懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

20/3 放day 5雪胎,
28/3 已經驗到兩條線。
QM 話兩星期後先再返去照超聲波。
咁而家呢段時間我係咪無野要準備?
齋等就可以喇?

啲產前檢查呀、
排健康院,排床位呢啲係咪都要等QM照完先開始搵?
次序係點架呢?
請問各位媽媽有無推介?

唔好意思,
太多問題。。

第一次懷孕,
未夠三個月,
唔敢問身邊嘅人,
亦唔敢咁早屋企人講。。
自己都好亂,
所以只好喺度問問大家!
謝謝各位!

大宅

我3月中自己驗到有左
先去普通門診驗再拎醫生懷孕證明,
之後我直接去威醫院排期。但要5 月 中先有期測唐氏, 9 月先可以見醫院ge醫生。。。個期要等好耐囉

威院叫我去埋去健康院排期
排到5 月 尾先可以第一次去健康院見護士/醫生

我同時間book左 4 月中私家照超聲波,希望到時可以見倒bb ge 閃閃啦,很期待

複式洋房

有左之後同屋企人講係Ok嘎。
自己驗到有左之後去普通診所驗孕,拎懷孕證明,去醫院登記排期就得。
另外非高齡產婦政府醫院一般唔安排照結構圖,最好問清楚產檢葛醫院會五會做,如果某,自己要穩私家醫生預約結構圖,雖然係20w做,但係評價好性價比又高葛醫生D期好快full曬嘎。我14w約結構圖打左20幾個電話約醫生,好多都full曬。。。

男爵府

0心晴0 發表於 19-4-3 19:50
有左之後同屋企人講係Ok嘎。
自己驗到有左之後去普通診所驗孕,拎懷孕證明,去醫院登記排期就得。
另外非高 ...

Oscar係驗唐氏,政府而家通常都會安排到,20週做嗰個係照結構

複式洋房

回覆 super_cat 的帖子

原來我一直搞錯左多謝你提醒

複式洋房

回覆 aooiwong 的帖子

一驗到就同屋企人講喇!
頭3個月係真係無咩好做, 跟QM比你d時間就得。
如果你諗住係醫院產檢, 就唔洗去健康院, 去邊檢查都一樣, 睇你方唔方便。

政府醫院就係你照完度完頸皮之後,
就會排幾個期比你產檢同21-22週左右照結構 (我係QE check, 會比非高齡產婦結構期)。
5個月之後就一個月產檢一次, 都係聽下心跳呀, 摸下肚呀咁。
到8-9個月就會2-3星期一次, 37週之後就1星期一次。

如果你覺得政府產檢hea, 想出去睇私家買安心都可以,
因為私家就次次都照超聲波, 睇到個胎跟唔跟到生長線。
產檢頻密度同政府一樣。

Book私家生就34週先book, 唔洗咁早決定。

大宅

blissbliss2018 發表於 19-4-4 17:03
回覆 aooiwong 的帖子

一驗到就同屋企人講喇!

因為我刨文,
見啲JM話要搵醫生book T21 / Nifty...
又要約聽心跳呀、產檢咁...
我完全唔明係應該幾時搵先啱...

政府 私家兩邊都做得唔得架?

唔敢同屋企人講住,
尤其係奶奶,
因為佢地會比我更緊張,
我係好怕比人煩,
一比人煩就會好忟憎

所以咩都未確定時都唔想講住

男爵府

aooiwong 發表於 19-4-4 22:50
因為我刨文,

我都係QM ivf 嘅,我4w3d 驗到,5w去咗普通科醫生驗孕攞懷孕證明,跟手排政府.....12w先第1次政府見姑娘做登記

5w幾流啡,所以去咗私家照一照,照到囊胎正常size,排除宮外孕,咁我就安心啲 (如果無特別話肚痛流啡唔舒服呢part 可以skip)

6w6d QM 照到有心跳
8w6d QM 再照,正常生長,QM出轉介信完成任務

10w4d 約咗私家,做產檢兼抽血做Nifty pro (Nifty/T21 係10週以上可以做,而家好多私家婦科醫生都有得做,但有某啲醫生收得平啲)

12w政府第1次見姑娘登記
12w3d 政府度頸皮

之後就定期私家,政府兩邊都有睇

大宅

super_cat 發表於 19-4-4 23:01

我都係QM ivf 嘅,我4w3d 驗到,5w去咗普通科醫生驗孕攞懷 ...

請問你6w6d 照心跳,
係咪即係放胎後派彩日,
打電話同姑娘報到後安排兩星期後返K5N照果個超聲波?
姑娘淨係話返去照,但無講照啲咩⋯⋯

為左方便公司請假,
我已經喺樓下果啲普通診所拎懷孕証明,
當日係代診醫生,
話只會用last M計預產期,
唔理我ivf定咩⋯⋯
所以我諗佢計嘅日期係唔准確嘅。

咁我係咪而家要拎住呢封信去排「政府」?
「政府」嘅意思係返QM 排S5定K5?
定係健康院?
係排產檢定床位?

男爵府

aooiwong 發表於 19-4-4 23:26
請問你6w6d 照心跳,
係咪即係放胎後派彩日,
打電話同姑娘報到後安排兩星期後返K5N照果個超聲波?

