母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

希望各位母乳媽媽可以俾d 意見(emoji)(emoji)
我由bb出世起一直只埋身餵人奶,餵左7星期一直好順利,因無諗住特別儲多所以無泵,bb食幾多俾幾多,好感恩個胸一直無谷無痛bb食得好,又唔洗泵唔洗洗樽勁方便。而家每餐隔2-3小時,每餐只餵單邊胸(另一邊胸唔會泵清只留下餐),呢種模式好滿意。

不過產假就快完結黎緊返工係好大既挑戰,返工期間前後會離開bb 12小時,我好想保留早、晚同放假可行既時間繼續埋身餵,但返工時間唔知點做好,工作情況真係唔方便成日泵(lunch ok)同儲奶,我諗住唔儲返人奶,日間由家人俾bb食奶粉都得,但最大問題係點解決唔好令奶量下降大多同胸塞既問題.....

男爵府

JNF 發表於 19-3-30 10:34
希望各位母乳媽媽可以俾d 意見(emoji)(emoji)
我由bb出世起一直只埋身餵人奶,餵左7星期一直好順利,因無諗 ...

其實可調整到只中午(距離對上一次埋身有6小時)泵一次可行嗎?之後就要等7小時後晚上再埋身。奶量下降少少都ok不過希望可頂到bb 6個月?仲有咩方法解決?

有人教我手擠奶,但我每次脹時擠,擠完之後好似仲刺激左仲脹既

未返工前點開始調節好呢?

男爵府

JNF 發表於 19-3-30 10:39
其實可調整到只中午(距離對上一次埋身有6小時)泵一次可行嗎?之後就要等7小時後晚上再埋身。奶量下降少 ...

有無人知

大宅

回覆樓主:

我自己返工後,就朝早返工前泵,中午公司泵,放工泵,臨瞓前泵
朝早同放工後,如果bb想食,就埋身餵
但之後一定會泵清
用手擠奶後,個胸係會冧晒,清空晒d奶

你趁未放完產假,有奶就儲起佢,返工後,一開始未習慣模式,可能有少少影響
可能既話,提前開始,咁有多d時間調整
希望你人奶路順利,加油呀!

大宅

回覆 N@N@ 的帖子

我都係返工媽媽, 返工前後及放假都係埋身餵, LUNCH泵一餐, 兩個囡全人奶共三年, 你可以考慮下我以前既做法:
(1) 返工前必定埋身餵一餐, 由於BB食一邊已經飽, 可以試下邊餵邊泵, 兩邊一齊出奶很暢順的;
(2) LUNCH時用雙電泵, 記住多吃飯, 多喝水;
(3) 回家後再邊餵邊泵;
(4) 如果夜晚未介夜奶, 也可以邊餵邊泵;
(5) 放假期間也是如此, 很快可以有點儲備

另外, 要BB學習用奶瓶, 及適應由其他人代餵

祝母乳路成功!

有問題可以試下搵健康院母乳姑娘/母乳育嬰協會/母愛蜜語義工

別墅

我係lunch 同收工前泵,放假全埋身。阿仔呢家兩固,放假時佢食固嘅時間我就泵,家陣算係break even, 冰箱有20包冰奶

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

朝早泵,lunch泵,放工泵,其餘時間埋身。我冇(emoji)奶,因為試過隻衰豬晤肯食,當時是盡人事餵,結果撑到五個月,開始要夾一餐奶粉。再過多兩三個月就早晚埋身,加固及奶粉,餵到歳半收工。

上班前兩至三星期要開始俾奶樽,BB都要時間適應。

別墅

回覆樓主:

呢度有講:http://www.mamabbshop.com/index_topic.php?did=279113&didpath=/279099/279113
係公司時,有會議房吉左我就係房泵,冇房我有時係電腦房泵,再冇就係位用餵奶巾遮住,不過幾靜的泵都有聲,要冇乜同事係 office 先得。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