自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有個朋友租咗一個單位,已租約期滿,亦搵到新單位,咁佢上個月23號通知業主退租,但朋友就話住到14/4就退租 (因佢係某年某月15日起租),業主死都唔得,一定要佢住到23/4先可以走。
依家我朋友就覺得好煩,因佢新租果邊就黎可以拎匙。

佢依家煩緊點可以快D退租,有冇JM可以解答到,先謝謝

** 舊屋有漏水情況,業主唔理,地產亦都唔理;天線有問題都唔肯出錢維修 **

子爵府

好難完全Perfect match嫁喎,嗰個業主嘅要求好合理,係要一個月前通知

子爵府

開心吸收勳章

正常一個月通知,業主做法無問題

用戶要求終止服務

我之前租客完約後住多兩個禮拜,我就只按比例收佢租....不過個個業主唔同

hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

男爵府

睇租單合約,註明通知期。

同間屋有無漏水,狀態如何無关

大宅

通常一兩個月前通知係傾續租
唔傾續約的話,租約到期就完架啦
點解走都要一個月前通知?
佢租約點寫架?

男爵府

通常一個月通知期好合理

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

如果已完約又冇重新簽租約, 就當係跟舊約內容自動續落去. 估計你朋友份約本身係一個月通知, 業主要求一個月通知期好合理.

伯爵府

sugarcheung 發表於 19-4-2 13:20
好難完全Perfect match嫁喎,嗰個業主嘅要求好合理,係要一個月前通知

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝各位解答 ,亦解答咗朋友的煩惱

首頁

尾頁

跳至