家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題,謝

大宅

ysy87 發表於 19-3-30 10:17
如題,謝

有好大的分別。最大分別係已存在但未知嘅疾病,自願e保係包嘅。但傳統單不包。
自願性只係基礎版。手術費用只係用一個 冧心數。大中小手術咁樣計。

仲有好多不同。可問返自己間保險公司agent

男爵府

回覆 steven1110 的帖子

Agent好似唔多推薦 唔知係唔係佣少呢

子爵府

steven1110 發表於 19-3-30 11:37
有好大的分別。最大分別係已存在但未知嘅疾病,自願e保係包嘅。但傳統單不包。
自願性只係基礎版。手術費 ...

邊個話傳統保單唔包?

大宅

新人物 發表於 19-3-30 15:41
邊個話傳統保單唔包?

可能我解釋得唔好。我又唔係agent,可能無你哋咁專業。請見諒

大宅

ysy87 發表於 19-3-30 15:23

你諗下1份單先至得一年幾千蚊。我諗應該最多抽2成到3成嘅話都可能得幾百蚊佣金到1千蚊。佢哋梗係唔多想做啦。

不過呢,我相信總有agent肯做的。我今日講嘅都係我琴日問agent,佢分折我聽嘅

子爵府

steven1110 發表於 19-3-30 15:45
可能我解釋得唔好。我又唔係agent,可能無你哋咁專業。請見諒

Sorry,一直以為你係添,因為你長期回覆保險、儲蓄計劃、醫療計劃、MPF既話題

大宅

新人物 發表於 19-3-30 15:58
Sorry,一直以為你係添,因為你長期回覆保險、儲蓄計劃、醫療計劃、MPF既話題
...

可能你只留意呢方面嘅嘢就覺得我係。我喺單親丫。女人專區都有回覆好多嘢加。可能你係男人又唔係單親,所以只著重嘅樣。
我只係把我自己知嘅嘢分享出嚟啫,我始終唔係專業人士,講嘅嘢啱聽咪信籮。唔啱聽就算。

子爵府

steven1110 發表於 19-3-30 16:10
可能你只留意呢方面嘅嘢就覺得我係。我喺單親丫。女人專區都有回覆好多嘢加。可能你係男人又唔係單親,所 ...

唔係啱聽咪信,唔啱聽就算掛

真係應該知/識先好答嘛⋯⋯

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ysy87 發表於 19-3-30 15:23

一定吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

其實保險公司既自願醫保產品都未出街,宣傳都係政府資料,主力睇下保險公司既靈活計劃有啲咩

禁止訪問

大宅

chinahk30 發表於 19-3-31 10:19
得一個PLAN(標準計劃), 間間公司一樣, 比價就得

傳統醫保, 個個條款唔同, 價錢唔同, 真係好難比較, 而且 ...

其實都係,我會選擇頭5大保號去比較。只不過我好奇嘅係點解保柏今次咁就保費啫
平時佢表磅自己無agent,所以節省咗好多佣金呢一環。咁今次佢咪賺好Q多

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

政府vhis 網站有個表,有齊每一間提供服務公司每一個年齡的報價,可以download 落excel 再根據自己年齡次過睇晒幾十間公司的報債,方便自己格價。我尋日睇左一個下午,都發現bupa 唔單止唔係最平,仲係幾十間保險公司收得偏貴的其中一間。呢度成日都有人話bupa 無agent, 所以保費會收得平這個觀念係錯得幾緊要。
好耐之前我講過bupa雖無agent, 但一樣有經銀行賣, 銀行收的佣絕對多過agent, 呢個論據如果有细閱上巿保險公司的年報就自會推斷到。
今日政府個自願醫保各大公司的報價己再一次證實買任何保險產品都要自己格價,唔好再以為無
agent 一定會平d.

https://www.vhis.gov.hk/tc/consumer_corner/list-plans.html

大宅

開心吸收勳章

其實簡醫保唔係要簡間最平,而係簡一間適合自己,以前比較完覺得bupa個plan啱我,就用到宜家

禁止訪問

民房

回覆 kwankkk 的帖子

醫保:實報實銷,有病唔代表陪得晒!
危疾:遇到受保嘅重疾病一次過俾一舊數俾你去渡難關。

侯爵府

wallshar 發表於 19-4-1 09:33
政府vhis 網站有個表,有齊每一間提供服務公司每一個年齡的報價,可以download 落excel 再根據自己年齡次過 ...

是不是包已存在疾病?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

SaBB 發表於 19-4-2 08:08
是不是包已存在疾病?

標準計劃唔會包

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至