自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

昨日無聊看看網上講血型,原來有負血型 : A- B- AB- 0- ,一生只可以輸入一次 + 型血。
負型血的母親,肚内懷有正 (+)的小寶寶
因(正、負)不配合有可能會引起小產或母親死亡。所以孕婦需要作前產檢查。
負型血母親生產,以前多數會以輸血救治剛出生的嬰兒。現在一般會24小時內以抗Rh(+)的藥物注射醫治,每位負型的懷孕母親的嬰兒的血型都要找出,如果小寳寶是+型的話,母親便要注射Anti-D。用意為在母體產生抗體前先將抗原消滅,使母體記憶性B細胞不致記憶並自行產生大量抗體。

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

有錯請更改,不喜勿鬧, 多多包涵。
如血妳屬負型血,實屬罕有,可有想過去捐血幫助有需要的人 。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

長知識 謝謝分享

大宅

我朋友就是負型血,佢話叫熊貓血,如果第一胎會小產,第二胎就不會

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

中學讀bio 有讀過

大宅

BingoJoey 發表於 19-4-2 09:20
昨日無聊看看網上講血型,原來有負血型 : A- B- AB- 0- ,一生只可以輸入一次 + 型血。
負型血的母親 ...

我係-AB, 生完BB 係打左支針。

大宅

BingoJoey 發表於 19-4-2 09:21
有錯請更改,不喜勿鬧, 多多包涵。
如血妳屬負型血,實屬罕有,可有想過去捐血幫助有需要的人 ...

我住外國,聽聞負血型喺外國就多d, 亞洲就少d, 其實我一直都想捐血,但依度女性最少要有110磅先可以捐,所以我冇捐過。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

謝分享,啱啱睇返,原來我O+ 我都想捐血,損器官,但我係乙肝帶菌者

伯爵府

回覆樓主:

我血色素 7 ,曾經受惠過 3 包血來做手術。好感激捐血的人!

珍珠宮

好媽媽勳章

jjbb7 發表於 19-4-2 11:51
我係-AB, 生完BB 係打左支針。

你好罕有,香港只有0.05%人係ab-

首頁

尾頁

跳至