自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

李露眉 發表於 19-4-2 09:00
我女都係,4歲又係健康院話唔PASS
去呢度驗.

因為我有近視所以想幫阿女定期 check 住

男爵府

Poo得好勳章

sun329shine 發表於 19-4-2 06:14
收信用咭付款嗎?

可以

男爵府

Poo得好勳章

Alvinchun 發表於 19-4-2 07:39
我仔都係喺理工大學驗,我問過職員,佢地話只此一家,別無分店的

哦, 我見網頁寫~有分店。年幾前, 媽咪朋友打去理大, 職員話冇位, 叫佢考慮其他分店。不過, 去完其他分店, 媽咪朋友覺得冇理大咁好, 我自己就未去過其他分店, 淨係去過理大

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

盲人輔導會

侯爵府

kiki_kittyhk 發表於 19-4-2 01:11

去石硤尾盲人輔導會驗,佢地不但專業而且又平

男爵府

Poo得好勳章

李露眉 發表於 19-4-2 09:00
我女都係,4歲又係健康院話唔PASS
去呢度驗.

請問去健康院驗完就話唔pass 嗎?

我仔4歲, 去健康院驗, 只係話過幾個月後 (今年6月), 再去健康院驗多一次。我姨甥女去健康院驗就唔pass. 要轉介去威爾斯check, 排期~半年, 最後我地去左理大驗。我諗緊駛唔駛提早同仔仔出去驗? 但去健康院只係~15mins, 驗驗下我仔都唔耐煩, 要氹先肯答醫生, 驚影響驗眼結果。如果去出面驗, 詳細啲, 仲耐好多, 影響結果

水晶宮

BlessBeatitudes 發表於 19-4-2 09:33
請問去健康院驗完就話唔pass 嗎?

我仔4歲, 去健康院驗, 只係話過幾個月後 (今年6月), 再去健康院驗多一次 ...

我女4歲唔pass, 轉介威2 斯, 而家5歲幾,已經覆診左幾次,
我打算, 上小學, 沒有大問題,就去番眼鏡鋪驗眼,
因為覆診話佢理想,無加深.
上小學既話, 我就廢事請假去覆診,
因為威記, 係分好多期去覆診, 一個視力,一個眼科,一個弱視,
而家幼稚園仲有時間咁覆診,
但大前題,小朋友視力穩力..

我4歲一驗到唔pass, 先排威記
再約盲人驗,
去威記覆診時,帶埋盲人個張驗眼紙去.
同時, 係出面配埋眼鏡,

我女係88配, 88係認受盲人個張驗眼紙,
如果無驗眼紙,要係88度驗眼.

子爵府

2018復活節勳章

BlessBeatitudes 發表於 19-4-2 09:14
哦, 我見網頁寫~有分店。年幾前, 媽咪朋友打去理大, 職員話冇位, 叫佢考慮其他分店。不過, 去完其他分店, ...

咁就唔知啦!我是在理工大學的視光診所陪仔驗完後,即時book下次覆診時間時,當面問職員有無其他地點可選?佢答我只此一家,其他的與他們沒關係的

水晶宮

Alvinchun 發表於 19-4-2 09:57
咁就唔知啦!我是在理工大學的視光診所陪仔驗完後,即時book下次覆診時間時,當面問職員有無其他地點可選 ...

呢間同個d唔同
個d商業味好重

wcpcelia    發表於 19-4-3 12:14

子爵府

2018復活節勳章

李露眉 發表於 19-4-2 10:12
呢間同個d唔同
個d商業味好重

C6就係咁講,所以寧願每次走出去驗

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

cally_yu 發表於 19-4-1 22:55
係唔係要打電話預約?

男爵府

Poo得好勳章

李露眉 發表於 19-4-2 09:45
我女4歲唔pass, 轉介威2 斯, 而家5歲幾,已經覆診左幾次,
我打算, 上小學, 沒有大問題,就去番眼鏡鋪驗眼,
...

明白, 謝謝妳

點解威院咁好, 可以keep 住覆診? 我姨甥女2018年8月第一次健康院驗眼唔pass, 佢媽咪幫佢排威院驗眼, 到今年3月先排到, 驗眼時話已經配左眼鏡, 只做簡單test, 就走得, 冇再俾期覆診

另外, 請問妳同小朋友配咩鏡? 我聽講話有隻鏡可以控制近視, 但唔知好唔好, 同價錢如何?

水晶宮

BlessBeatitudes 發表於 19-4-2 11:54
明白, 謝謝妳

點解威院咁好, 可以keep 住覆診? 我姨甥女2018年8月第一次健康院驗眼唔pass, 佢媽咪幫佢排 ...

有keep住覆, 但係我打算去多一次就唔去, 9月小學啦,邊有咁多時間去,

我女遠視+散光,係88配要過千, 但好耐用, 未爤過.

子爵府

寶X醫院

大宅

elisewaiman 發表於 19-4-1 22:32
盲人輔導會
有冇電話號碼提供?
通常要約幾耐先有得睇?

大宅

女女試過去香港護眼,不錯,是理大以前的職員出來開分店

水晶宮

cally_yu 發表於 19-4-1 22:55
係唔係要打電話預約?