自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

琥珀宮

angieyu 發表於 19-4-3 08:45
我都係噉諗 所以唔想做咗一個月就走,但係佢就不斷噉話我因為冇讀書
...

走啦,照計佢請你,係因為你算係最附合佢要求,但一個月佢都咁對你,仲要係男人,佢應該係睇唔起你,加上非常小家及小心眼

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

angieyu 發表於 19-4-2 22:27
我最近轉左做一間公司做秘書,老闆好嚴,搞到我好頹廢,好似最近佢話想要部洗手液機,問咗佢基本資料,搵左 ...

揾過份啦, 秘書呢行唔難搵

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 19-4-3 09:43
走啦,照計佢請你,係因為你算係最附合佢要求,但一個月佢都咁對你,仲要係男人,佢應該係睇唔起你,加上 ...
係老闆娘請佢的
我覺得呢個算係原罪
邊有男人想身邊有老婆條針呀

不過買部機但完全唔知性能
我都會頂唔順呢種秘書
做老闆唔通我幫你搵埋呀?
做資料搜集太唔詳盡
睇呢個post堅學到野

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

依個 Boss 難湊,都係快快搵工啦

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

老闆問詳細D無所謂,我做多D資料搜集。我最怕老闆叫我r着數,呢樣完全弱項&過唔到自己

男爵府

Watashiwamomo 發表於 19-4-3 09:03
回覆 angieyu 的帖子

情況同妳一模一樣,當時都係叫我考慮走,日日返工係咁比老闆罵,最後我真係比左信, ...

請問點樣最快去到目的地要點搵??萬一塞車轉第2條路線又點搵?

大宅

你是我否俾佢見到你panic 個樣? 佢你覺得你偷懶作賊心虛,而且你之前冇睇過d資料? sales俾d 料唔夠?

佢問呢個好聽啲講嘅問得仔細唔好聽啲嗰個叫問得八婆, 你老細咁得閒問冼手液機的耗電量同一天可用幾次, 其實真是有一隻特別平特別耐用特別好? 一天節省到$2元嗎? 你time cost 都喺度啦, 唔係話不格價,只是件事值不值得

我以前遇過咁嘅老闆, 共事兩年, 痛苦的回憶,但是成長好多, 希望你可捱過

大宅

MoooVoo 發表於 19-4-3 10:04
請問點樣最快去到目的地要點搵??萬一塞車轉第2條路線又點搵?

Google map

男爵府

luvkaka 發表於 19-4-3 09:27

我諗好睇人, 我之前做過,我自己習慣好多手準備比老闆, 好似公司搞party, 我係會嘔本b ...

(唔係話你)我個人見過既現實係,另一個PA人工一樣/仲高,真係覺得自己咁用心做乜

水晶宮

MoooVoo 發表於 19-4-3 10:13
(唔係話你)我個人見過既現實係,另一個PA人工一樣/仲高,真係覺得自己咁用心做乜
...
係架! 我明你意思架, 我之前果間公司樣樣都好好, 個個都好欣賞我做既嘢, 但責任太大我走咗, 依家依間就好似你咁講大家咁上下人工, 高過我但做事真係唔得, 我唔理啦, 我係依家依間公司人工係低, 不過就係因為我down grade 咗自己, 我6點起身即走冇人會話我, 要OT? 老闆叫我我話唔得, 佢會叫D高人工過我但無能既人留, 你有能力有心其實係有人睇到架. 我自己做嘢就要過得自己先得, 果D高人工同事係不滿架因為老闆鍚我, 但冇計, 我offer 比老闆既嘢多過公司比我份人工, 老闆有嘢都會益我先, 所以冇話用唔用心好既. 人工未必有得著, 但其他嘢有可能有回報呢? 係咪?

