夫婦情感

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

帶佢睇醫生,而家只有你可以幫到佢,佢可能有躁鬱症

複式洋房

english1221 發表於 19-4-2 19:46
搵下輔導小組?冇睇醫生咁嚴重

我覺得輔導未必得,佢應該要食藥,起碼等佢瞓到先,佢而家話晚晚都瞓唔到。

大宅

樓主,你真係一個好老婆!前面有jm建議你話你覺得自己好像有情緒病,叫佢陪你去,但實際係佢去睇,呢個方法好像不錯。可以問下有無醫生會配合一下。

大宅

KAVEN 發表於 19-4-2 09:32
咁情況我唔會離婚,除咗出軌,唔應該系佢堅難時離開佢,支持 理解同鼓勵好重要囉
...

吾係話係佢艱難既時候離開佢,如果過左咁長時間,佢都無發憤,幫自己同家庭謀出路 一尾自暴自棄,耐左佢反而係害左佢。仲幻想返去以前,又放吾低又剩,大佬佢有老婆仔囡架,成年人要面對現實,馬死落地行 好彩樓主咁本事,自己攪得掂,我身邊有朋友係咁,佢地租樓,靠我朋友一個人工作根本應付吾到,等左六年,結果我朋友得到d咩?就係成身債。離開左佢之後,用左成七八年時間先還得曬。 理解同鼓勵吾係沒完沒了。

大宅

https://www.babydiscuss.com

複式洋房

oayfeefee 發表於 19-4-2 21:40
樓主,你真係一個好老婆!前面有jm建議你話你覺得自己好像有情緒病,叫佢陪你去,但實際係佢去睇,呢個方法 ...

多謝你。我之前講過幾次叫佢去睇醫生,如果我話自己去睇叫佢陪我,佢一定知道係我想佢去睇。所以我諗住自己book 個醫生先,同醫生初步了解下佢有無情緒病嘅symptoms, 如果有可以點醫。我有一定資料之後再等佢心情穩定啲嘅時候再傾過啦。

男爵府

hmlover 發表於 19-4-2 21:13
我覺得輔導未必得,佢應該要食藥,起碼等佢瞓到先,佢而家話晚晚都瞓唔到。
...

加油!有冇試過行軟功,而唔係強硬嚇佢?

子爵府

你老公需要去睇精神科,佢已經有抑鬱症狀
抑鬱症既人係控制唔到脾氣,小小事就開拖。
帶你老公去睇醫生,食藥好快改善,人都會積極D。

複式洋房

s_for_samantha 發表於 19-4-2 22:48
吾係話係佢艱難既時候離開佢,如果過左咁長時間,佢都無發憤,幫自己同家庭謀出路 一尾自暴自 ...

我明白你意思,會set 個期限俾自己,唔會無只境咁忍落去。

複式洋房

english1221 發表於 19-4-2 23:17
加油!有冇試過行軟功,而唔係強硬嚇佢?

你真係說出重點。我本身已經唔係溫柔嘅女人,心嗰句就係口嗰句。再加上長期受佢嘅心理折磨,我承認對佢都無晒耐性,好多時都係用迫呢個方法,類似係你唔做我哋就離婚之類,但佢份人就係受軟唔受硬,好似愈迫就愈衰。但見到佢死瞓爛瞓或者黑口黑面嗰個樣,我又真係"軟"唔到

複式洋房

Natalie625 發表於 19-4-2 23:21
你老公需要去睇精神科,佢已經有抑鬱症狀
抑鬱症既人係控制唔到脾氣,小小事就開拖。
帶你老公去睇醫生,食 ...

唔好話佢,我都俾佢迫到我有情緒問題。好容易就嬲想鬧人,夜晚又成日失眠。所以佢唔睇嘅話我都會自己約個精神科見下,順便問下佢我老公唔肯見可以點。我要顧掂我自己先,我連自己都控制唔到仲點照顧個女打理頭家。

男爵府

hmlover 發表於 19-4-2 23:38
你真係說出重點。我本身已經唔係溫柔嘅女人,心嗰句就係口嗰句。再加上長期受佢嘅心理折磨,我承認對佢都 ...

