母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仲陀緊bb,但已經立心決定全埋身餵母乳,大家有日傾開佢問左句:咁咪唔知道個bb食左幾多奶。我解釋佢知其實睇佢啲尿片同poo poo嘅次數同量會知bb食得夠唔夠,佢想知bb食幾多我諗佢都係驚佢唔飽啫,咁然後佢話我唔係答緊佢問題,話咁樣會唔知道bb食左幾多,我又重複左一次我都講到有少少激動,然後佢話到時真係有個bb你就唔會咁冷靜數佢幾多塊片,又話點解唔泵出黎先餵,咁我又解釋泵出黎未必刺激到我上奶,當然可以,只係我最prefer係埋身等bb啜。

言談間當然氣氛好差仲鬧埋交,我覺得佢好唔support我,自己又唔去聽講座,我講佢要又質疑,其實你地嘅老公係咪都會咁,我應該點樣答佢?

大宅

回覆樓主:

其實,你已經解釋好好
主要睇濕片夠唔夠
點解到時有個bb會唔冷靜
係真係會日日記低有幾多片濕片,痾咗幾多次,連醫院護士都係咁叫你記低
bb食夠會自己停
大人都會有時胃口好啲,有時胃口差啲
唔每日限死自己食幾多嘢咩
可能你老公唔太清楚人奶既好處,慢慢再同佢講,等佢了解多啲,當佢知道媽媽點都係為bb好,自然會支持你
人奶路係難行,加油呀!媽媽

大宅

回覆樓主:

捉埋佢去健康院產檢,當佢面問1次姑娘

大宅

N@N@ 發表於 19-4-2 18:26
其實,你已經解釋好好
主要睇濕片夠唔夠
點解到時有個bb會唔冷靜

多謝你安慰我呀,我都無佢辦法。
我會搵啲講座係講母乳嘅叫佢聽,我覺得我講咩佢都質疑,第三者講佢先會覺得有道理。

大宅

hohoyin731 發表於 19-4-2 20:05
捉埋佢去健康院產檢,當佢面問1次姑娘

係,都係一個好方法,我會再搵啲講座係講解母乳叫佢聽。

水晶宮

一嚿大番薯 發表於 19-4-2 17:13
我仲陀緊bb,但已經立心決定全埋身餵母乳,大家有日傾開佢問左句:咁咪唔知道個bb食左幾多奶。我解釋佢知其 ...

你做得好好,解釋得好好呀。

不過佢咁頑固,都真係要搵其他人同佢講下。其實醫院、健康院、政府衛生署母愛蜜語等等舉辦嘅母乳講座好多都歡迎準爸爸參加嘅。不妨試下拉佢陪你去。

經歷過兩胎,我先生由大B初生時最初有所質疑(例如夠唔夠食、重得理唔理想等等),變到而家好支持,我細B一歲幾仲食緊。佢仲話老婆全埋身餵人奶非常好,因為佢唔使半夜起身餵,又唔使幫手洗奶樽。

大宅

泵出黎餵確實可知 bb 飲幾多
但你老公好似冇諗過也有好多麻煩 or 壞處

洗奶樽、洗奶泵、蒸奶樽、蒸奶泵、翻熱啲雪奶
唔單係麻煩,處理得唔好 bb 隨時肚仔痛
另外用樽餵既話 bb 容易飲到多啲空氣
到時掃風、嘔奶又係好難攪

埋身既最大壞處係媽媽辛苦

大宅

一嚿大番薯 發表於 19-4-2 17:13
我仲陀緊bb,但已經立心決定全埋身餵母乳,大家有日傾開佢問左句:咁咪唔知道個bb食左幾多奶。我解釋佢知其 ...

慢慢同佢傾啦!唔好唔開心,佢都係緊張BB姐,你當佢無知啦!首先你自己要多啲資料蒐集,你再解釋俾佢聽,就咁聽我覺得佢好唔理解如何餵人奶,人奶是feed on demand,BB一喊就餵,食飽佢會停,BB自己最清楚飽唔飽!人奶係唔需要睇數字㗎!埋身啜一定多過泵出嚟!

