家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自願醫保,唔太明白,是否包括門疹加手術架!

子爵府

拉姑 發表於 19-4-1 13:58

• 住院保障包括病房及膳食費用及主診醫生巡房 費等
• 住院及日間手術
• 訂明診斷成像檢測
• 訂明非手術癌症治療
• 入院前或出院後/日間手術前後的門診護理

https://www.vhis.gov.hk/tc/

複式洋房

拉姑 發表於 19-4-1 13:58

門診手術,普通醫療保險以及自願醫保都在保險範圍內。

男爵府

Redbean豆豆 發表於 19-4-23 05:56
門診手術,普通醫療保險以及自願醫保都在保險範圍內。
我以為係門診加住院,我係想買這些自願保,但原來係指住院。

複式洋房

拉姑 發表於 19-4-23 14:09
我以為係門診加住院,我係想買這些自願保,但原來係指住院。

門診看病例如感冒發燒這些普通病門診一般是團體醫療保險會覆蓋,普通醫療保險不會覆蓋,即使覆蓋,保費溢價幅度太大了,一般來說得不償失。
如今醫療保險並不限於受保人必須住院,一些診斷性檢查,包括腸鏡胃鏡,PET-Scan,MRI-Scan以及一些門診手術例如白內障手術,息肉切除手術甚至意外受傷門診治療都能報銷。隨著保險公司優化,很多保險公司並不硬性要求受保人住院治療才獲得理賠,詳細和代理人溝通了解很重要。
因為醫療保險本來就是需要最多服務的險種。

男爵府

Redbean豆豆 發表於 19-4-23 14:14
門診看病例如感冒發燒這些普通病門診一般是團體醫療保險會覆蓋,普通醫療保險不會覆蓋,即使覆蓋,保費溢 ...

如我入院前,我都係經門疹才知到自己有大病才需要入院做手術啫!入院前的治療係要自己花一筆費用是否?入院後及覆疹就係"自願醫保內包?是否?

複式洋房

拉姑 發表於 19-4-23 14:26
如我入院前,我都係經門疹才知到自己有大病才需要入院做手術啫!入院前的治療係要自己花一筆費用是否?入院後 ...

我的理解是,我通過確診性檢查發現自己確診嚴重疾病,然後被轉介住院。住院期間以及確診性檢查的費用可以進行報銷。但是,複診的費用就需要看您投保的自願醫保種類了,若複診只是拿藥沒有住院進行檢查,那有可能後續的複診不獲報銷,起碼以我詳細看過標準計畫的內容是這樣的。
自願醫保的基本保障內容和保險公司的醫療保險並沒有本質區別。想要完善的醫療報銷服務最好選擇靈活計劃,甚至有墊底費版本的高端自願醫保系列。否則,遭遇嚴重疾病,標準計畫下的醫療報銷肯定不足以覆蓋大部分醫療開支。這就有可能成為了行內經常說的有保險沒有保障。

男爵府

拉姑 發表於 19-4-23 14:26
如我入院前,我都係經門疹才知到自己有大病才需要入院做手術啫!入院前的治療係要自己花一筆費用是否?入院後 ...

自願醫保有包入院前后的門診治療
多少次,幾$,及幾多天前後
要看每間公司而定

男爵府

請問買左自願醫保,如果感冒發燒去睇私家醫院門診睇,會包嗎? 如果貧血入院輸血包住院全費嗎? 如果跌倒入院一住就半年咁又包全費嗎? 謝謝

禁止訪問

男爵府

自願醫保是否買入後就定咗一世不加價直到一百萬呀!

男爵府

理財小公主 發表於 19-4-29 12:27
如果感冒發燒去睇私家醫院門診睇,會包嗎?
不包,普通門診唔包

唔該曬你呀
咁樣會唔會出現迫爆 私家醫院 的情況呢, 因為個個人嘅心態 都係諗住有咩事唔使去政府急症 無了期咁傻等 , 咁轉曬自願醫保後好自然 有咩事就去私家醫院搞掂, 再講 我諗自願醫保都會有幾個計劃 高中低級, 而大部分人嘅心態只係買個保險安心啫唔會買到最高級嘅級別, 咁 好快私家醫院 都收唔曬咁多人

子爵府

拉姑 發表於 19-4-29 16:12
自願醫保是否買入後就定咗一世不加價直到一百萬呀!

當然不是⋯⋯

子爵府

時時 發表於 19-4-29 20:11
唔該曬你呀
咁樣會唔會出現迫爆 私家醫院 的情況呢, 因為個個人嘅心態 都係諗住有咩事唔使去政府急症 無 ...

政府頭痛醫頭 腳痛醫腳,唔會諗得咁多架喇,醫學院增加左學位,搞個自願醫保都只係緩兵之計,大房係人多架喇,始終最多人買。

禁止訪問

男爵府

我想知道,自願醫保,在疹所進行的小手術,如照腸和打膝蓋的關節炎針,這些小手術是否可以承保呢?我公司的醫療就可以,我亦曾用過,我想清楚知道。

禁止訪問

男爵府

JeromePsy 發表於 19-5-10 16:56
腸鏡胃鏡呢啲小手術係可以承保,每間公司都有受保手術列表。但其實保險公司都希望多啲受保既日間手術,因 ...

除日間手術外(有邊科,眼,腸仲有乜包), 仲有,六十歲買咗,幾多歲再會加費呀,這是好重要的問題,對我來講.

男爵府

問:
如我的公司已有不錯的員工團體醫保,又是否應該再買自願醫保?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至