自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

黑色誘惑 發表於 19-4-6 00:31
好欣賞你咁做
可惜我並唔係一個勇於解決的人,我細心諗起往事到而家都忍唔住喊,我面對唔到同佢地講,雖然 ...

我覺得你太軟弱
我係你我會拎住佢d禮物,當住家族聚會面前掉佢塊面。叫佢食X!
而家大個佢夠膽動一條毛即報警
做過既野可以當無事佢唔洗旨意
細個係無力反抗,大個唔係仲要俾面佢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Tanya2008 發表於 19-4-6 00:35
我覺得樓主應該回想起當時覺得好侮辱

樓主已經算好好架啦
我直頭連結婚都唔會叫我呀哥
我已經當佢死左

翡翠宮

黑色誘惑 發表於 19-4-6 00:27
欺凌
佢打我係如入無人之境,阿媽唔理,阿爸贊成,我無力反抗。有個細咁多嘅細妹任點,任打,對方必須服從 ...

你大個可以做返d野唔做,由得人地全家蝦你一世
我一定唔會再理呢家人
我呀媽又係唔理,到中學我基本上每日一放學就出街,到夜晚先返屋企,屋企只會用黎訓教同沖涼
大個你可以報仇你唔報,響度自己喊,無鬼用

子爵府

greenpea 發表於 19-4-5 17:42
唔特別覺得樓主記仇

真的記仇既人又點會開一個咁樣既 PO 問如何唔記仇呢

好多謝你好明白我感受
我唔想大費周章大家再去拎出來講,我係懦弱
更何況其實我同佢見到面都無野講,一句起兩句止,新年拜年好似好疏嘅朋友咁
算啦,我都係網上呻下舒解下

子爵府

杜小田 發表於 19-4-5 16:18
除左結婚送厚禮, 長大後你阿哥有無做過啲什麼好事呢?

結婚送厚禮很特別? 佢好窮的? 住公屋, 一人養幾口? ...

自從各自搬離屋企後無聯絡,只在父母發起的家聚見面
而家佢移居外國更甚,我無佢電話地址
咁講真佢可以封二千蚊利是無人會怪佢,但佢做左幾萬蚊禮,咁的確係厚禮

子爵府

idak 發表於 19-4-5 17:20
我覺得件事好難忘記,我只會諗每次記起時,自己心態係點。我有個家姐大我十年,我小學時佢對我好刻薄。如佢 ...

多謝你同路人的分享
你講得岩,或者我可以換個角度,好的事與唔好的事都係人生經歷的一部分,無需執著

大宅

其實我都唔明, 我亦分唔清記仇同記得。 好似樓主咁 你無立心要搵日跣返你哥, 咁就唔算記仇啦?
但人總有記憶嫁? 都會記得咩人對你好, 邊啲對你差嫁! 你都係遠離佢保護自己者~

大宅

黑色誘惑 發表於 19-4-4 23:45
細個時有幾年阿哥持續打我,摑我,令我一到暑假就去阿姨屋企短住避難,有晚半夜坐起身喊
...

佢欠你一句對唔住。佢知唔知你因為佢打你呢件事而唔開心? 試吓同佢講返,如果佢真心知錯,同你講一句對唔住,我相信你哋既關係可以妀善到,而你咁多年既心结亦都會放下。

珍珠宮

好欣賞你咁做
可惜我並唔係一個勇於解決的人,我細心諗起往事到而家都忍唔住喊,我面對唔到同佢地講,雖然 ...

JM,呢個就係你心底最大的結。
唔甘心被虐,又唔敢同佢地講返,咁就 = 兄長變態,父母不公,自己不甘。屈係心走不出來。
問自己,怕甚麼?點解唔敢講。由小到大都無同人嘈過交?
定係你心底有想得到或保存甚麼,怕講完得唔到或失去?

翡翠宮

畀面勳章

好欣賞你咁做

根本無需要同佢講感受,有正常智商的人都會明白俾人虐打的感受,佢地唔係唔明,而係唔想/敢面對錯誤,或者根本唔會覺得自己有錯。
我的做法是減少見面,保持住一、兩年見一次就夠,見到面,中意講兩句,唔中意就唔出聲,無需要掩飾感受,更加無需要為左別人眼光而勉強自己同佢相處愉快。
如果係我,連父母都會少見,叫佢地攬住個仔過世。

日日是好日

複式洋房

睛靈勳章

黑色誘惑 發表於 19-4-4 23:51
諗自己點解暑假放假唔可以住自己屋企,就係因為唔想比人無理虐打,父母無視,覺得好悽涼

嗰個場面咁多年依 ...