完全明白!我都唔係溫柔嘅人,但係偏偏男人真係十個有十個都受軟唔收硬!所以冇辦法啦!雖然好難,但係可能佢就係需要你tum下佢,可能佢就肯take baby steps去改變!
其實你一路冇走,都係因為愛佢姐,不如試下表達比佢知你點都會支持佢,其實唔係等佢份糧開飯,但你知道佢自己都好困擾,想佢開心d,想佢熱衷d家庭生活,自己有d朋友,興趣之類,再攬下佢支持佢,可能可有轉機,唔會一世都係咁。
當然,佢困擾左咁耐一時三刻唔會好大改變,你要喺佢有少少進步時就要讚佢,咁佢先有動力變。
加油,前路不易,但婚都結左咁耐,你唔幫邊個幫佢?

民房

english1221 發表於 19-4-2 23:55
完全明白!我都唔係溫柔嘅人,但係偏偏男人真係十個有十個都受軟唔收硬!所以冇辦法啦!雖然好難,但係可 ...

同意,男人只可以軟工。叫埋你個女幫手勸佢啦,有效好多。

複式洋房

english1221 發表於 19-4-2 23:55
完全明白!我都唔係溫柔嘅人,但係偏偏男人真係十個有十個都受軟唔收硬!所以冇辦法啦!雖然好難,但係可 ...

我覺得你講得好有道理,其實道理我係明嘅,只係呢幾年我都超大壓力,有時返工已經做到谷鬼氣,放工返嚟發現佢又係攤咗喺床度成日,個女又話要dictation 功課唔識做之類,幾經辛苦搞掂晒成9點幾先有飯食,一坐低佢同我講佢唔開心,叫我氹下佢,嗰下真係想x 佢老闆,我做咗10幾個鐘無停過你攤咗一day 要我氹???

不過我都明如果走唔到,迫佢又唔改嘅,都唯有試下出軟功。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

我好明白你,我遇過同樣情況,最後C6搬出去住,因爲佢已經嚴重影響小朋友的情緒。 最終佢自己走出去找份同之前完全唔同的工,以佢的學歷人工算好低,但都算有份工,情緒方面好很多。現在在這一行都轉左幾次工,人工高左D,但每次佢轉工,我都有心理陰影,好怕同樣的事再發生。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

hmlover 發表於 19-4-3 08:59
我覺得你講得好有道理,其實道理我係明嘅,只係呢幾年我都超大壓力,有時返工已經做到谷鬼氣,放工返嚟發 ...

直啲講你老公依家食軟飯窩
你俾錢去包隻鴨,佢都會對你好聲好氣
你老公仲反而要你服待返佢?
機會俾左,時間俾左,耐性俾左
佢都係咁既話我係你立即同個女走人返娘家
呢個人擺明係你人生既負資產
你想養佢到老?你俾佢再拖下拖下
佢年紀再大啲咪更難揾工?
你留返啲錢俾個女好過
一係你就逼佢返阿媽度住
唔好俾佢以為你老奉養佢

琥珀宮

大宅

你俾限期你老公,亦都係俾個限期自己

再講,你個女睇見父母咁樣,唔見得會幸福過喺單親家庭

複式洋房

wpc666 發表於 19-4-3 12:49
我好明白你,我遇過同樣情況,最後C6搬出去住,因爲佢已經嚴重影響小朋友的情緒。 最終佢自己走出去找份同 ...

咁起碼佢自己情緒都平復番,都已經好好多啦。佢有無搬番入嚟?

大宅

回覆 hmlover 的帖子

係香港結婚, 離婚好似唔洗分身家, 不過要俾贍養費... 同一屋簷下分房瞓都可以當分居. 你最好問下律師意見.

首頁
34567...9

尾頁

跳至