係,6週幾姑娘叫你返去,就係會照超聲波,正常6週幾會見到心跳,佢會送張相俾你,上面有BB size, 週數,同預產期

普通科嘅懷孕證明可以用嚟排政府,一般係揀返屋企附近嘅醫院,但QM做嘅話好似係無論住邊都可以揀返喺QM生,我係download 預約通個app book政府嘅,我本身都住港島區,所以都係揀返QM, QM會pass俾贊育做產檢,我預約時只係用返自己住址當一般孕婦去登記

但如果你本身唔係住呢邊但又想喺返QM生,我就唔知洗唔洗等QM出轉介信先可以申請,否則有可能見你報個地址唔係港島呢邊會彈你走都未定

你登記咗係會幫你安排做產檢,只要登記咗,就自然會留床位俾你,所以唔洗擔心

大宅

super_cat 發表於 19-4-4 23:38
係,6週幾姑娘叫你返去,就係會照超聲波,正常6週幾會見到心跳,佢會送張相俾你,上面有BB size, 週數,同 ...

我登記左娘家地址係港島南區呀,
所以都會揀返QM 嘅。

咁我等QM照到心跳再搵私家約做T21、照結構之類。

而家乾等中,
感覺好唔實在,
又唔知有咩可以準備定。。

唯有隔日用綠D驗下安撫自己

男爵府

aooiwong 發表於 19-4-4 23:47
我登記左娘家地址係港島南區呀,
所以都會揀返QM 嘅。

咁ok 呀,用預約通個app upload 普通科醫生紙就可以預約政府產檢喇,book咗後就暫時無咩需要做

不過可以諗定之後揀邊個私家醫生嘅,有啲醫生特別full 可能都要等幾個星期先有得睇,順便問埋佢哋有無得做Nifty,T21之類

複式洋房

aooiwong 發表於 19-4-4 22:50
因為我刨文,

我都係政府,私家兩邊做~
10-12週係私家做T21就可以~

大宅

aooiwong 發表於 19-4-3 17:28

昨日下午流左一小滴啡,
今早訓醒又抹到有些少粉紅...
好擔心下打左返QM問可以點做。

姑娘話而家咁早期去私家都無野照到,
所以唔使特燈出去睇,
只要多啲休息就得,
但如果肚好痛又鮮紅血,
什至有組織流出就要去急症

整日心情都好不安

男爵府

aooiwong 發表於 19-4-7 15:52
昨日下午流左一小滴啡,
今早訓醒又抹到有些少粉紅...
好擔心下打左返QM問可以點做。

我嗰陣都流啡流粉紅,流咗兩星期添,我5週幾時睇過私家照到胎囊胎營養囊

跟住6週幾返QM照時仲係流緊啡嘅,有同醫生講,但醫生話你做唔到啲咩令佢流產嘅,亦做唔到啲咩令佢唔流產嘅

好佛系,都係自己瞓多啲床休息下

大宅

super_cat 發表於 19-4-7 16:29
我嗰陣都流啡流粉紅,流咗兩星期添,我5週幾時睇過私家照到胎囊胎營養囊

跟住6週幾返QM照時仲係流緊啡嘅 ...

咁私家有無開藥或建議啲咩呀?

除左今朝果下有淺粉紅外,
全日都無再抹到喇...感恩...
但全日個肚仲會扯扯痛

我都諗緊,
一係明天點都出去搵個私家睇下安心啲,
雖然可能如姑娘所講無咩可以睇到,
但咩都唔做個心情又好忐忑

男爵府

aooiwong 發表於 19-4-7 18:17
咁私家有無開藥或建議啲咩呀?

除左今朝果下有淺粉紅外,

因為嗰陣除咗流啡,我仲有一邊肚扯住痛,我怕宮外孕所以去睇醫生(嗰個醫生之前幫我做過手術嘅),嗰陣5週幾,醫生照前已經話應該只會睇到胎囊,胎心胎芽應該未見到

跟住照咗見到胎囊,有營養囊,同一點疑似係BB, 佢就話胎囊合乎5週幾size, 係喺宮內,睇落就唔會係空心胎

佢有用鴨咀鋏幫我睇一睇入面,話見唔到有瘜肉,但拎返個鋏出嚟都見有粉紅色分泌,但照完就話無嘢,都唔知原因,佢開咗安胎藥俾我食,同開咗10日假俾我 (開到返QM照嗰日),但我最後都無用到,都係照常返工

男爵府

super_cat 發表於 19-4-7 18:32
因為嗰陣除咗流啡,我仲有一邊肚扯住痛,我怕宮外孕所以去睇醫生(嗰個醫生之前幫我做過手術嘅),嗰陣5週幾 ...

跟住到10週幾,我開始搵而家做產檢嘅醫生睇,我第1次見佢時有提返我之前有流過啡,佢就話流啡好普遍,10個有3個都試過咁話,佢哋都唔覺得係咩一回事咁

複式洋房

aooiwong 發表於 19-4-3 17:28

我都係ivf bingo, 醫生會開安胎藥(有打針,食藥,塞藥) 都有, 再得week 6 左右check心跳。 之後醫生話可以去登記安排政府產檢。

大宅

super_cat 發表於 19-4-4 23:38
係,6週幾姑娘叫你返去,就係會照超聲波,正常6週幾會見到心跳,佢會送張相俾你,上面有BB size, 週數,同 ...

想請問下6週點計出來? 係咪last m 第一日當day 1?

首頁

尾頁

跳至