大宅

MinMinDes 發表於 19-4-6 12:13
泵出黎餵確實可知 bb 飲幾多
但你老公好似冇諗過也有好多麻煩 or 壞處

係囉,我就係覺得佢唔理解之餘又唔支持。一件我自己覺得係對bb好嘅事,我唔明點解都今時今日仲會有人唔支持,你話無奶無得餵咁無得好講,如果有,我當然係會想俾最好自己個bb
辛苦嘅又係我咋嘛,唔洗佢餵又慳埋奶粉錢,我都唔知點解會咁樣。佢可以表達得好啲等我聽落舒服啲而唔係我覺得佢質疑我同大潑冷水。

大宅

Kam227 發表於 19-4-6 14:45
慢慢同佢傾啦!唔好唔開心,佢都係緊張BB姐,你當佢無知啦!首先你自己要多啲資料蒐集,你再解釋俾佢聽, ...

講得好好呀,所以黎緊我報左幾個產前講座關係母乳嘅,我會叫佢一齊去聽,等佢就算唔理解都唔好再質疑我

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-4-4 13:13
你做得好好,解釋得好好呀。

不過佢咁頑固,都真係要搵其他人同佢講下。其實醫院、健康院、政府衛生署母 ...

多謝你呀,我都希望有一日佢係會見到好處。不過前提係我要有奶,我係怕佢唔支持會好影響我心情,然後又影響埋我啲奶量咋,不過我立下決心,一日有人奶我都會親餵。我會加油,多謝你呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

行得人奶都預左老公唔支持, 到時你多d 上黎傾仲實際.

bb 飲左女多奶自然響d 尿度反映番出黎, 食得多痾得多丫麻. 叫佢一日飲2L水, 一日飲1L水, 痾尿痾落個量杯度, 睇下佢兩分分別痾番幾多尿出黎.

同埋生完B 第一個月, 我會用紙筆 mark 低bb 飲奶時間, 大小便時間等. print 一個excel table 自己mark 番, 每番睇番進度就得. 到時幾百樣野忙, 唔會仲有腦汁去記野, 所以要搵方法去記住. 而家時代進步, 咪搵下有冇app 去幫手.

佢想泵出黎又無可厚非, 可能佢都想參與餵bb既工作, 或者想幫輕你.

你都要控制情緒, 而家佢問幾問就炆, 佢唔識或者想幫手至問你啫, 大家冷靜d 對一家三口都好.

大宅

bosch 發表於 19-4-9 00:01
行得人奶都預左老公唔支持, 到時你多d 上黎傾仲實際.

bb 飲左女多奶自然響d 尿度反映番出黎, 食得多痾得多 ...

係,我知道了,我嘅情緒的確好影響到大家嘅關係。我會改下

珍珠宮

回覆樓主:

俾多D資訊佢睇,同埋帶佢去聽講座~
大家都係緊張bb,唔好勞氣啦~
男人係比女人粗心,你仲有時間,慢慢解釋佢聽~

大宅

你可以問返佢,點解要知bb食幾多?只要知佢飽唔飽,而你講得好啱,睇尿片就有答案了。埋身係最乾淨,bb吸啜對佢都非常好!如果要執著bb飲幾多而放棄埋身真係好無謂,你捉佢去上堂啦

大宅

sunplayy 發表於 19-4-13 17:19
你可以問返佢,點解要知bb食幾多?只要知佢飽唔飽,而你講得好啱,睇尿片就有答案了。埋身係最乾淨,bb吸啜 ...

係,所以其實我都唔知佢擔心啲乜!自己又唔去聽,我去聽左答佢又要質疑,問足我幾次。所以我其實俾佢搞到我好心煩,已經好多其他濕碎問題,有時我會諗,有bb係件開心事,但點解會搞到咁...

大宅

睇濕片夠唔夠就ok
Bb食唔夠係唔會比你放開,會喊,所以一定知佢飽不飽
我餵到五個月開始全埋身,之前有泵有埋身,其實埋身真係好方便,又不用洗泵洗奶樽,係飲食要注意下

大宅

Meredith2014 發表於 19-4-15 12:02
睇濕片夠唔夠就ok
Bb食唔夠係唔會比你放開,會喊,所以一定知佢飽不飽
我餵到五個月開始全埋身,之前有泵有 ...

多謝你呀,如果我有足夠母乳,我必定會全埋身餵到佢我無為止

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