自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

eziznw 發表於 19-3-30 16:30
我覺得滑梯只有一個玩法

講嚟聽下你點玩?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mgmismicgmic 發表於 19-3-30 15:58
我先:冇小朋友向下瀡時可以!有小朋友準備瀡落嚟時就唔得。
其實有的小朋友會做呢的玩法

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

sweetcandychan 發表於 19-3-30 16:29
社會係群體嘅,除左你可以有自己嘅做法,但都要顧及其他人嘅感受,呢種叫公德心。
你屋企張櫈企上去食飯都 ...

我突然諗起千秋,佢設計都係坐,但細個時勁多人企上去fing,一樣係條褲抹哂人地鞋底,但好似冇滑梯咁多人爭議

伯爵府

回覆樓主:

無乜人玩會照爬,我自己覺得無所謂

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實我個人唔鍾意,但眼見其他小朋友都咁,自己小朋友又跟住有樣學樣,咁唯有等冇人玩果陣先比佢咁玩, 因為我覺得唔係污糟問題而係安全問題, 我都教梗自己小朋友要注意安全
不論自己都要顧及埋其他有份玩的小朋友

男爵府

haa1160 發表於 19-3-30 16:24
請問邊到有寫明滑梯不可以爬上去?

同問!

大宅

ayakaya 發表於 19-3-30 16:41
除非係屋企私家滑梯,普通滑梯係公共設施/很多人會share嘅設施。對於會影響到其他人嘅嘢,應該要尊重公共 ...

咁個討論位就去咗有無明文規定唔可以咁做喇喎!

嗱嗱嗱,就算有明文,都可以討論下呢條條文合唔合理架~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我地細個時個個都係咁玩,倒後瀡都係咁,不過以前大多數細路都係踢拖出街,一到游樂埸個個除鞋赤腳玩。

大宅

jtw_ki 發表於 19-3-30 16:44
我突然諗起千秋,佢設計都係坐,但細個時勁多人企上去fing,一樣係條褲抹哂人地鞋底,但好似冇滑梯咁多人 ...

當年又真係無人拎呢樣出嚟嘈嘅

伯爵府

mgmismicgmic 發表於 19-3-30 16:41
就係想討論下點解唔可以嘛,唔使收聲喎,大家都係理性討論

其實好聽啲講咪叫守規矩,難聽啲講咪食古不化唔變通囉,幾歲人仔玩都要限制點玩,要跟大人思想,人生仲有乜野係快樂

KKKKit    發表於 19-3-30 20:31

別墅

tsung 發表於 19-3-30 16:36
請問有寫明可以爬上去?

咪就係冇寫明點玩,咁咪係安全唔阻人情況下等小朋友決定點玩囉(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

呢個設施叫"滑梯",滑即系滑落去啦,吾明點解要向上行,趁機教埋小朋友公德心,用公共設施時吾系話自己想點就點,要顧及其他人。
其實都危險嘅,有時向上爬的反應慢,向下sir嘅又未必注意到有人向爬緊上來,就撞埋一齊啦,到時整親又有爭拗。

mdc0307    發表於 19-4-1 14:46

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-30 16:00
幾時都唔可以,人地坐嘅,點解要踩上去

其實小朋友遊樂場, 邊個位都有人踩

珍珠宮

櫻花bb 發表於 19-3-30 16:04

我同你諗法一樣!不過我同我仔講明,公園人少先可以!太多人 ...

Yes

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

我覺得如果冇阻到人係ok嘅,唔係所有野都要一式一樣,規規矩矩。遊樂場係設計嚟俾小朋友玩樂,令佢地身心舒暢,同時啟發佢地嘅創意,樣樣都限住點玩點玩,好似違背咗遊樂場嘅原意。上面有人提巴士,但巴士同遊樂場嘅性質唔同,根本冇可比性。其實我認為只要冇危險性,亦冇妨礙到人、滋擾到人,點樣玩都冇所謂。坦白講,以前細個我地咪又係咁玩

Mingminghaha    發表於 19-3-31 11:10

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

haa1160 發表於 19-3-30 16:49
咪就係冇寫明點玩,咁咪係安全唔阻人情況下等小朋友決定點玩囉(emoji)(emoji)(emoji)

屋企後花園的私家滑梯絶對可以俾小朋友決定點玩

男爵府

畀面勳章

sweetcandychan 發表於 19-3-30 16:29
社會係群體嘅,除左你可以有自己嘅做法,但都要顧及其他人嘅感受,呢種叫公德心。
你屋企張櫈企上去食飯都 ...
完全同意
請問你地bb細個一開始去玩滑梯你係點教佢玩呢?
由樓梯行定由滑果邊行?
如果由滑果邊行都得,點解教佢由樓梯行?
呢個係教育問題,如果個個都認為唔影響到人就點玩都得,
個社會就冇哂規律,
仲有,係自己認為唔影響人,你又點知你向上行時,其他既人冇受影響呢?
可能其他人見到你向上,佢哋唔行樓梯果邊跟你向上行,
咁算唔算影響?
我好意外原來咁多家長認為可以向上行
小朋友玩時由滑向上行,個人認為係佢地冇守規則,冇人管理
同時一睇題目都覺得點解呢樣野要攞黎討論?太奇怪
多人一齊唔守規則,就變左合理?係正確咩?

mdc0307    發表於 19-4-1 14:47

公爵府

回覆樓主:

有人瀡向下優先,冇人瀡可以向上。

從來冇規定滑梯一定衹可瀡向下。

P.S. 瀡=sir正字
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

子爵府

對我來說安全第一最梗要

從下爬上唔Ok
小朋友玩到忘形時 會注意不到上面/下面有無人

男爵府

回覆樓主:

我見通常d小朋友行上去後, 係自己先sir返落黎, 所以佢自己條褲係抹返自己鞋底既污糟一次啦已經。

如果公園無其他小朋友用緊/sir緊滑梯, 我覺得可接受。

公園係專設計俾小朋友玩既地方, 唔同地鐵,巴士。。等交通工具,d櫈當然係唔可以企上去。但兩者唔可以相題並論。

首頁
12345...16

尾頁

跳至