親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

剛去完6日5夜新加坡, 其中一日去咗馬來西亞Legoland 及晚上睇螢火蟲, 想和大家分享一些較鎖碎的事。

- 機場T3原本有Hello Kitty Cafe, 但已執咗。反而T3 basement 有個大food court, 食物種類多及較便宜。

- T3 basement 有金鴨counter, 可以在此買鹹蛋魚皮。

- T4 離境大堂 (即過關後) 近Gate 15有著名的斑蘭蛋糕店, 喺呢到買嘢係免税的。

- 原來由China Town 搭MRT去聖陶沙好近及好方便, 如果係budget concern 或唔想轉酒店去入住聖陶沙的酒店, 其實可以住喺downtown的酒店, 連續兩日搭MRT入去聖陶沙玩。

- 天氣有時較悶熱, 晚上較涼快及舒服。

wcpcelia    發表於 19-4-8 11:03

別墅

回覆樓主:

續: 有時間的話, 推介去熟食中心食午/晚餐。我去了Maxwell Food Centre, 除了有出名的天天海南雞飯, 我見到有2-3間食肆係米芝蓮推介, 食物真係好味

- 推介去新山時, 晚上睇螢火蟲, 非常難忘, 值得一去

- 我用Klook買門票, 非常方便及可靠

- 帶住小朋友遊覽景點, 真係去唔晒咁多地方, 總會不能依照旅遊書推介咁同一日去晒所有建議的地方 , 例如: 早上去Singapore Zoo, 下午去River Safari, 晚上去Night Safari

- 唱錢方面, 我發現原來可以在恆生銀行之指定櫃員機㩒坡紙,這只限有恆生户口的人, HSBC 户口唔用得. 當日個rate 係5.84, 而百年係5.82, 而且喺櫃員機㩒坡紙不用手續費, 好方便. 喺香港唱定少少, 去牛車水再唱過

男爵府

Maldives513 發表於 19-4-4 23:47
續:

- 有時間的話, 推介去熟食中心食午/晚餐。我去了Maxwell Food Centre, 除了有出名的天天海南雞飯, 我 ...

請問你有住legoland酒店嗎?
新加坡包車去新山?

別墅

olivia0815 發表於 19-4-6 13:51
新加坡包車去新山?

我無住Legoland 酒店, 只是包車由新加坡到Legoland, 10am 抵達, 淨係玩Legoland 到5pm, 之後司機車我哋去中式酒家食晚飯 (可以叫海鮮食), 再去睇螢火蟲, 約10:30pm返到新加坡。

男爵府

Maldives513 發表於 19-4-6 13:56

我無住Legoland 酒店, 只是包車由新加坡到Legoland, 10a ...

謝謝你
請問包車ok嗎?可否pm資料給我?

別墅

olivia0815 發表於 19-4-6 13:57
謝謝你
請問包車ok嗎?可否pm資料給我?

包車ok及安全, 我也是由另一位jm介紹的, 已pm資料俾你。

大宅

回覆樓主:

Could you pls PM the driver contact for me, many thanks!

別墅

Chinchin0630 發表於 19-4-7 01:56
Could you pls PM the driver contact for me, many thanks!

已pm 司機資料俾你。

大宅

回覆樓主:

請問你買邊張上網卡, 謝謝

伯爵府

回覆樓主:

請問你有冇call grab, 易call多車嗎?

大宅

Maldives513 發表於 19-4-6 13:56

我無住Legoland 酒店, 只是包車由新加坡到Legoland, 10a ...

可否pm包車資料?

大宅

BB防敏心得分享勳章

請問你包車全個行程幾多錢?

別墅

木糠布甸 發表於 19-4-7 12:59
請問你買邊張上網卡, 謝謝

我係由另一位jm介紹, 喺Hope Trip 買咗張SIM 咭, HK$59 100 GB, 用到7日. 喺香港網上買, 到達新加坡機場的Cheers 便利店領取, 好方便。

因這張咭只係喺新加坡用到, 我去馬來西亞就上唔到網, 沒有網絡的一日, 我仍可接受。

這是買SIM咭的網址
https://www.hopetrip.com.hk/product/327237.html

wcpcelia    發表於 19-4-8 11:04

別墅

小談心 發表於 19-4-7 15:05
請問你有冇call grab, 易call多車嗎?

我無call grab, 全程搭MRT. 其中有一日去Singapore Zoo, 就搭MRT再轉巴士。

新加坡的MRT好方便, 車錢唔太貴, 同埋搭MRT可以令大人及小朋友感受吓當地的文化。

別墅

pao_pao 發表於 19-4-7 20:05
可否pm包車資料?

已pm包車司機資料俾你

別墅

happy0214 發表於 19-4-7 22:28
請問你包車全個行程幾多錢?

SGD 260....我覺得幾貴, 但另一間quote 我 SGD 300.

不過我之後見到全日的車程好遠, 過關全程唔駛落車, 而最難得係可以睇到好多螢火蟲, 呢個係值得嘅。去睇螢光蟲的地方好遠, 真係有司機車我哋去先去到。

別墅

Maldives513 發表於 19-4-4 23:47
續:

- 有時間的話, 推介去熟食中心食午/晚餐。我去了Maxwell Food Centre, 除了有出名的天天海南雞飯, 我 ...

我都剛去完legoland+新加坡。比較之下,hopetrip比klook買門票更便宜,特別係adventure cove的dolphin 活動,自己可以格下價。

別墅

olivia0815 發表於 19-4-6 13:51
新加坡包車去新山?

我剛去完legoland+新加坡回來。legoland hotel好乾淨, 印象好好,特別玩完水直上樓上沖身超正!

別墅

kakaking 發表於 19-4-8 12:32
我剛去完legoland+新加坡回來。legoland hotel好乾淨, 印象好好,特別玩完水直上樓上沖身超正!
...

因為我今次唔夠時間, 無住Legoland Hotel, 下次有機會, 玩埋水上樂園會更開心。

男爵府

回覆 kakaking 的帖子

請問你知唔知住LEGOLAND HOTEL 仲有冇可以FREE UPGRADE ONE DAY COMBO TO TWO DAYS COMBO? THANKS

首頁
12345...6

尾頁

跳至