子爵府

開心吸收勳章

洗手機問題你錯, 但辣椒油就無需要幫佢帶埋, 就算帶左, 亦未必適合佢口味或果樣食物

珍珠宮

2024年龍年勳章

明顯你老闆唔係針對大方向~你要做落去都未必符合到佢要求...擺明問你係咪打算自己走定要我炒你咁

好多老闆一句說話, 你要做幾十樣嘢去迎合佢...三頭六臂係必須
好似我EX-BOSS咁, 朝早無拉拉去完洗手間出來話想要部乾手機, 我咪即刻做嘢囉~

LUNCH走去附近幾個商場, 影低三/四款乾手機, 牌子/型號/尺寸/代理電話/價格/保養/安裝/拉線費用(原位無電線, 要請師傅上門加裝, 好在有指定判頭, 唔係連電器師傅都要格埋價...)
成個下午打9百幾個電話問問問, 放工前俾份資料表佢睇...爭在未用POWERPOINT同佢開個會...
大至成層新OFFICE裝修/睇位/傢俬/申請新水電錶/換電訊商...都要我跟, 呢D讀秘書課程無教吖, 咪一樣要你做, 講緊仲要同佢出差/去展覽會/自己擺展覽會/訂機票/訂酒店/開L/C~跟單/船務都要睇實D同事/國內成村同事來港搞一日自由行+晚宴抽獎+接車/公司團年聚餐...
嘩, 諗起都想死, 一人分析九角...

大宅

我最近轉左做一間公司做秘書,老闆好嚴,搞到我好頹廢,好似最近佢話想要部洗手液機,問咗佢基本資料,搵左 ...

希望你唔好怪我直接, 其實你老闆問有關洗手機既野係好基本, 邊度有得泊車又係好應份知既野, 如果唔係佢揸住架車周圍搵位咩?

當老闆係小朋友咁樣, 咩都搵多啲資料, 以防萬一. 例如我幫老闆約地方食早餐, 要問晒邊度有位泊車, 有無優惠, 有既話一枱人可以有幾多架車有優惠, 除左老闆, 佢見既客都要有優惠, 早餐餐牌大概有咩, 一個人頭大約要幾錢? 有無話用咩信用卡有優惠之類.....

公爵府

好媽媽勳章

佢要個讀過秘書課程的。點解又請你?
佢有問題。轉工吧

珍珠宮

回覆樓主:

早走早著,咁麻煩

一部幾十蚊的機都可以咁煩,同佢做嘢冇好日子過

大宅

回覆 MoooVoo 的帖子

通常我都係按google map可以選駕駛,就會顯示一條路出來,我會再上網睇下點行,同埋找下最快捷的方式。因老闆好少駕車出去所以其實唔太擔心塞車問題,如果他當日需要駕車我會留意電台同新聞報導有冇塞車情況再立刻通知
歡迎歡迎

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

其實做秘書除左有冇讀過相關的課程外, 係要好細心, 未必所有野都會識晒,唔識的野你更加要多方位去考慮定, 或有機會出現咩問題, 到時點補救.

好似洗手液機咁, 其實老細問的問題好正路, 唔係為難你, 佢覺得你比唔齊資料浪費時間都好正常.
你諗下如果你自己屋企要買野, 唔會只係睇幾錢, 你都會係唔同地方架下價或比較唔同牌子的, 亦都要考慮埋其他相關問題, 比如買左返黎係米好食電架, 佢用的電池係好易買.有冇保養啦, 保養期幾耐等等

我唔係做秘書, 不過我同老細傾公事, 因為唔係佢落手落腳做的, 好多野佢唔清楚就會問到好詳細, ED係同老細開會之前, 必須要自己準備好晒.

如果你想做落去, 我覺得你要加油

大宅

冬日勳章

Watashiwamomo 發表於 19-4-3 09:03

情況同妳一模一樣,當時都係叫我考慮走,日日返工係咁比老闆罵,最後我真係比左信, ...

聽你噉講我哋真係有啲似你最後屘係點樣可以做到咁細心點樣嘅思維先可以諗得再深一層? 我而家成日都好驚老細突然之間又要出去,我就安排唔切可機安排唔切究竟你會唔會塞車邊條隧道,次次都拿手唔成世 有冇方法可以做得好啲?

伯爵府

2024勳章

加油喔

大宅

Margaret1011 發表於 19-4-3 10:05
你是我否俾佢見到你panic 個樣? 佢你覺得你偷懶作賊心虛...

我唔係做秘書

不過我BOSS同樣難頂
最善長鬧人
如果俾佢鬧,同事頭dup dup, 荒失失,口窒窒
佢會鬧多兩錢重,仲會覺得你廢

首頁
34567...15

尾頁

跳至