自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

猫物語 發表於 19-3-29 15:53
咁大個先俾人管住晒仲難接受,會唔會係你比較順得人先變成咁?
我真係好難接受,接受唔到咁大個人仲係巳結婚比人管住晒,我係品格善良,容易比人蝦,佢哋先夠膽咁對我,6299對佢另一個新抱係問都唔敢問佢野,知嗰個唔蝦得

大宅

好怕阿媽成日一句為你好就管到痴左線,事無大小都要加把口,煩到你要跟佢方法做。爆佢就話你脾氣暴躁,唔接受意見

侯爵府

回覆樓主:

盡量諗下爸媽嘅好嘢吧, 佢地唔會永遠喺你身邊哦你的

公爵府

Jasmine-4711 發表於 19-3-29 17:06
好的意見我會参考,但日哦夜哦逼你聽佢講咁做才對的控制狂就唔想再聽。

人都成年,仲當我係细路咁操控,聽 ...

咁又唔係喎,做家務呢方面,例如煮食,我真係覺得每個家庭都可以建立自己嘅固定模式,呢啲係跟返個生活習慣,而習慣可能源自於一啲理由,呢樣唔係操控。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

都已經過去咗仲諗嚟做乜嘢,
而家呢佢哋仲有控制你呀?

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆 猫物語 的帖子

我父母冇呢个問題,但禾99同彷父母一樣,我同c6结婚時,所有野都要比意見,禾唔聽就ee哦哦……直到而家n年後,对c6都係咁,对禾就怕地(因為我黑口黑面)

你都好彩,你揀老公,佢冇迫你
幸福可以好簡單

用戶要求終止服務

一人之下 發表於 19-3-30 00:13

你同我完全一樣,自己屋企好自由,由細到大自己的事自己攪 ...

一樣,原來我哋都唔孤獨.....

大宅

lingfu 發表於 19-3-29 13:26
呢度share得既都係父母
起碼我呢個post大致上都係

禁止訪問

大宅

moonlight9198 發表於 19-3-29 13:05
其實,當你第日做人父母,你就明白 ,做人父母既心情,做人仔女同做人父母,心態都會唔同。
...

你無受過呢d折磨,永遠唔知童年陰影會有幾大影響,你會抑鬱到因為發夢見到阿媽而喊醒嗎?唔想鬧佢,覺得自己好不孝,但真係頂唔順樣樣都要比人控制!
我依家唔會控制我2個女,做哂功課玩咩都得,唔會將佢同人比較,言語傷害佢!

子爵府

熱血金章

唔好話姨一代既人唔識人父母,上一代有係有d吾識做人父母既人。我哋既出生,就好似六合彩攪珠咁,好醜命生成。

我自己都係越大越唔鍾意父母嘅行為,但我矛盾架,有時覺得自己咁樣做(反抗駁咀行為)又好不孝,所以唯有少見啲少啲衝突

珍珠宮

猫物語 發表於 19-3-29 15:48
邊個湊跟邊個方法就最好
果時我生阿女,去聽產前講座啲姑娘都係咁講,否則小朋友難適應,好彩我奶奶比市面上的奶奶更為先進,好樂意配合我們,所以我去返兼職時都好放佢比奶奶湊

我發覺身邊好多人,阿媽同奶奶係相反,如果阿媽開通,奶奶就好文塞,反之亦然

珍珠宮

猫物語 發表於 19-3-29 15:51
有個妹,同樣環境,性格差好遠,我妹秘密主義,乜都唔同屋企講,怕煩。如果俾父母管都會躁底,跟住關房門 ...
乜咁岩呀,我都係呀,我妹都係咁樣,你妹嫁左未?我妹未

我除左性格外,喜好都同妹差好遠,好似我喜歡日系衫,佢喜歡歐美系衫,化妝啦,我永世吳查啡色眼影,佢次次都只會查啡色,我非常討厭跳芭蕾舞,佢就非常喜歡跳......妹高我半個頭,麻成日當左佢係家姐xd自妹高中起,得我結婚果日麻先叫得岩邊個係家姐邊個係細妹

水晶宮

Jane1983 發表於 19-3-29 12:28
我父母都有種種parenting做得唔好的地方。我有自己小朋友好,同自己講,所有唔好的嘢止於此。我唔希望我女 ...

我媽都係控制狂、連帶我仔都管得好勁、反抗會黑面發脾氣、我就被養到無哂主見、只想得到佢認同、到最後我發現無左自己....

侯爵府

Angel_Rose 發表於 19-3-29 12:12
我爸當年都好贊成我媽剪到我啲頭髮咁短,我去到小五媽先比我長,因為當年媽幫我報好多興趣班,佢相信學得月多 ...

而家同妹妹感情好嗎?

水晶宮

猫物語 發表於 19-3-29 15:51
有個妹,同樣環境,性格差好遠,我妹秘密主義,乜都唔同屋企講,怕煩。如果俾父母管都會躁底,跟住關房門 ...

我都係有左小朋友先企硬、之前唔覺有問題、慣左逆來順受、以為咁叫乖女嘛、點知連自己生既都管、唔聽佢講就唔鍾意、好難頂

珍珠宮

HongV 發表於 19-3-30 10:11
而家同妹妹感情好嗎?
大學時開始好轉,依加感情ok,妹會成日同我講媽點樣呀,媽又咁咁咁,妹由細到大都年年考第一,我吳係,所以媽當年管我90%,管佢10%,媽係成續代表一切的人,咁我結婚時妹仲讀緊碩士,成續方面依然係好好,到佢畢業後,家中又只淨返佢一個,讀完書就吳再管成續,管佢幾時有男朋友,妹就成日同我呻,我次次都話,我比媽管左廿幾年先甩難,你先比佢管左陣已經吳慣,我捱到嘅你都捱到嘅,你加油啦

到我大肚啦,妹以為我生完會比媽湊,咁媽就管個孫吳得閒管佢,但我選擇自己湊,奶奶back up我,妹願望落空了,妹成日叫我返多啲娘家幫佢擋殺,因為我一返去媽就吳管佢,佢可以休息一陣

珍珠宮

我媽絕對控制欲好強,即使我結婚了,都繼續管。已經不是同住啦,我家用什麼顏色傢私窗簾,點擺點放,小朋友讀書興趣班補習,樣樣都要知要理,唔理佢就嘈,好煩!

伯爵府

猫物語 發表於 19-3-29 09:17
從細到大都俾父母操縱住人生,無咩童年,媽媽怕危險,中小學無參加過咩課外活動興趣班,暑假除左同父母去旅 ...

Me too 所以遇到老公後就好想快點結婚有自己的生活
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

水晶宮

luckybaby2011 發表於 19-3-30 10:10
我媽都係控制狂、連帶我仔都管得好勁、反抗會黑面發脾氣、我就被養到無哂主見、只想得到佢認同 ...

孝順唔等于任佢黎,大家都唔細,係時候禮貌地劃吓boundary。

首頁

尾頁

跳至