3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢幾個月好曳,早上起身叫極都唔肯刷牙,氹半個鐘又鬧先肯比我幫佢刷,食早餐又顧住玩,要出門返學又扭要食早餐,掉垃圾落街。
食飯係都唔肯自己食,玩玩具永遠倒到一地都係。
去街係巴士係唔肯扶住,踢前面張凳,唔比拖自己走左去,自己上/落扶手電梯,自己走左去,玩左幾個鐘,玩到天黑五分鐘又五分鐘都唔肯走,扭買玩具買野食,自己想點就點,唔會理我感受,一唔順佢意就隨時大喊大叫碌地,好辛苦
講道理唔聽,叫佢唔好咁做,咁樣唔岩,會有咩後果,唔聽,鬧又試過,罰又試過,好辛苦好辛苦

大宅

ricky0223 發表於 19-3-28 20:30
呢幾個月好曳,早上起身叫極都唔肯刷牙,氹半個鐘又鬧先肯比我幫佢刷,食早餐又顧住玩,要出門返學又扭要食 ...

小朋友係咁,我個仔都係差唔多係咁

唯有慢慢教

大宅

回覆樓主:

我女2歲10個月都係咁呀
日日勞氣,救命

珍珠宮

唯有慢慢教,急唔來嘅

男爵府

ricky0223 發表於 19-3-28 20:30
呢幾個月好曳,早上起身叫極都唔肯刷牙,氹半個鐘又鬧先肯比我幫佢刷,食早餐又顧住玩,要出門返學又扭要食 ...

雖然睇電視係唔好,不過我仔由細我會比佢睇you tube的英文兒歌,入面係唱,玩完玩具大家一齊拾返好,早上起身要刷牙,另外我會比佢睇d交通意外新聞,同佢講d人唔守交通規則所以比車車死,受傷流咗好多血好痛,我仔好鐘意睇(火速救兵)講消防員,救護員平時點救人,等佢有好的偶像,又睇到有d人做錯事會出事。平時再講吓d刷牙,小朋友(我都做得到)的故事書

男爵府

ilovecafe 發表於 19-3-30 02:34
雖然睇電視係唔好,不過我仔由細我會比佢睇you tube的英文兒歌,入面係唱,玩完玩具大家一齊拾返好,早上起 ...

佢中意睇恐龍,每1-2日有20+10分鐘既ipad 時間佢一定係睇恐龍,有時睇電視,有時播dvd佢睇每日30分鐘+30分鐘,講到口臭,又睇法講故事,佢唔係唔明,佢知唔岩,但佢又要做,不過佢係一段段時間,以前解釋講道理佢都聽,呢幾個月成支頂心杉咁對著幹,比外人話佢都唔驚
無辦法下星期五打電話比老師問佢係學校情況,老師又話佢好乖好聽指令,同同學相處又無問題,仲講左幾次上堂情況我聽,我講左係屋企情況比老師聽,請老師星期一同佢傾下計。
問過校車保姆姨姨/興趣班老師又乖,唔知點解對住我就咁

別墅

回覆 ricky0223 的帖子

絕對明白!你罰你仔仔d 乜? 我仔仔都有你講的情況,佢最怕我收起佢d 車 ,佢唔乖,我最收,講得出,做得到!仲要講一次即做,佢而家好聽我講野。我一向奬同罰都好分明,有時個仔唔記得我要獎佢,我主動講返出黎,例如睇ipad or 食雪糕。從來唔skip。

男爵府

JASPERMOM 發表於 19-3-30 17:35
回覆 ricky0223 的帖子

絕對明白!你罰你仔仔d 乜? 我仔仔都有你講的情況,佢最怕我收起佢d 車 ,佢唔乖 ...

呢招以前係有用架,呢幾個月唔得。
罰無ipad ,無得去玩,無野食,最終極既係我鎖自己入廚房五分鐘,佢見到我但入唔到,btw係街一罰佢就大喊+碌地,我都怕左佢0.1秒成為人群焦點抱又抱唔走,講又唔聽,多數我由佢喊,佢可以喊好耐喊完再講道理,但有時趕時間真係好忟
琴日罰左佢無街去,今日又乖左,叫佢走有d扭但幾分鐘就肯走。

男爵府

慢慢大個,差兩個月四歲,開始唔想聽媽媽話,又知道我無佢辦法,我都唔想下下話佢,而且佢返左年幾學,都知道邊d唔岩,但佢係中意點就點,唔會理人感受,比街外人話佢都唔聽,係屋企大喊到隔離都過黎問咩事,我無虐兒,佢唔乖乖地食飯走黎走去我罰佢無得食咋
以前都驚我嬲,怕比人話,而家自己想點就點,咩都唔理

首頁

尾頁

跳至