自由講場

跳至

首頁
12345...36

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我62當年肝癌,佢因有乙肝帶菌,所以每半年會做例行檢查做一次超聲波
發現癌症嘅前半年超聲波,肝係check唔到任何腫瘤

到同年第二次檢查時,發現腫瘤已經有15cm直徑,立即安排入院檢驗,醫生話生命只剩6個月

徵兆1: 本身佢乙肝帶菌,多年前又因食海鮮中過甲肝,醫咗2年

徵兆2: 長期食極唔肥

徵兆3: 皮膚偏乾偏黃

徵兆4: 胃頂頂,胃脹,係佢發現肝癌前嘅明顯徵兆,因胃唔舒服所以無乜胃口,以為胃病,睇咗幾個月醫生都係開胃藥俾62食

我哋即時搵好多資料,當年沒有智能電話,有互聯網資訊,但無現今咁多渠道問詳細資料,都係聽吓親友介紹。

我哋試過: 十榖粥,五青汁,蔬菜汁,晨運太極,等等…半年內除進出醫院,就係食/做呢d嘢

半年後,我62都係要接受化療,身體已經虛弱到不能自己行路,我就辭咗職在病房照顧佢,補吓湯水佢飲。

水晶宮

因為肝癌由發現到離開,變化過程實在太快,他的情況,腫瘤和大動脈相互連著,除化療外,最親嘅身邊人,真係無嘢可以做到,只能看著他發生併發症,器官衰竭,最後昏迷。

到現在已經超過10年,還很掛住呢位62,因為無乜心理準備下痛苦地走了。

子爵府

回覆樓主:

我爸爸40幾歲時患上鼻咽癌,病徵係早上涮牙時連續性吐痰發現有少許微絲血絲,我爸冇'dum'症即刻睇專科確症係鼻咽癌,好彩發現得早医好了。

我堂哥40幾歲時亦發現有鼻咽癌,晚期冇得救走了。發現經過係佢有段日子常常流鼻血,佢冇理以為係熱氣,只係飲凉茶就算冇睇医生,直至一日個鼻流血不止入咗急症先發現,嗰時已經係晚期。

子爵府

回覆樓主:

希望多的人可分享, 提醒到人留意到身體的小变化已可能係癌前病徵。

heavenlycreat21    發表於 20-6-19 01:19
BBJOJO    發表於 19-3-31 23:23

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

capricornbb 發表於 19-3-29 18:24
因為肝癌由發現到離開,變化過程實在太快,他的情況,腫瘤和大動脈相互連著,除化療外,最親嘅身邊人,真係 ...

肝太多營養, 所以腫瘤大得太快!

agnes178    發表於 20-5-17 15:21
capricornbb    發表於 19-3-30 11:39
放下自在

公爵府

醒目開學勳章

capricornbb 發表於 19-3-29 18:17
我62當年肝癌,佢因有乙肝帶菌,所以每半年會做例行檢查做一次超聲波
發現癌症嘅前半年超聲波,肝係check唔 ...

原來腫瘤半年已經可以有15cm直徑?
我只知道如果照超聲波照到有水囊,就要再照CT 確定一下是普通、性水囊還是水囊性腫瘤,如屬於水囊性腫瘤就要割,否則有機會變成惡性cancer

男爵府

最明顯是體重突然下降,而且人好眼訓

公爵府

醒目開學勳章

JO_100 發表於 19-3-29 19:00
希望多的人可分享, 提醒到人留意到人體的小变化已可能係癌前病徵。

大便有血 + 大便習慣改變,最好照一照腸鏡,唔好以為係痔瘡咁簡單

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

丫頭 發表於 19-3-29 18:46
我爸爸40幾歲時患上鼻咽癌,病徵係早上涮牙時連續性吐痰發現有少許微絲血絲,我爸冇'dum'症即刻睇專科確症 ...

請問關唔關長期吸煙? 才會有鼻咽癌?

大宅

我多年前白血病(血癌)

確診前一個月嘅症狀有:

1. 無啦啦瘀,同埋好多日都唔散,唔痛但同一噠可以又青又紫又紅
2. 氣促,易累,整日都好似好眼訓
3. 抵抗力下降,類似早期感冒

小詠    發表於 20-5-18 11:51
currypru    發表於 19-8-5 10:29
wcpcelia    發表於 19-4-1 10:27
BBJOJO    發表於 19-3-31 23:24

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ayakaya 發表於 19-3-29 19:16
我多年前白血病(血癌)

確診前一個月嘅症狀有:

確疹時係初期?

水晶宮

剛剛今日先同老公講起,佢剛知道有個舊同事肺癌3 期,最初病徵只係覺得好累好累。我有個朋友肝癌都係甘,淨係好累,累到想辭職唔做 .

大宅

Pollyowen 發表於 19-3-29 19:23
確疹時係初期?

血癌唔同于其他有solid tumor嘅癌症,冇一二三四stage,因為本身cancer cell就係隨住你嘅血管係哂全身,冇乜spread唔spread嘅講法。

我當時係急性leukemia,整個病程會發展嘅好快,實際開始有symptoms應該都係一個月到個半月度,而我確症之後第三日已經要入ICU。

子爵府

回覆樓主:

想知可唔可以飲肉汁?琴晚開左個post係講胰臟問題 但無人覆

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

乳癌三期...無任何所講的徵狀,係做定期檢查發現的

伯爵府

我爸初期驗到有癌時已是第三期,佢覺得唔舒服同氣促無乜力咁。
我更發現天花板係發霉,佢房又係。之後我幫佢清潔好晒,呢10年無發霉,爸爸捱左十年。
前半年又再黑晒發霉,我無時間返屋企抹,因為一抹就要用一日時間。之後爸爸復發,捱左半個月就走左。

LaLaLaLaLa22    發表於 19-4-15 23:31
芭芭拉

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

媽咪面 發表於 19-3-29 19:50
我爸初期驗到有癌時已是第三期,佢覺得唔舒服同氣促無乜力咁。
我更發現天花板係發霉,佢房又係。之後我幫 ...

咁可能發霉會影響健康?

男爵府

Pollyowen 發表於 19-3-29 19:51
咁可能發霉會影響健康?

長期吸入霉菌對身體唔好,雖然唔好話同癌症有直接關係

水晶宮

還有一樣,就係佢日日帶飯食隔夜餸菜和微波爐叮飯,我覺得都有關係

首頁
12345...36

尾頁

跳至