夫婦情感

跳至

首頁
45678...9

尾頁

洋房

得個16000我當你省極夠使啦,但一定儲唔到,仲捱得好辛苦,咁如果出左啲咩意外要用到錢咁點算?
諗都諗到點可能做ftm ,仲怪老公家用唔夠(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
你老公生出黎唔係只為你一個服務打工,老奉要比哂份糧你。佢已經無錢做其他野,你仲唔幫手。
我見到樓上有人話佢以前點捱點捱得過,但你捱得過唔代表條數咁計就岩,仲要好似好成功咁話比人知,有得選擇當然係大家努力令生活過更好。

子爵府

回覆樓主:

樓主,你家庭收入咁少,仲想讀playgroup?

你都好不設實際啦。

男爵府

回覆 amyyeung1120 的帖子

16000收入4人可以申請職津全額,

男爵府

其實冇合唔合理,你夠駛咪得,唔可以用奶奶家用同自己做比較,你有冇同佢傾過加唔加到家用?如果佢堅持,其實都唔太支持你做ftm,佢心態係你捱到就做,捱唔到就出去返工

男爵府

amyyeung1120 發表於 19-3-29 12:18
$6000家用包括埋2個仔奶粉尿片 買送錢 日用品
所以我就係諗住問下大家意見 如果吾係我都諗住出返黎做野請工 ...

出返黎做野算啦。恕我直言,你地搵萬六生兩個唔係唔得,窮有窮養貴有貴養,但就咪再花錢去上playgroup啦。又唔係必須。

男爵府

粉紅的喵 發表於 19-3-31 09:53
突然覺得生女好過生仔,
生仔家用得$2000 仲要一家4口住
但佢仲要比playgroup 同雜費喎

好多仔係一蚊家用都唔俾添

伯爵府

16k收入 可以做ftm已經係奇蹟!

大宅

一家四口唔駛供/租樓,基本開支都唔夠喎,佢比6000你佢真係隨時食風過日子。

其實小朋友唔一定要返playgroup啫,你full time mum,平日帶佢落公園同小朋友相處下,帶佢去圖書館睇下書仲好,免費又學到野。

我之前同朋友計過一家4口, 基本開都要2萬左右。16k真係日子會難過。

男爵府

如果16K, 我自己一個人都係剛剛夠洗,係樓主勇,定我太大使?

男爵府

不如我地一齊計吓樓主老公16K點用?

自用$8000
搭車:2000
食飯:3000
保險/手提電話費:1500
零用:1500

俾媽媽$2000

俾老婆$6000
租屋:0,住奶奶嘅
兩個小朋友日用品:2000
保險:2000
Play group: 唔知幾錢
手提電話費:150
間中出街車費:300
買餸:0, 食奶奶嘅
水電煤:0,用奶奶嘅

歡迎修改!

如果對任何嘢都無要求,無話唔得嘅,但無得去街、買衫、食好嘢、無娛樂,飲餐茶都要計過度過,為咩呢?

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

amyyeung1120 發表於 19-3-29 04:56
剛轉做FTM 有2個仔 一個歲半一個3個月
老公人工16K到 家用比得果$6000包日常開支(老公一日三餐出去食)
...

點解老公搵咁少,仲生兩個?

而妳仲夠膽做FTM?

做咩要靠男人,不靠自己雙手?
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

係咪可以申請在職家庭津貼
你老公已經分配得好好
奶奶2000仲要一齊住⋯⋯調轉將來你仔一家4口係度住比$2000你
Playgroup吾使再上留番小小錢傍身
我相信工人都放吾到係公屋

男爵府

16000人工,仲做ftm,仲上playgroup,好叻喎

別墅

amyyeung1120 發表於 19-3-29 12:18
$6000家用包括埋2個仔奶粉尿片 買送錢 日用品
所以我就係諗住問下大家意見 如果吾係我都諗住出返黎做野請工 ...

$6000冇可能夠用喔…依家買餸都唔平啦!
我老公俾$30000我,除左老公個人開支唔使我負責,屋企大小事都由家用找數,我都覺得唔夠。
如果老公搵得$16000,真係唔會敢生第二個B

子爵府

真係睇你點使,屋企唔使供樓,有1個小朋友,一星期返一日親子班,有買保險,請工人,俾錢4大長老,家庭總支出都要2.5-3萬,1.6萬好多部份都要cut,而且壓力勁大。

伯爵府

真心講 我自己都有兩個仔 如果第日佢地比2000我,我又要做埋佢果份煮埋佢果份,我想踢佢走

男爵府

畀面勳章

其實已經好合理!佢搵得萬六...你重想點呀

男爵府

回覆樓主:

16000元養5個?
叫老公辭職,全家拎綜援應該會多過呢個數。

大宅

c.hutchson 發表於 19-3-31 19:37
得16000蚊要養4個人係點做得到 如果老公搵得16000首先我唔會生仔第二我唔會做ftm
...

我直頭吾會嫁

首頁
45678...9

尾頁

跳至