懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日睇完, CRL 0.17cm, 醫生話計就7周最後一次m: 2月11
3月11驗過一次係冇bb, 3月24再驗係有
其實係咪計錯周數咋?

有冇媽媽試過咁既情況?
p.s. 嘔吐係早2日開始
回覆 20世紀少年 的帖子

Hi 20世紀少年 ,初步估計懷孕期第1日=最後一次月經第1日(以 28日月經週期計算) ,由於每位準媽媽月經週期都可能有唔同,醫生會參考埋超聲波數據去計算BB週數/預產期。媽媽係11/3檢驗結果,有可能係過早測試(一般月經過期1-2星期後作妊娠化驗), 尿液內荷爾蒙量未足夠呈現陽性反應,未必代表無懷孕。懷孕媽媽身體會係好短時間內轉變成適合胎兒生長的環境,加上賀爾蒙變化令媽媽有各種不適,例如孕吐/反胃,少食多餐,預備D乾糧(例如芝麻餅)早上起身後食,含有豐富蛋白質或碳水化合物嘅食物有助減低嘔心感覺架。媽媽胃口好嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

你要信醫生個JUDGEMENT 喎. 一般都係由上次M 黎第1日開始計, 之後再睇住佢個大細睇下洗唔洗改預產期~

上次M後一個月左右BINGO, 可能體內HORMONES 未夠多, 所以驗孕棒CHECK 唔到.
我4W左右CHECK 過, 條線非常淡色, 淡到好似無.
到7W 再驗, 就好明顯~ 我到8W 度開始唔舒服~

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-4-2 13:47
回覆 20世紀少年 的帖子

Hi 20世紀少年 ,初步估計懷孕期第1日=最後一次月經第1日(以 28日月經週期計算) ...

唔該晒,胃口好差,飲水都嘔,今日好左少少

別墅

donutnut 發表於 19-4-2 13:49
你要信醫生個JUDGEMENT 喎. 一般都係由上次M 黎第1日開始計, 之後再睇住佢個大細睇下洗唔洗改預產期~

上次 ...

信呀,所以先擔心
見到4w CRL都有0.4
但佢話我7w 得0.17

別墅

20世紀少年 發表於 19-4-2 13:55
信呀,所以先擔心
見到4w CRL都有0.4
但佢話我7w 得0.17

我手機無我6WK 時的CRL, 不過剛睇GOOGLE, 7 WK 係11-17MM
醫生有無話你進度如何呀?~

別墅

donutnut 發表於 19-4-2 14:14
我手機無我6WK 時的CRL, 不過剛睇GOOGLE, 7 WK 係11-17MM
醫生有無話你進度如何呀?~

佢話太細,下星期六再check睇情況

別墅

20世紀少年 發表於 19-4-2 14:18
佢話太細,下星期六再check睇情況
good luck :)
20世紀少年 發表於 19-4-2 13:54
唔該晒,胃口好差,飲水都嘔,今日好左少少

唔好客氣,懷孕期間孕酮素會令胃部瓣膜鬆弛,唔少媽媽有唔同程度嘅孕吐,大多數3-4個月時情況會自然好轉 嘔完要飲番D清水減少胃酸留在口腔,試多D唔同種類食物,睇下邊種食物對作嘔情況有幫助,含豐富蛋白質或碳水化合物食物可以舒緩到胃部不適同減低嘔心感覺,蛋吐司都係唔錯選擇,加油

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-4-2 16:04
唔好客氣,懷孕期間孕酮素會令胃部瓣膜鬆弛,唔少媽媽有唔同程度嘅孕吐,大多數3-4個月時情況會自然好轉 :k ...

Chloe謝謝你,依家有袋住啲梳打餅係身
20世紀少年 發表於 19-4-2 16:50
Chloe謝謝你,依家有袋住啲梳打餅係身
加油

首頁

尾頁

跳至