家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是婚後才搬進來的,冬天比較少,一到夏天,芝麻大的蟑螂幾乎無孔不入,好煩。家裏已常清潔,但牠們從外面走進來。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ilikepanda 發表於 19-4-4 19:54
我是婚後才搬進來的,冬天比較少,一到夏天,芝麻大的蟑螂幾乎無孔不入,好煩。家裏已常清潔,但牠們從外面 ...
呢個品種,好多有廚櫃用多過10多年由木材出來,呢個係德國品種用[BIO]超級市場有

男爵府

牛年勳章

ilikepanda 發表於 19-4-4 19:54
我是婚後才搬進來的,冬天比較少,一到夏天,芝麻大的蟑螂幾乎無孔不入,好煩。家裏已常清潔,但牠們從外面 ...

一點絕幫到你,香港有代理,上網可以找到。

大宅

家住天水圍,之前成屋勁多棕帶蟑螂,日日夜晚徒手“㩒”死廿幾三十隻
之後用一點絕+biokill,情況受控左。有一排(差唔多半年)無再見過
最返一個月見到一兩隻應該係出面或隔離屋走入來

大宅

回覆樓主:

我都係天水圍,超級多,春夏天特別多,晚晚半夜幾十隻有大有細係廚房走晒出唻開P

男爵府

回覆樓主:

以前住嘉湖時,有好多,殺極都有

大宅

回覆 floret 的帖子

真的很困擾。前年夏天特別多,去年沒那麼嚴重。今年不曉得怎麼樣,我買了香薰結界放置,這幾天無見過,希望有幫助。

大宅

回覆 Elainelllam 的帖子

我以為嘉湖會比較好。我試用香薰結界,聽說效果顯著。

大宅

回覆 肥金金 的帖子

我本身好喜歡烹飪和烘焙,但一到夏天,想到這個問題,連踏進廚房都不想。好困擾。
我放置了香薰結界,希望有幫助。

別墅

floret 發表於 19-4-24 23:04
我都係天水圍,超級多,春夏天特別多,晚晚半夜幾十隻有大有細係廚房走晒出唻開P
...

我屋企同外家都係天水圍。
外家由細到大,都甚少蟑螂,可能幾個月先有一隻大。
老公屋企,係超級勁多,多到我覺得好恐怖。
我買左捕捉蟑螂器,係活捉到好多。但始終消滅唔到。
個廚房好多蟑螂屎,好嗅。
我老公想揾滅蟲公司滅。但唔知有無用。

大宅

柚子妹 發表於 19-5-2 11:19
我屋企同外家都係天水圍。
外家由細到大,都甚少蟑螂,可能幾個月先有一隻大。
老公屋企,係超級勁多,多 ...

我係淘寶買隻蟑螂粉筆, 劃係廚房, 劃完之後幾日朝早都有屍橫片野, 我隔一排就劃吓, 係就死咗好多, 但死極都仲有。

我以前未搬入天水圍好怕蟑螂,住咗幾年都習慣晒, 佢唔好係我身上我都由得佢

別墅

floret 發表於 19-5-2 11:57
我係淘寶買隻蟑螂粉筆, 劃係廚房, 劃完之後幾日朝早都有屍橫片野, 我隔一排就劃吓, 係就死咗好多, 但死極 ...

我都係淘寶買左捉蟑螂器。
活捉到好多,但捉極都仲有。
多到恐怖。廚櫃裡面勁多曱甴屎。
最慘係電飯煲裡面都有。
唉......除左搵滅蟲公司,真係咩方法都試過

大宅

柚子妹 發表於 19-5-2 14:15
我都係淘寶買左捉蟑螂器。
活捉到好多,但捉極都仲有。
多到恐怖。廚櫃裡面勁多曱甴屎。

講起電飯煲, d曱甴好鐘意喱係電飯煲入面, 有時煲住飯都會有蟑螂走出唻, 比佢嚇鬼死。

唔止曱甴屎, 曱甴蛋都有時周圍係, 未搬入唻之前我真係唔知曱甴蛋係咩樣。

別墅

floret 發表於 19-5-2 15:10
講起電飯煲, d曱甴好鐘意喱係電飯煲入面, 有時煲住飯都會有蟑螂走出唻, 比佢嚇鬼死。

唔止曱甴屎, 曱甴 ...

真係好恐怖。我每一次打開個電飯煲,都成陣嗅味。我要左抹又抹先敢用。
你住邊條村?我外家住天耀,我住左廿幾年,都無呢啲細曱甴。
老公住天恆,係超級勁多。

大宅

柚子妹 發表於 19-5-2 16:33
真係好恐怖。我每一次打開個電飯煲,都成陣嗅味。我要左抹又抹先敢用。
你住邊條村?我外家住天耀,我住左 ...

我係栢慧, 幫我清潔個姐姐話佢有其他JOB在栢慧都係一樣咁多曱甴

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

試下買蟲蟻淨

大宅

回覆 肥金金 的帖子

請問天水圍哪裏買一點絕?

大宅

回覆 柚子妹 的帖子

廚房抽屜有,好煩。

大宅

回覆 ilikepanda 的帖子