自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我有個疑問...

早排見有 jm 問係餐廳坐椅或者交通工具上,小朋友企係凳上,對鞋污糟,就覺唔啱既
咁點解而家滑梯,為左玩,對鞋咁污糟,又可以踩上去向上行呢?
咁講餐廳無人都可以踩凳啦!反正返屋企都會洗衫沖涼,預左出街都污糟
同樣公共設施,滑梯仲要 for 其他小朋友用..
我只係問下,不喜勿插

獅子仔媽媽    發表於 19-3-30 17:30

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

只限向下,因原遊戲設定係咁,刻意改變=有創意?再說安全問題,小朋友玩得高興還會理性分析到安全問題?仲有一個衛生問題,誰想自己條褲抺人鞋底?為己為人應該尊守遊戲規則。

子爵府

回覆樓主:

1。遵守該設施/場地規矩
2。安全
3。不影響別人

不違反lee3點,大部分情況下我會俾小朋友用自己方法玩

男爵府

最好唔好啦

男爵府

畀面勳章

mgmismicgmic 發表於 19-3-30 17:11
首先多謝你參與呢次討論先,唔同人嘅意見可以幫我哋發現一件事可以有唔同角度去理解,引起呢次討論,出發 ...
咁應該係樓主set題目set錯左,
滑梯係由樓梯上再滑落去,係基本知識,
而應唔應該由滑梯向上行,呢個係公德心問題,
唔關清潔事,亦唔關小朋友玩法/創意事,
而「家長應否阻止小朋友由滑果邊向上行」呢個先應該係題目中心

琥珀宮

畀面勳章

我覺得冇人向下其實可以,講話污漕,去公園都預左污漕啦,小朋友向下滑對鞋都有機會踩到,如果咁介意污漕就唔好去公園玩啦,去完都預左個b 要大清洗

子爵府

回覆樓主:

正等如呢個例子。韆鞦呢?係未一定坐?
我哋细個企係到盪又有。坐既又有。打側又有。個時又唔見話污糟。
以前咩玩法都有。
現在既只有單一。局限。
我細個時。小朋友玩滑梯也有向上行玩。玩得好開心添。唔明点解會話污糟
去公園玩一定污糟
小朋友瀨尿又有。靑少年吐口水也有。

男爵府

nkknkknkk 發表於 19-3-30 17:16
你肯定你可以教導小朋友有人滑下來時馬上讓開?我就見過不少小朋友強行推開(琴過)向下滑的小朋友。如果所 ...

純粹搭訕 jm你未必係問緊我, 但我敢講我兩個小朋友都絕對唔會響有其他小朋友用緊滑梯情況下向上爬/行, 因為已經解釋過, 佢地理解係安全問題。
但如無其他使用者,我會接受佢地響滑梯向上爬, 自己sir返一次落黎, 其實佢地條褲都已經抹返了。

琥珀宮

畀面勳章

青青河邊草 發表於 19-3-30 17:22
有呢條規則?

我女小時應該冇,而家就唔清楚啦,有都唔奇架,香港人咩都要投訴,搞到去公園玩下波又唔得,俾小朋友踩下單車仔又話唔得,遲下個公園就只可以行行企企

侯爵府

mgmismicgmic 發表於 19-3-30 15:58
我先:冇小朋友向下瀡時可以!有小朋友準備瀡落嚟時就唔得。

.

水晶宮

大戶 發表於 19-3-30 17:25
我有個疑問...

早排見有 jm 問係餐廳坐椅或者交通工具上,小朋友企係凳上,對鞋污糟,就覺唔啱既

戶外設施日曬雨淋,有時仲可能有雀屎,本身已經唔係乾淨,點同餐廳同交通工具的座位比較?先唔講滑梯,其他如鞦韆鋼架樓梯級搖搖板等等等等應該係玩的時候全部都比人踩過,咁係咪清左場消完毒先玩得?

侯爵府

41009022009 發表於 19-3-30 17:30
正等如呢個例子。韆鞦呢?係未一定坐?
我哋细個企係到盪又有。坐既又有。打側又有。個時又唔見話污糟。
以 ...

咪係
我細個打千秋係企係度打
撇除安全問題, 呢啲係physical嘅訓練
依家果啲活動不足
但又個個月俾幾千蚊做咩感統訓練

公爵府

開心吸收勳章

bluetulip 發表於 19-3-30 17:38
戶外設施日曬雨淋,有時仲可能有雀屎,本身已經唔係乾淨,點同餐廳同交通工具的座位比較?先唔講滑梯,其 ...

因為戶外設施唔乾淨就可以踩得向上去呀..

咁如果係戶外玩完,再去餐廳坐凳食野,餐廳張凳一樣會唔乾淨,咁用腳直接踩餐廳張凳都係唔乾淨,只要玩完食完返屋企沖涼就得啦!係咪咁呀?

大宅

我有個疑問...

場景唔同喎。
正如我頭先問,如果係一條室內滑梯,大家規定除鞋著乾淨襪入去玩,咁係咪就可以呢?

大宅

ninachu 發表於 19-3-30 17:37
反對

可以反對,但請提出論據

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 19-3-30 16:00
幾時都唔可以,人地坐嘅,點解要踩上去

嘥氣啦,坐住sir對鞋都係踩倒架啦

子爵府

littlesister 發表於 19-3-30 17:29
我覺得冇人向下其實可以,講話污漕,去公園都預左污漕啦,小朋友向下滑對鞋都有機會踩到,如果咁介意污漕就 ...

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

mgmismicgmic 發表於 19-3-30 15:58
我先:冇小朋友向下瀡時可以!有小朋友準備瀡落嚟時就唔得。

我同意。如果小朋友多到要排隊梗系唔得,但1個人玩點解唔得?出得去公園玩,預左返去要全身洗過。

水晶宮

我有個疑問...

唔。。。好奇一問,你有冇喺遊樂場觀察過小朋友點玩?就算係樓梯級,有小朋友行亦有小朋友落手落腳爬。行到頂就坐喺遊樂組合(唔知係唔係咁叫)地下度玩,玩一陣先瀡落滑梯。又有唔少小朋友坐喺梯級玩。玩爬爬架嗰啲更加無可避免。總之大部分小朋友 at some points 衫或手都會接觸過其他人踏過行過嘅地方。我明白對有啲大人嚟講咁樣好難接受,但實情去遊樂場玩就係咁。我都好怕污糟,但我已經學習咗叫自己睇開啲,最多玩完洗手換衫沖涼。下下限住點玩,小朋友真係好慘好冇癮(當然前題係要安全,但亦都唔好過份緊張安全)。老實講我覺得去遊樂場玩我心安過佢地去室內 playhouse。

喺滑梯行,睇清楚冇人落唔阻人我覺得可以接受。喺餐廳唔除鞋放腳上座位我唔會准。我覺得兩者係唔同嘅情況。

大宅

ella0628 發表於 19-3-30 17:30

純粹搭訕 jm你未必係問緊我, 但我敢講我兩個小 ...

好多時係大人假設咗小朋友唔明唔識,所以就一味唔準囉。

首頁
34567...16

尾頁

跳至