0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日無啦啦發現有兩達小紅點係件衫,之後岩岩呀b郁又擦損左平時搽極cream都仲係好乾甩皮,一陣打算揾紗布cum住個位等佢唔好整到
有無媽媽試過士多啤梨痣流血?同點解決

別墅

w12365489700 發表於 19-3-28 18:34
今日無啦啦發現有兩達小紅點係件衫,之後岩岩呀b郁又擦損左平時搽極cream都仲係好乾甩皮,一陣打 ...

我個bb都有,醫生無特別講要搽cream ,不過再三提醒唔好流血,唔好令到佢含膿,因為下面全部都係血管,萬一流血,要搵紗布禁住佢,直到止血,如果一直唔止血就要去最近醫院,我bb個粒係面,要滴藥水

別墅

會唔會自己無左?

別墅

miumiu419 發表於 19-3-28 18:52
會唔會自己無左?

好多bb都會大大下會無,不過一歲至歲半都係生長期,有機會越嚟越大粒,越嚟越凸,過咗呢段時間,就會停止生長,慢慢開始退,不過退到幾多歲就見仁見智,有啲兩歲就會冇,有啲就7歲先退晒,通常如果唔係生係塊面度, 醫生都唔會特別理佢,生係塊面到就會緊張啲,因為粒野有機會大到影響五官嘅發展

複式洋房

Cherrylaiching 發表於 19-3-28 18:49
我個bb都有,醫生無特別講要搽cream ,不過再三提醒唔好流血,唔好令到佢含膿,因為下面全部都係血管,萬一 ...

因為佢乾到甩皮唔搽cream唔得

大宅

之前有冇睇過醫生?醫生有冇講咩?
因為我女都有粒,醫生講到明話如果流血要小心止血,仲要即刻改期返去比佢睇。
同埋我睇你相好似面積都幾大?有冇用藥?

複式洋房

deerca 發表於 19-3-28 23:46
之前有冇睇過醫生?醫生有冇講咩?
因為我女都有粒,醫生講到明話如果流血要小心止血,仲要即刻改期返去比 ...

健康院轉介醫院比左期,17號先有得睇
私家又好似無特別咁,無用藥呀,都大達

大宅

w12365489700 發表於 19-3-28 23:47
健康院轉介醫院比左期,17號先有得睇
私家又好似無特別咁,無用藥呀,都大達
...

都仲有半個月姐,或者你暫時試下搵野蓋住等佢唔好磨擦咁多先,因為好似之前有jm講咁,一般大咗會自然退,唔流血問題不大

我女嗰粒係後尾枕尷尬位,所以醫生好建議我用藥,我唔肯定你bb呢個位有冇需要,你到時可以主動問下醫生

複式洋房

deerca 發表於 19-3-29 00:03
都仲有半個月姐,或者你暫時試下搵野蓋住等佢唔好磨擦咁多先,因為好似之前有jm講咁,一般大咗會自然退, ...

啲藥有無副作用呀?我平時已經好小心呢個位

大宅

w12365489700 發表於 19-3-29 00:08
啲藥有無副作用呀?我平時已經好小心呢個位

之前醫生俾咗幾個選擇我:
1。口服藥,係一種血壓藥嚟嘅,成效比較快但副作用相對又大啲,驚血壓會亂咗之類
2。滴藥水,其實係醫青光眼嘅眼藥水,冇咩副作用,係驚皮膚過敏,但醫生話佢咁多個case暫時未見過
3。激光,成效最快冇咩副作用,但要做3-8次同埋bb會好痛

我最後揀咗滴藥水,不過只開始咗一個星期,所以我暫時分享唔到效果如何

別墅

deerca 發表於 19-3-29 00:18
1。口服藥,係一種血壓藥嚟嘅,成效比較快但副作用相對又大啲,驚血壓會亂咗之 ...

我都滴緊藥水,我想問問你滴藥水ge方法,你滴完會唔會用棉花棒搽暈佢?

複式洋房

deerca 發表於 19-3-29 00:18
1。口服藥,係一種血壓藥嚟嘅,成效比較快但副作用相對又大啲,驚血壓會亂咗之 ...

其實最驚都係發炎

大宅

Cherrylaiching 發表於 19-3-29 07:24
我都滴緊藥水,我想問問你滴藥水ge方法,你滴完會唔會用棉花棒搽暈佢?
...

姑娘教我用手指 點下點下咁印開佢

別墅

deerca 發表於 19-3-29 11:39
姑娘教我用手指 點下點下咁印開佢

(emoji)(emoji)(emoji)ic....唔該哂

別墅

回覆樓主:

可以分享下
我仔有4個士多啤梨痣,一個係大脾亦係最大(出世已經有)
一個係肚臍下面(滿月前發現)
一個係手指(出世已經有)
仲有一個係屁股(最麻煩)
因為當時滿月之前我仔有尿布疹,醫好咗但發現屁股位有個紅色嘅印一直唔好仲損埋,一抹就流血,所以就帶佢去急症,之後就發現係血管瘤要睇血管科,再發現身上嗰3個地方都係
直接係滿月前食藥唔俾佢增生(係因為生係屁股個尷尬位),醫生講到明要食到一歲
我唔知滴藥水有冇效,我嗰陣呀B留院一星期食嗰隻血壓藥睇反應同照埋所有部位睇下仲有冇隱藏位,咁我見一個月到我B而家5個半月都明顯褪色都叫做有進步嘅

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

mandy_0523 發表於 19-3-30 00:42
可以分享下
我仔有4個士多啤梨痣,一個係大脾亦係最大(出世已經有)
一個係肚臍下面(滿月前發現)

我bb下星期食藥啦,有啲緊張,想問問食藥會唔會影響bb食慾?同埋留院期間係咪可以24小時同佢一齊?

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

Cherrylaiching 發表於 19-5-15 01:42
我bb下星期食藥啦,有啲緊張,想問問食藥會唔會影響bb食慾?同埋留院期間係咪可以24小時同佢一齊?
...

唔使緊張,因為可以食藥搞得掂嘅嘢就證明有得醫會好,係好事黎

我仔食咁耐藥暫時冇影響食慾,佢反而當咗係糖水咁囉-__-可能隻藥痴痴立立甜甜地啩

我仔嗰陣係瑪嘉烈A1(新生嬰兒特別照顧病房),佢就朝9晚9探病(冇得過夜),但我係仁濟嗰陣佢當我仔係兒科睇,就有得24小時照顧

您有嘢可以問我㗎^_^

複式洋房

我B出世手同背都有, 醫生好好, 見到即刻同我講大大下會無或者無咁深色, 跟住話有隻藥水試驗性質可能會有幫助, 因為佢講明係大人用嘅眼藥水, 所以覺得危險性唔高, 試下無壞

背脊搽咗6個月就唔見左嚕, 完全睇唔到, 隻手就搽到差不多兩歲都無晒色, 只係有少少印, 唔刻意去睇唔覺..

所以好奇怪好似唔少人都係BB大左小小先發現, 點解出世時醫生唔出聲, 我以為一定會講...

首頁

尾頁

跳至