽媽谷, 有時自己圍內朋友都會暗讚自己個仔女點叻,1歲已經識講爸爸媽媽, 又會識拍手同請請等等....

大宅

做人要開心 發表於 19-3-28 17:43
真係得啖笑 。。喺bb版,有2-3 個媽媽keep住話自己個bb點叻點叻, 就算人哋擔心緊自己個b發展遲緩, 佢哋嘅 ...

可能要上小學先真正知自己個是龍是蟲了

男爵府

唔到高中都唔知會唔會讀成書。小朋友最多話比較乖,自立,聽話。

咩資優我覺得係教育機構搵錢籍口。

大宅

muimui2 發表於 19-3-29 09:44
公海另外個post 已經係啦,有人話自己個仔背到同學學號好叻,跟住一班人走出唻話自己個仔又點點點...

其實 ...

香港第時好多愛因斯坦

男爵府

TiffChan 發表於 19-3-28 17:52
通常睇完就算。現實都有話自己仔女,老公或老婆係完美之人。
咪係,上網吹水姐,真實係點,識佢真人就知姐

伯爵府

2018復活節勳章

Ytfc 發表於 19-3-28 18:09
3個月可以有幾叻

喊少陣嘔少次奶我就覺得叻

水晶宮

多餘啦,自己做媽媽覺得自己bb叻係沒問題,但不好咁無啦啦同人比較同踩人地。好似我親戚咁,成日拿佢仔同我女比較,大家相差廿多日。樣樣都說到佢那個點勁過我女,我都費事答。由出生第一日已經話重過我女,身高過我女,幾十樣野說。

男爵府

其實邊版係bb版嚟?我兩知小朋友都成舊蕃薯咁所以好少睇呢d版...

男爵府

大把,見怪不怪

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Astra00 發表於 19-3-29 11:46
多餘啦,自己做媽媽覺得自己bb叻係沒問題,但不好咁無啦啦同人比較同踩人地。好似我親戚咁,成日拿佢仔同我 ...
我D親戚又係咁, 硬係要將我女同親戚個孫比較(細過我個女), 認ABC唔夠佢快, 認字又冇佢咁多....真係少見親戚為妙, 煩到死

伯爵府

其實個個父母都係咁, 不過有啲就特別誇張啫.

公爵府

好媽媽勳章

我又唔會覺得個女特別醒呀叻呀乖呀咁,我都唔比朋友咁講,人人都係獨特既比乜鬼

公爵府

做人要開心 發表於 19-3-28 18:14
係囉。。成日話2個月識講bb話,未夠3個月識轉身,呀b由出世開始訓好少,係資優特質咁囉
...

訓得少都係資優?
我淨係知道訓得少,唔長肉,同埋個阿媽湊得好辛苦囉(因為佢唔訓你冇得訓)

屋企有個

公爵府

回覆樓主:

某d方面我真係覺得自己呀女比人叻,我女11個月識放手全屋行,醫生都嚇親 媽咪群中其他bb連企都未穩, 但其他bb又有其他野比我女叻,人地bb 1歲識叫爸爸媽媽哥哥姐姐奶奶,我女一舊飯咁教極唔開口只識手指指,大家各自曬下命又鞭策下自己bb

水晶宮

Pollyowen 發表於 19-3-29 12:08
我D親戚又係咁, 硬係要將我女同親戚個孫比較(細過我個女), 認ABC唔夠佢快, 認字又冇佢咁多....真係少見親戚 ...
問題是,有咩好比較?大家的仔女來自不同人的遺傳,點會一模一樣?小朋友健康已好感恩。何解我完全沒理人地仔女點點點、但就踩到我女身上先?如果話,我主動踩他們的仔,點點點,他們再踩我個女,我都認命。完全我沒犯他們,他們都咁說。
仲無啦啦我女同他們個仔考同一間幼稚園,咁我女那日不夠訓,炆炆地,考得不好,呢間衰左。他們就突登有一日同我老公說,他們個仔考到那間野,不過不讀啦。然後再加一句,如果早知你個女會考呢間,我們就不報啦,大家關係不好。說到出晒面。我直接一句話:(他們話間學校收左,我就要信啊?比封取錄信傳來望下,有就信啦!)收了但不讀?咁你又報?你家下好多間收啊?實情那人的媽報料,根本沒學校收,要出年再考三歲班。

首頁

尾頁

跳至