婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

奶奶有兩個仔,老公係大仔,上年叔仔生左個仔,同年我小產左,我同老公都非常傷心。

我同老公一個月都返奶奶家食幾次飯,最近每次一開飯,奶奶都同佢個孫facetime, 句句都係"叫嫲嫲,叫嫲嫲啦"咁樣,好大聲,見到個孫得意又係咁哈哈大笑...好興奮。。。好歡樂。。。好似想所有食緊飯嘅人都一齊同佢孫facetime

其實我覺得好困擾,我冇辦法同佢一樣見到佢個孫會咁興奮,我覺得自己似搭枱,我覺得佢可以等我地食完飯走左之後先同佢孫facetime, 係咪以後都要咁? 真係好難頂

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

HappyBlueberrie 發表於 19-3-29 22:12
奶奶有兩個仔,老公係大仔,上年叔仔生左個仔,同年我小產左,我同老公都非常傷心。

我同老公一個月都返奶 ...

只有你減少啲上去食飯
可能佢哋諗住食完飯先視像,大家都夜同攰

男爵府

嫲嫲同個孫Facetime可能都要就個孫同細仔新抱嘅作息時間,無得要所有人就晒你咖噃

你介意係因為你觸境傷情?放開啲堅強啲

大宅

crystal媽咪 發表於 19-3-29 22:19

只有你減少啲上去食飯

如果可以減少我都想,但就係唔得,老公都幾堅持每個禮拜至少返去食一次飯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

HappyBlueberrie 發表於 19-3-29 22:41
如果可以減少我都想,但就係唔得,老公都幾堅持每個禮拜至少返去食一次飯
...

咁同老公講你上到去真係有唔開心嘅感覺,好難控制別人視像嘅時間
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

我反而覺得你妯娌一樣覺得你99好煩
食飯就食飯face乜鬼time唔
專心d同你地食飯
唔好煩住個孫啦
大仔返到黎 仲掛住搵個孫
你第時生咗都小心d99
D對答無限loop 煩x1000000

大宅

sheepmui 發表於 19-3-29 22:20
嫲嫲同個孫Facetime可能都要就個孫同細仔新抱嘅作息時間,無得要所有人就晒你咖噃

你介意係因為 ...

我同老公8點上到去食完飯9點幾就走,短短個幾鐘佢都要facetime, 佢就算facetime都可以唔洗咁大聲傾

我介意可能係因為佢想所有人同佢一齊facetime, 但我真係冇興趣,又冇野同佢孫講,佢個孫又未識講野,我真係覺得好冇引

公爵府

你愈系介意99就愈系搵個孫對話多D....其實你們仲年輕.大把時間生BB.何必太在意 ? 把自己的身體養好.再儲多些錢為將來打算..咁當BB到來時不是更加幸福嗎 ? 加油 !

大宅

crystal媽咪 發表於 19-3-29 22:43
咁同老公講你上到去真係有唔開心嘅感覺,好難控制別人視像嘅時間

你啱,我近幾次上完去食飯都有唔開心嘅感覺,當然奶奶喺自己屋企做d乜我冇權管,但每次食完飯都唔開心,我唔知可以點

寶石宮

HappyBlueberrie 發表於 19-3-29 22:50
你啱,我近幾次上完去食飯都有唔開心嘅感覺,當然奶奶喺自己屋企做d乜我冇權管,但每次食完飯都唔開心,我 ...

有意無意比老公知你真係唔開心,睇下佢會點做先
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

namnamnamlolo 發表於 19-3-29 22:45
我反而覺得你妯娌一樣覺得你99好煩
食飯就食飯face乜鬼time唔
專心d同你地食飯

你講中左啦,大仔返到黎,仲掛住搵個孫,當我地係咩? 我地都唔重要,佢眼裡只有佢個孫,要所有人圍住佢個孫轉

大宅

crystal媽咪 發表於 19-3-29 22:51
有意無意比老公知你真係唔開心,睇下佢會點做先

我都好想講比我老公知我嘅感受,但唔想比佢覺得我小器

大宅

美之選468 發表於 19-3-29 22:47
你愈系介意99就愈系搵個孫對話多D....其實你們仲年輕.大把時間生BB.何必太在意 ? 把自己的身體養好.再儲多 ...

我已經盡量唔在意架喇,佢有佢視像,我有我食飯,但佢隊個電話喺我面前要我講野我覺得好為難,好煩

公爵府

HappyBlueberrie 發表於 19-3-29 22:59
我已經盡量唔在意架喇,佢有佢視像,我有我食飯,但佢隊個電話喺我面前要我講野我覺得好為難,好煩
...

你即時隊個電話俾C6聽,自己食飯先。

珍珠宮

HappyBlueberrie 發表於 19-3-29 22:55
你講中左啦,大仔返到黎,仲掛住搵個孫,當我地係咩? 我地都唔重要,佢眼裡只有佢個孫,要所有人圍住佢個 ...

查實個仔親過自己孫啦
呢d老人家咪個孫大個天
其他乜都唔理囉
同我99一樣
我估你如果有小朋友
一定同佢反面
咁x煩

翡翠宮

回覆樓主:

你會吾會睇得嚴重得滞?
什麼仔緊要過孫
小朋友對比成年人,得意D可爱D,赢硬架啦,關咩仔定孫事?

男爵府

HappyBlueberrie 發表於 19-3-29 22:57
我都好想講比我老公知我嘅感受,但唔想比佢覺得我小器

我覺得你應該同佢講,你只係講出你的感受。你會繼續同c6去食飯正正因為你大方,會顧你老公的感受,只係你99忘記咗要顧你地的感受(個孫令佢太開心)。。。倆口子之間,我覺得可以講吓心底話囉,如果連自己唔開心都唔可以比佢知,我覺得呢個唔算係你的另一半

別墅

HappyBlueberrie 發表於 19-3-29 22:12

我同老公一個月都返奶 ...

唔好唔開心啦,可能老人家想熱熱鬧鬧一家人食飯,但孫仔又不在場,唯有一齊FaceTime 當齊人!佢唔夠sensitive 冇考慮到你感受,,應該唔係特登令你唔開心的

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

可能想大家一齊開心吓!唔駛太在意~

男爵府

我明小產真係唔開心。唔容易收下。
但係你奶奶錫孫唔代表佢唔重視你老公同你。你哋上去食飯,煮飯俾你哋已經係疼愛的表現。
奶奶FaceTime你感到唔自在,就玩下手機/睇電視分散下注意力。

首頁

尾頁

跳至