懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好擔心,剛剛收到廣華打黎早期唐氏高危,兩個選擇抽洋水 Or 去私家檢查
當天係廣華姑娘頭兩次都話照唔到,第三次就照完後無講解情況就約下次照結構
我星期三去私家做左T21,醫生話頸皮唔厚兩個bb 都健康,再抽血!等近結果
請問有無人有經驗分享下

男爵府

所以我直接畀返唐氏廣華唔去,自己出去私家做T21,就係覺得唐氏唔準但好嚇人

大宅

太古達人 發表於 19-3-30 13:19
好擔心,剛剛收到廣華打黎早期唐氏高危,兩個選擇抽洋水 Or 去私家檢查
當天係廣華姑娘頭兩次都話照唔到, ...

T21好准的

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

左埋T21先,咪太擔心

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

耐心等待結果,希望順利PASS,祝福BB.

珍珠宮

祝福結果順利pass

大宅

回覆 太古達人 的帖子

結果點?等你好消息!

大宅

回覆 happyhang 的帖子

T21結果低危

別墅

太古達人 發表於 19-4-7 01:06
回覆 happyhang 的帖子

T21結果低危

低危即係點樣?仲需要抽羊水嗎?

別墅

太古達人 發表於 19-3-30 13:19
當天係廣華姑娘頭兩次都話照唔到, ...

廣華個唐氏篩檢你可以不理, 做了T21就可以放心喇,我第一胎咩都唔識, 廣華話我超高危,2:1, 當時比佢嚇到我喊, 但之後我出面做T21,低風險,所以政府醫院真係可以唔洗理, 仲記得當時廣華係一個後生女醫生train另一個實習醫生, 唔知係未甘令我報告嚴重出錯!!

水晶宮

Babychuwaiwai 發表於 19-4-7 01:17
低危即係點樣?仲需要抽羊水嗎?

no
信T21

仍然擔心既話consult權威醫生
佢話咩就咩

大宅

回覆 June1014 的帖子

我嚇到訓唔到,好彩T21三日後有報告宜家結構都唔想係政府做,我怕有嚇餐飽

大宅

見到好多媽媽話政府唐氏唔駛理,我好少出POST,但好想同大家講度頸皮係有用!無錯,政府CHECK到你唐氏高危,最後唔係.甘係因為高危呢2個字有時單單俾頸皮厚度同年齡拉高左.
但頸皮厚唔一定係開唐氏事,可以係反映結構問題或者基因問題,唔係做T21就可以百份百證明無事,T21最準只係話俾你知BB唔係唐氏.我上年經歷過,我好興幸起政府度左頸皮,發現有問題,醫院馬上安排一連串既FOLLOW UP檢查,包括抽絨毛,早期,中期結構.

最後係早期結構初步睇到心臟問題,到中期結構確認嚴重心臟病,最後馬上安排引產..

唔係想嚇大家, 事實我抽絨毛結果所有野正常,DNA亦正常,相信如果當時做T21亦唔會有咩發現.

所以好想分享俾你地知,頸皮厚可以當係一個提示,做媽媽小心處理,等自己有所準備,對BB同媽媽都係好事,當然頸皮厚最後無事既BB亦有好多. 所以, 如果政府排到期有得做,不妨做埋,呢個檢查唔係廢架. 至少,如果得到高危呢2個字,你同BB亦會被安排更多既檢查,當多個保障.

祝各位媽媽順順利利,所有BB都健健康康!

順便借位表揚政府醫護人員.其實遇到呢類CASE佢地真係好仔細同埋安排得好好. 我好慶幸起一件甘難過既經歷入面遇到一班好好既醫護!

水晶宮

太古達人 發表於 19-4-7 23:57
回覆 June1014 的帖子

我嚇到訓唔到,好彩T21三日後有報告宜家結構都唔想係政府做,我怕有嚇餐飽

其實唔關事,只係唐氏個准確度

複式洋房

米高華素基 發表於 19-4-8 09:12
見到好多媽媽話政府唐氏唔駛理,我好少出POST,但好想同大家講度頸皮係有用!無錯,政府CHECK到你唐氏高危,最後 ...

(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

MommyPanel勳章

回覆 太古達人 的帖子

我呢一胎情況同你有D似, 首先我都無出去做T21,
醫院做唐氏檢查, 姑娘話BB頸皮唔係厚, 做完檢查一天, 醫院打電話比我, 叫我返去聽報告, 個下個心真係離一離,姑娘無再同我照頸皮同抽血, 佢係建議左抽絨毛(但我週數已過做唔到), 另一個係抽羊水(但姑娘建議照結構一次過做), 個陣我係13週, 知道距離19週仲有一段時間, 當然唔會坐以待斃, 係出面揾私家醫生做T21檢查, 當中會包照BB頸皮, 到去私家醫生睇佢話BB頸皮, 唔算厚同埋有鼻骨唔似係唐B, 之後再做埋抽血, 等左5天時間, 聽左醫生講的時間, 都安心一點,
當然未有報告之前我都係咁留意討論區有關唐B的帖子, 之後私家醫生出左報告通知我係低風險, 個人會安心
你唔好咁擔心, 睇埋T21報告先, 加油~

大宅

回覆樓主:

政府真係好嚇人,需要佢只係話頸皮少少厚,但都嚇死!即刻book私家做咗T21無事,所以我決定結構都唔返政府做,直接約私家就算

首頁

尾頁

跳至