自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

moonlight9198 發表於 19-3-29 13:05
其實,當你第日做人父母,你就明白 ,做人父母既心情,做人仔女同做人父母,心態都會唔同。
...

你是 "天下無不是的父母" 既信徒嗎?

呢個帖會員所講既父母 9成以上都是反面教材, 使我地吾會咁對自己既仔女

子爵府

moonlight9198 發表於 19-3-29 13:30
我都係兩個孩子的亞媽。

吾係得你一個係

子爵府

Jasmine-4711 發表於 19-3-29 17:06
好的意見我會参考,但日哦夜哦逼你聽佢講咁做才對的控制狂就唔想再聽。

人都成年,仲當我係细路咁操控,聽佢的一言堂?住边做咩工穿咩衫或同边個做朋友都要聽晒佢話.....no way.搬遠d,山高皇帝遠。

好不幸,结左婚生左孩子之後,C6做事方法的固執才全面爆發成控制狂。

eg. 我煮飯時話入來幫手,其實係想發号師令要我跟足99的方法做野,打側煲蓋放蒸氣係錯的,咁刮瓜皮係錯的,洗完野倒轉鲸水係錯的(唔吉利),掃地角度係錯的,long衫衣架方向是錯的.......我唔改係因我固執,唔聽改進意見,任性,好難同人相處.....

痴線,做野只得一個方法咩?佢要睇下心理科 ...

咁點算, 忍埋下半世?

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我爸又係咁,待仔女以嚴,待己以寬,到而家個個出晒身都當我地3歲細路,好少事都要操控,每日問亞媽我地去邊,同邊個去,係逐個問 媽媽神回,「你想知唔自己問,我點知呀」,點著衫點襯鞋都有得講,好彩媽媽相反,好開明,俾好大自由度我地,父母都錫我地,但方式截然不同,我地鍾意同媽相處,十分輕鬆,老豆會呷醋我地痴亞媽,乜都同媽分享;老豆愛操控,明知佢係咁,由佢,其實佢都係想同我地講下野姐

大宅

Mnbvcxdsa 發表於 19-3-30 01:31
我真係好難接受,接受唔到咁大個人仲係巳結婚比人管住晒,我係品格善良,容易比人蝦,佢哋先夠膽咁對我,62 ...

搵到原因,你都要企硬,要唔中意唔得一定要出聲,唔講又繼續惡性循環,加油

Mnbvcxdsa    發表於 19-4-6 01:32

大宅

Fishqqma 發表於 19-3-30 07:39
都已經過去咗仲諗嚟做乜嘢,
而家呢佢哋仲有控制你呀?

有啊,無減少到,婚後要操縱埋我個小朋友,而且經常走上門睇孫,無得避

大宅

Lolitayan 發表於 19-3-30 08:50
你無受過呢d折磨,永遠唔知童年陰影會有幾大影響,你會抑鬱到因為發夢見到阿媽而喊醒嗎?唔想鬧佢,覺得自 ...

比較對人傷害好大,我個女成日俾公公比較呢樣個樣,身高,體重,奶量,翻身每一樣野都要同其他親戚比,我一直叫佢唔好咁,令個小朋友自大或自卑都唔係好事,不過老人家點都唔聽

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

有時做父母好易迷失,謝謝提醒
請勿打招呼~

大宅

didi28 發表於 19-3-30 12:53
我爸又係咁,待仔女以嚴,待己以寬,到而家個個出晒身都當我地3歲細路,好少事都要操控,每日問亞媽我地去 ...

係啊,全中,我爸而家連個孫痴媽媽都有聲氣,其實都好正常姐

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

猫物語 發表於 19-3-30 13:37
係啊,全中,我爸而家連個孫痴媽媽都有聲氣,其實都好正常姐
...

呢種人係冇鏡架,唔會檢討自己,唔會學習人地好處,看化點

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

猫物語 發表於 19-3-30 13:30
有啊,無減少到,婚後要操縱埋我個小朋友,而且經常走上門睇孫,無得避
...

例如操控小朋友啲乜嘢呀

男爵府

jasmine0527 發表於 19-3-29 13:47
我媽都鍾意管我,可能過份關心啦,我女默書測驗考試佢要理,但又知啲唔知啲,我教緊佢又要加把咀,我地食咩 ...

可能他日你做咗人外婆,玩孫在你子女新抱女婿眼中已經係一條罪嚟架喇

大宅

回覆 Jasmine-4711 的帖子

俾返佢做,自己做先會合自己心意☺️
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至