懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我在上年年尾月時生左bb
最近發現意外懷孕已一個月
我好擔心肚入面bb會唔會有影響
始終太快又再懷孕

另外我本身係要返工
我擔心第時湊唔湊得到兩個
也擔心公司同事講說話我聽
今次真系意外

大宅

KTCY2018 發表於 19-3-30 09:51

唔怕得咁多,都已成定局。bb出世,大b差不多返N班,返左學會好d,有人幫你湊嗎?

洋房

smiletkl 發表於 19-3-30 10:23
唔怕得咁多,都已成定局。bb出世,大b差不多返N班,返左學會好d,有人幫你湊嗎?
...

有6299幫手湊,但大b得一歲一個月,咁快讀n班嗎?
我好驚影響到細b(emoji)

別墅

我都係意外有第二胎,大囝依家19個月,細b已經25週喇,我發現有果時都超震驚,用左2日時間先接受到,不過我係ftm,冇4大長老幫手湊,所以幫大囝報左n班,如果唔係驚自己搞唔掂

大宅

我都差唔多,我大果個先就18m,而家啱啱有咗11w,初初都好驚,後尾接受咗,仲覺得可以咁快封肚都唔錯,本身我第一胎仲要係開刀,我都怕著床位如果嚮子宮入面傷口就大件事。
有小朋友係天賜嘅,同事話就由同事講啦,唔好記嚮心,因為我都有俾人問過諗住生幾多個,會唔會當生仔係興趣咁⋯

複式洋房

我兩胎隔14個月,大嗰個1歲,細嗰個嚟緊5月出世,係近d,不過一齊成長幾好,又可以一齊教

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唔洗理人點講點睇,兩個BB相差唔遠,要辛苦一齊辛苦。

大宅

我大女 同 細仔都係同你一樣 感謝不知幾好 而家大女10歲 細佬8歲 我剛剛胎緊 4個月 (emoji)(emoji)(emoji)係好開心 加油

珍珠宮

KTCY2018 發表於 19-3-30 12:32
有6299幫手湊,但大b得一歲一個月,咁快讀n班嗎?
我好驚影響到細b(emoji)

有人幫手湊就唔怕嘅

子爵府

我兩個仔相差14個月。初初知懷有第二個有d 震驚,但很快又變成開心。而家諗返,覺得反而好彩。因為見太多case 諗吓諗吓唔敢再生,到年紀大想追已相隔唔知幾多年,又由頭嚟過勇氣不少。更重要嘅係,反正辛苦開,趁兩者相距不遠,就一次過啦。年紀相距近d, 又啱玩。胎緊湊大b 係會辛苦d, 但我而家又諗返,好彩細b 出世時,大b 未算最曳時,仍算易控制。如果胎緊b, 大果個兩三歲,胎緊要追9條街,好辛苦。

至於公司,你理得佢啦。生仔係你人生嘅事,你要生唔通要問過公司?所以既來之,就係緣分,你開開心心咁做個孕媽媽啦。

大宅

回覆樓主:

湊真係最大問題,你最好有心理準備辭職做ftm

別墅

唔使擔心,我相信呢度兩胎相隔最近應該係我(emoji),大既26個月,細既剛16個月

複式洋房

chengkitty2002 發表於 19-4-1 16:38
唔使擔心,我相信呢度兩胎相隔最近應該係我(emoji),大既26個月,細既剛16個月
...

嘩,相差10個月喳喎!恭喜你啊,你要各樣都小心啊,始終媽媽咁快再有bb身子較弱,加油

首頁

尾頁

跳至