0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

救命啊!我個仔57日人仔咋…
已經進化到6安奶…180ml…
仲要覺得吾夠…長期扭奶…

原本堅持4小時先喂…
但佢成日吾夠3小時就餓醒…
喊到試過透吾到氣…
又流哂口水…
個胃又咕嚕咕嚕…

佢剛出世時…已經係醫院90ml都吾夠食…
扭奶扭到護士都提早俾佢食…
未一個月時…就扭到食5安奶…

佢出世6磅6…男B…超大食…
我究竟應吾應該殘忍D…吾好俾佢食咁多?
有無人既BB都係食到咁?
佢既食量令我好驚…

別墅

pluto528 發表於 19-3-30 23:11

幾時去健康院?去果陣要同姑娘講牙b個情況,睇下佢有咩 建議俾你

男爵府

應該好快打2個月針~到時去健康院問下姑娘~
同埋你用阿b重量計下奶量max去到幾多~

大宅

你b一日飲幾多餐?6安其實唔係好多,主要係你要睇返bb幾重去參考下每日總奶量係幾多。
我b咁上下大時都飲6安,一日4-5餐。

複式洋房

我覺得真係大食咗d,個幾月人仔就食到六安,都係問下專業人士好d

大宅

回覆樓主:

我個bb都係咁架。如果姑娘話無事,正常,咁咪得囉
姑娘同我講:大人都有啲人高d矮d肥d瘦d啦,佢條生長線正常就得架啦

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

暫時先幫BB加多小小奶量,去健康院再檢查下。

複式洋房

我個B都係咁大食嫁,其實佢肯食又冇毆奶就冇問題,同埋初生BB好多3小時就要食,你4個中先食一餐佢梗係餓啦!

男爵府

回覆樓主:

我仔都係咁,2個幾月飲220ml奶 ,4個鐘到飲一次 ,奶都係水質,痾完尿去完便便都無哂 自然又肚餓, 去到4個幾月 就開始平穩番 ,大約180ml ,半歲又可以食糊仔又會好啲

複式洋房

deerca 發表於 19-3-31 01:37
你b一日飲幾多餐?6安其實唔係好多,主要係你要睇返bb幾重去參考下每日總奶量係幾多。
我b咁上下大時都飲6 ...

佢一日大概6,7餐左右…
幸運既係佢夜晚最後12點幾食左,可以訓到早上6,7點先食早餐…
我係驚佢食到咁多…仲吾飽…仲瘋狂咁扭奶…
會食大左個胃同痴肥…佢肥左超多…

複式洋房

mislcshan 發表於 19-4-1 01:33
我仔都係咁,2個幾月飲220ml奶 ,4個鐘到飲一次 ,奶都係水質,痾完尿去完便便都無哂 自然又肚餓, 去到4個 ...

之前醫生話正常…但陪月講得岩…
咁食法會食大個胃…之後要減肥時好慘…

複式洋房

回覆樓主:

好多謝大家意見!
之前其實都問過姑娘架啦…
佢話如果BB食得就俾佢食…

但阿B食到連個陪月都覺得過份左…
一餐6安都吾夠喉…仲扭到流哂口水…
個胃咕嚕咕嚕咁…一D都吾飽…
我已經吾敢再加量…驚佢個胃越來越大…

好彩佢夜晚可以一覺訓天光…吾會食夜奶…
但都會聽到佢胃係到叫同狂吞口水…

佢 4月4號會返健康院…
我到時再問下姑娘…再諗加吾加份量…

大宅

pluto528 發表於 19-4-1 14:43
之前醫生話正常…但陪月講得岩…
咁食法會食大個胃…之後要減肥時好慘…

唔好聽個陪月講減肥,減咩肥,人仔大左會自然甘瘦返咖,而且到佢返學時你想佢肥都難呀,因為一定會俾人傳染病囉,到時會快速瘦,我仔就係甘,bb時肥到米芝連甘。

別墅

佢冇嘔你咪由佢食囉 個個bb消化同吸收都唔同 可能你b真係消化得好好呢 又或者猛長期都唔定
佢肯飲好過遲下厭奶唔肯飲 你咪當佢儲定d肥先囉 一厭奶就好快瘦番架啦 所以唔洗刻意同bb減肥

大宅

pluto528 發表於 19-4-1 14:41
佢一日大概6,7餐左右…
幸運既係佢夜晚最後12點幾食左,可以訓到早上6,7點先食早餐…
我係驚佢食到咁多 ...

你睇下佢生長線去到邊?如果唔係突然上升咗好多條線我覺得可以由bb決定自己要飲幾多奶。咁細個真係唔駛驚咩食大個胃、肥嗰啲,佢肚餓冇奶飲又唔識講好慘㗎。

男爵府

回覆樓主:

吾洗理個陪月啦,到bb 識行識走就拉長個人架喇!洗乜驚佢食左個胃、痴肥、要減肥~~ bb食唔飽扭哂計,大人都冇教好訓~

複式洋房

話說今日去私家打針時⋯見到有隻4個月既B⋯仲細隻過我隻B~
個媽咪勁驚訝我隻B竟然得o個個半月⋯肥到呢~
之後連個私家醫生都話阿B好肥~

我後日就去健康院啦~勁緊張~好驚會俾娘姑鬧~

別墅

我仔當時係2個鐘一餐 夠鐘就喊
都係食180ml 佢食到我就俾佢食
到識行識走就瘦番啦..keep住個口食吾停

複式洋房

Lumichan 發表於 19-4-3 06:45

我仔當時係2個鐘一餐 夠鐘就喊

2個鍾180ml? 咁你個仔果時幾大到先食咁多?有無俾姑娘話過肥?
我阿B而家4個鍾就180ml…但吾夠…
扭食扭到流口水同個胃會叫…

我地都吾敢再俾…
但有時見佢喊到傻左俾口水濁親…
心軟下會2小時補90ml或提早3個鍾俾180ml…

因為醫生話BB其實個胃好細…
所以我真係吾敢俾太多…

同埋我問過哂身邊D媽咪…無人隻B食咁多…
起碼都要去到接近半歲先食6,7安wol…

所以我好擔心…

別墅

pluto528 發表於 19-4-3 13:09
2個鍾180ml? 咁你個仔果時幾大到先食咁多?有無俾姑娘話過肥?
我阿B而家4個鍾就180ml…但吾夠 ...

3個月 就180ml 健康醫生話要減肥但呀婆呀公話痴線無減 因為係佢地照顧 到6個月晚上訓教前一餐要210ml 但都要3個鐘起身食一次 到一歲半介夜奶六個月前一個月要七至八罐奶粉 而家3歲正常番14kg 所有吾洗驚

首頁

尾頁

跳至