錢銀是好緊要地野!都代表阿哥重視你!年輕氣盛地少年時代,忘記吧!施主!比你更悲慘地人大有人在。你地問題好小問題!可能多年以後你有困境地時候,只有阿哥企出來幫你!

翡翠宮

畀面勳章

黑色誘惑 發表於 19-4-6 01:00
咁講真佢 ...
以為有幾厚禮,幾萬元就想將過去一筆勾銷?發夢!
結婚送禮係正常事,佢送得出幾多,我就收得起,但唔會因為咁而覺得自己小氣或者佢大方。
日日是好日

珍珠宮

黑色誘惑 發表於 19-4-5 08:59
Referring to #43
佢當然認為係無問題先會持續打我幾年,而父母亦覺得無問題,甚至覺得有阿哥打我仲好, ...

你到今日仲肯赴親聚,已經好大方俾面。
我細個住市阱村都有好多咁家庭,細佬妹曳,卻問責打家姐阿哥嘅大有人在。寶貝長子嫡孫,其他子女全當童工又有。最感慨係有個老街坊捉我揾女,話佢上大學後就學壞,完全唔理家庭,只顧自己,餐餐要佢揾才出現下,依家新住豪宅,訪客表連父母都唔落,更唔俾出入咭,電話永遠留言。
我最後只好直言:你記唔記得用火鉗打到佢斷骨?記唔記得年30趕個十歲妹妹出街,年初三先嚟我屋企要人?我外婆走過通知你地,你地話唔要佢亦唔會俾佢返,佢日日躲係我地床度喊。當年社署護童冇咁積極,否則早就帶走佢。你個仔知遇感恩對你地好,應該滿足,不能強求你個女同樣態度。

珍珠宮

jc2001 發表於 19-4-6 07:57
佢欠你一句對唔住。佢知唔知你因為佢打你呢件事而唔開心? 試吓同佢講返,如果佢真心知錯,同你講一句對唔 ...

對,我覺得講出嚟,有時唔係要對方"道歉",係清楚確定自己係有權說出“立場/感受”,所以“大方”“不大方”嘅計較決定在我,而不是他人非言評論,更不是助暴施暴者文過飾非。

翡翠宮

黑色誘惑 發表於 19-4-6 01:00
咁講真佢 ...

幾萬蚊買到你既尊嚴,都幾平

翡翠宮

conniebingbing 發表於 19-4-6 08:13
錢銀是好緊要地野!都代表他重視你!年輕氣盛地少年時代,忘記吧!施主!比如你更悲慘地人大有人在。你地 ...

對於新港人都係既,為左錢做咩都得
嫁個呀伯黎香港又得,做g又得

翡翠宮

brindlewin 發表於 19-4-6 08:54

你到今日仲肯赴親聚,已經好大方俾面。

呢d父母真係抵死
自己想搵返個囡味又係要錢
好在佢個囡無心軟
人地一早掉你出街就味再搵返人

珍珠宮

畀面勳章

我諗樓主年少時的遭遇,表面上系哥哥問題,打人一定唔啱,估計最大的問題系來自父母的失職,對子女無愛。兄弟姐妹成長的過程中打打鬧鬧總會有,但哥哥打樓主時,過度暴力,似是青春期,欠缺父母適當的管教,任由佢肆意欺凌細妹。照計父母自己本身都應該有問題,自己都顧唔掂,就懶理子女,撞啱樓主唔夠乖,又有個青春期的火爆仔,咪會發生哥哥暴打細妹的事。鬱結唔止樓主,相信哥哥當時都有。年少時子女的問題多由父母的問題引起。我都明白放下唔易,希望你早日釋懷。

複式洋房

睛靈勳章

littlefunpig 發表於 19-4-6 09:34
對於新港人都係既,為左錢做咩都得
嫁個呀伯黎香港又得,做g又得

你可以更樣思考問題,代表你已經心水好清!代表你已經進步著!你有權利選擇你各生活方式!

首頁

尾頁

跳至