自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

冬日勳章

我最近轉左做一間公司做秘書,老闆好嚴,搞到我好頹廢,好似最近佢話想要部洗手液機,問咗佢基本資料,搵左資料後,預料唔到佢仲問我
係入乜電?
入幾多粒?
入電之後可以用幾耐?
每日可以用幾多次?
不停話我因為冇讀過秘書課程所以唔識 ,我返咗一個月,日日都俾人鬧,plan 行程,買嘢資料蒐集全部都唔啱佢心水 。今日仲問我考慮下繼唔繼續喺度做。

究竟我有啲乜未留意到 ?plan 行程我有基礎。佢話我唔清楚各商場落客區,泊車優惠呢啲資料,唉~

大家喺買嘢之前會問自己d 咩先買?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

angieyu 發表於 19-4-2 22:27
我最近轉左做一間公司做秘書,老闆好嚴,搞到我好頹廢,好似最近佢話想要部洗手液機,問咗佢基本資料,搵左 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得係BOSS 問題O者...

你以前果D 可能好湊D

FJmom    發表於 19-4-2 22:53

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我一開始都俾我老細話過類似嘅野,仲叫我代入如果係自己嘅野仲會咁咩?!
我心諗,我買就買無你咁煩

不過既然知老細係咩人唯有全方位諗多幾步啦,慢慢就磨合到架啦!
例如團年前一星期先指明叫我bk某米芝蓮食中餐,咁當然無位啦。
呢個時候就要問曬附近所有差唔多lv嘅,都無就問曬全港,有位嘅就bk左先,仲要list曬比佢邊間咩情況,而家可以揀嘅得乜乜乜,咁佢就會知我做左野,乖乖喺有得揀嘅入面揀

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

我最近轉左做一間公司做秘書,老闆好嚴,搞到我好頹廢,好似最近佢話想要部洗手液機,問咗佢基本資料,搵左 ...

認真講,你可能真係唔太適合做老闆秘書。

如老闆打算買洗手液機,我會搵多幾個品牌做比較,再揀出三個比較好嘅俾佢揀。用幾多電,用量,耐唔耐用真係基本嘢,我係會搵埋適合嘅洗手液資料俾佢揀。

計劃行程,尤其是有客人同行,每個點嘅停車場、pick up 位要 mark 得好清潔,點樣安排車、叫車都要有二手準備。食飯地點有咩選擇,有咩特色都要知道,甚至洗手間位置都要留意。否則客人老闆臨時問,無人知真係尷尬。

如我同行,充電寶,多一張八達通都會帶定。

manmanfong    發表於 19-4-8 19:35
chbch    發表於 19-4-7 14:32
greenpea    發表於 19-4-4 21:20
kittttty    發表於 19-4-4 13:33
wcpcelia    發表於 19-4-3 14:19
loved    發表於 19-4-2 23:05

水晶宮

回覆樓主:

你唔熟悉佢性格,反左1個月都會會摸清佢份人係點,同有冇讀袐書無關 ,即係用慣左手的人,文件擺位,坐法,電話擺的方向都同,右手的人唔同,佢用慣左手,你就生活方向當右手咁服待,咁佢當然唔慣同覺得唔順心

佢 度縮, 貪小便宜,同無耐性,你就要係呢d地方位細心!
叫你買的用品唔駛比好多選擇,2到3個就好夠而呢d用品你要熟悉功能,買d你控制到的產品,佢懶惰唔太得閒價格,只睇你比佢的資料

佢要去的行程要熟嗰度有冇得迫車,附近有咩商場可以迫車萬一full左的話

FJmom    發表於 19-4-2 22:55
FJmom    發表於 19-4-2 22:55

珍珠宮

回覆樓主:

仲有可以分享下,試過有次老闆要鏡,無化開妝嘅我當然無啦!又試過老闆突然發現件衫有線頭突咗出嚟………

之後我永遠都袋鏡、針線、指甲鉗。

睇下韓劇金秘書,可能幫到你

不過一切都要睇下你覺得份人工值唔值囉!

珍珠宮

回覆樓主:

我以前做秘書,跟咩老闆好重要,我最後一個老闆又係煩到暈,無理取鬧咁,結果我唔做。
如果同老闆夾唔到,真係地獄,有時未必係你問題,而係老闆佢自己有問題而自己唔知 !!

子爵府

講真你呢個老細真係唔係幾好湊,如果想繼續落去嘅話你下次都係攞齊晒啲資料如佢問長問短

大宅

冬日勳章

JoanC 發表於 19-4-2 22:47
認真講,你可能真係唔太適合做老闆秘書。

如老闆打算買洗手液機,我會搵多幾個品牌做比較,再揀出三個比 ...

謝謝你!你講得好詳細你介唔介意講多少少?
可能因爲我以前老闆比較易湊的,我未遇過啲咁嚴格嘅老闆 ,我又唔想做一個月就走。請問仲比較嘅時候仲有啲乜嘢係你平時一定會加落去嘅資料?。如果你未去過嗰個商場你係咪會親自去一次

伯爵府

BK Milk勳章

做秘書不需要讀課程都可以做。投其所好。不明就google找答案

大宅

冬日勳章

p_o_m_a_n 發表於 19-4-2 22:41
我一開始都俾我老細話過類似嘅野,仲叫我代入如果係自己嘅野仲會咁咩? ...

我老闆又係噉講喎叫我代入去,我心諗我買嘢買就買,唔買罷就啊 你係咪要睇埋啲餐廳入邊係食乜嘢價錢係幾多?

翡翠宮

每個老闆(人)都有唔同要求,人夾人好緊要
夾到個老闆,老闆會好滿意你,唔夾就.........

再睇多一兩個月,性格要求唔夾,真係早走早著,秘書同老闆好Close 好多來往的,搵過第二份,唔好灰心

大宅

冬日勳章

doryi 發表於 19-4-2 22:50
講真你呢個老細真係唔係幾好湊,如果想繼續落去嘅話你下次都係攞齊晒啲資料如佢問長問短
...

我直情覺得好難湊 ,我就係覺得自己已經搵齊曬資料,點知入到去就俾佢問到我口啞啞

已刪除用户

回覆樓主:

翡翠宮

angieyu 發表於 19-4-2 22:56
我老闆又係噉講喎叫我代入去,我心諗我買嘢買就買,唔買罷就啊 你係咪要睇埋啲餐廳入邊係食乜嘢 ...

我覺得佢都幾Mean

侯爵府

回覆樓主:

其實只要你謙虛學習, 態度良好, 往後應該問題不大

以前公司請過一個秘書, 成日做錯嘢不特止, 同佢反映仲要話老闆對人唔對事, 又冇交帶, 做唔做都唔會講一聲, 到deadline 之前再問先至話根本唔需要咁急, 完全九唔搭八

大宅

冬日勳章

JoanC 發表於 19-4-2 22:48
仲有可以分享下,試過有次老闆要鏡,無化開妝嘅我當然無啦!又試過老闆突然發現件衫有線頭突咗出嚟………

...

莫非真係要去煲下劇先得

我老闆鍾意食辣椒油,而家我每次出去食飯都袋樽辣椒油起身,攞命 你嗰個係女老闆?

大宅

冬日勳章

藍尾巴 發表於 19-4-2 22:58
我覺得佢係唔鍾意你,如果佢like你,應無咁多無聊問題。你係咪佢請回來的?
...

我係佢老婆請返嚟嘅 ,唔知關唔關事

首頁
12345...15

尾頁

跳至