0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀仔而家人奶同奶粉都有飲,但一日總會有兩三餐飲完,掃埋風都會嘔奶,有時仲會一邊掃一邊嘔,我自己掃風掃得唔好?你地掃風個方法係點架?

男爵府

ami703 發表於 19-3-29 11:45
呀仔而家人奶同奶粉都有飲,但一日總會有兩三餐飲完,掃埋風都會嘔奶,有時仲會一邊掃一邊嘔,我自己掃風掃得唔 ...

一樣呀~但唔係餐餐嘔,有時幾日先嘔一次~
我發現阿b食得好d,即無fing頭脷頂唔食奶咁計,嗰餐會易掃同er得好大聲~
我跟醫院教用曲起手心向上掃~

別墅

呀仔而家人奶同奶粉都有飲,但一日總會有兩三餐飲完,掃埋風都會嘔奶,有時仲會一邊掃一邊嘔,我自己掃風掃得唔 ...

掃風前維持餵奶姿勢約一分鍾,再慢慢讓牙b坐直身,一般會自己嗝到,嗝吾到先順住尿片邊向上掃,慢慢掃,吾好拍,會好易嘔到,再慢慢回復餵奶姿勢。
未有陪月教我之前,我牙b飲一餐嘔一餐,用左佢個方法就冇嘔嗱,你都可以試下

複式洋房

我自己會掃完風,
再抱住佢十分鐘,
之後先比佢瞓低,
SO FAR到而家3個幾月都好少嘔奶

禁止訪問

大宅

冇架喇,係嘔就嘔,我個仔果陣都係,每餐之後同餐與餐中間都嘔

珍珠宮

yuukbbi 發表於 19-3-29 11:53
掃風前維持餵奶姿勢約一分鍾,再慢慢讓牙b坐直身,一般會自己嗝到,嗝吾到先順住尿片邊向上掃,慢慢掃,吾 ...

係亞,要慢慢掃,唔好拍

別墅

回覆樓主:

頭果2個月真係點掃都會嘔
之後腸胃發育好左真係好好多

大宅

回覆樓主:

我個仔掃完,有時都拿從個鼻噴出來

大宅

唔關掃風事,可能你餵得多得制,試下飲20ml同佢掃下。因為佢個胃唔夠大,未落到去就嘔奶。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

會唔會係胃酸倒流所以嘔? 我女掃完風餐與餐之間成日吐奶,醫生話胃酸倒流,食咗藥就好啲。

珍珠宮

掃完之後再抱一陣

大宅

bb嘔奶可大可小, 你有兩三餐係會嘔,會唔會係飲奶粉個幾餐先會嘔呀??

複式洋房

Taka12 發表於 19-3-31 14:15
會唔會係胃酸倒流所以嘔? 我女掃完風餐與餐之間成日吐奶,醫生話胃酸倒流,食咗藥就好啲。
...

想問下你個女嘔奶情況係點?佢幾大?

男爵府

SUPMONI 發表於 19-4-1 13:19
想問下你個女嘔奶情況係點?佢幾大?

佢個半月大,餐與餐之間吐奶,有時都食咗奶2個幾鐘,諗住應該落咗格,但又吐奶。有時見佢瞓瞓吓塊面好紅,好似想伸懶腰但伸唔到,跟住就吐奶。
我初頭以為因為初生bb幽門未生好,吐奶係正常。有次睇開醫生無意中提起,醫生話佢胃酸倒流,開了些藥俾佢。食咗又真係好啲。

複式洋房

Taka12 發表於 19-4-1 15:10
佢個半月大,餐與餐之間吐奶,有時都食咗奶2個幾鐘,諗住應該落咗格,但又吐奶。有時見佢瞓瞓吓塊面好紅, ...

我個仔兩個月大
呢幾日餐餐都有嘔奶情況
掃完即嘔、隔一陣又再嘔,有時隔兩個鐘都會嘔
但佢伸到懶腰
我諗緊帶唔帶佢去睇醫生好
因為好多人都話兩個月大的bb係比較容易出現嘔奶

男爵府

SUPMONI 發表於 19-4-1 15:14
我個仔兩個月大
呢幾日餐餐都有嘔奶情況
掃完即嘔、隔一陣又再嘔,有時隔兩個鐘都會嘔

我諗你不如帶佢睇兒科醫生,我在網上做google search, 話其實初生bb胃酸倒流好普遍,差唔多一半bb都係咁,其實唔理佢大啲應該會好啲。

我女佢伸到懶腰,只不過伸懶腰時面紅,同埋好似好辛苦咁。

大宅

2024年龍年勳章

BB腸胃未發育完全都有機會嘔奶架,大大下就應該無事

複式洋房

Taka12 發表於 19-4-1 15:22

我諗你不如帶佢睇兒科醫生,我在網上做google search, 話其實 ...

我頭先拿拿聲帶佢睇兒科。兒科話無噴奶都唔洗驚,話個胃未發育好。。但都要睇實d
無開藥

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至