婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

有時會諗點解d 99要咁煩膠咁令新袍覺得佢地討厭咁黑人憎,我嫁左後留意到太99對99都係衰衰地,要下馬威又哩又路,我睇到呢d情況都會幾可鄰佢都鄧佢慘,99一時時既有時會唔出聲就咁行開左,有時都會反駁下。到我呢一代喇,我覺得99佢自己做人新袍都受唔少委屈啦,佢應該都好清楚其實係唔好受架,但點解佢又要做太99 2.0對我呢個新袍?係咪要俾人感受番佢咁多年的受左既屈氣發洩落人地度先開心d既?將自己既痛苦建立人地身上先滿意先舒服先鋸既?大家和諧d相處唔得既?係要搞到大家互相神憎鬼厭先安樂!咁樣好咩?我唔會覺得你扮晒蟹咁下馬威會驚你會尊重你lor,慳d啦真係!我都自己有個仔第時都唔想個仔為左老婆唔中意我呢個阿媽咁煩,夾中間咁痛苦,我就會諗將來可以點同個新袍可以融洽d,可能宜家講得比較遠,但我知道99呢d咁既態度對人既話就一定無好結果!

男爵府

AppleBaby18 發表於 19-4-5 11:31
有時會諗點解d 99要咁煩膠咁令新袍覺得佢地討厭咁黑人憎,我嫁左後留意到太99對99都係衰衰地,要下馬威又哩 ...

因為你搶左佢個仔,因為佢要面,因為佢要比你知佢高高在上,因為要刷存在感,因為無人愛佢,因為你係外人!

Yuyuc    發表於 19-4-8 03:26

男爵府

有時會諗點解d 99要咁煩膠咁令新袍覺得佢地討厭咁黑人憎,我嫁左後留意到太99對99都係衰衰地,要下馬威又哩 ...

本身人品的問題..
我太99都對我99好好架(咁多年大家看在眼裡,而佢自己都係咁講),太99都係一個和善的老人家(誠心佛教徒),但本身個人如果比較睇唔開心地唔係咁好,一樣會做好多野對人唔好,什至係自己老公..

anna59    發表於 19-4-6 14:01

珍珠宮

章魚妹妹 發表於 19-4-5 14:55
因為你搶左佢個仔,因為佢要面,因為佢要比你知佢高高在上,因為要刷存在感,因為無人愛佢,因為你係外人 ...

好到位!

男爵府

做個靚太 發表於 19-4-5 15:04
好到位!

實在太清楚了!

男爵府

因為你搶左佢個仔,因為佢要面,因為佢要比你知佢高高在上,因為要刷存在感,因為無人愛佢,因為你係外人 ...

公爵府

回覆樓主:

因為99一生多苦難,因此她認為無理由俾你咁舒服,點都俾D麻煩心抱嘆吓 ? 99似乎在為自己的不幸而報仇,但可惜呀......99...令你一生的不幸及痛苦的人,不是由你心抱造成的呀? 你尋仇也要找啱人至得ga ? 你這樣胡亂樹敵 ....最終只能令你的下半生也充滿左痛苦呀 ?最終你只能入住老人院(有家歸不得,有兒女等於無兒女)你真真正正的做到了....一生都是痛苦。無人幫到你。

珍珠宮

美之選468 發表於 19-4-5 18:20
因為99一生多苦難,因此她認為無理由俾你咁舒服,點都俾D麻煩心抱嘆吓 ? 99似乎在為自己的不幸而報仇,但可 ...

事實係呀~生活好唔好,係自己付出為自己爭取,唔係下下怨人地,要求人地,麻煩人地,咁樣人地辛苦,自己又永遠唔滿足~痛苦係自己帶俾自己!

男爵府

因為99一生多苦難,因此她認為無理由俾你咁舒服,點都俾D麻煩心抱嘆吓 ? 99似乎在為自己的不幸而報仇,但可 ...

自己攞黎,由佢咁樣開始對身邊人開始,預左無人理佢,想盡辦法想得到更多,最後失去最多~莫講新抱,連自己老公同仔女都疏遠佢,真係無人幫到佢

男爵府

回覆樓主:

唔少奶奶係以自己心目中想要既心抱作為framework來要求心抱。嗰framework係以佢為中心。
呢類奶奶唔會先用心去了解一下自己心抱既性格喜惡,成長環境,人生規劃等,從而搵出一套相處方式。
心抱一但同自己想要既framework唔一樣,呢類奶奶就會抱怨,計較,唱衰心抱等。
心抱忍耐咗,一係繼續做白燕,一係反抗同奶奶反面避見。

男爵府

NatalieTY 發表於 19-4-5 21:39

自己攞黎,由佢咁樣開始對身邊人開始,預左無人理佢,想盡 ...

Sad but true !!可憐人自有可恨之處,到剩返自己孤苦伶仃時唔好怨,全部都係自己一手造成!

別墅

未必㗎!99 必必係專登刻薄,只不過佢受咗呢套咁多年,自己都變得「有變化」一樣,佢自己未必aware 到!就好似咩呀媽會教出一個咩嘅女咁,係自然學習咗!

別墅

其實我留意到婆媳糾紛真係中國人先有~好少聽外國人話佢地同奶奶相處有問題

可能中國人家庭觀念重d,生左個仔後放到第一位,對個仔仲好過對自己老公,日積月累,你話有咩理由廿幾三十年後個仔搵老婆啦仲唔妒忌心大爆發,由其是唔抵得個仔對老婆好

當然凡事都有例外,我好彩有個好奶奶,肉體係中國人內心係外國人,佢得一粒仔但從來唔會同我爭仔,退左休之後仲自己搵節目做下去下旅行,冇咩野都唔會搞着我

男爵府

koshiba1988 發表於 19-4-6 06:46
其實我留意到婆媳糾紛真係中國人先有~好少聽外國人話佢地同奶奶相處有問題

可能中國人家庭觀念重d,生 ...

我奶奶就係土生土長既外國華僑。我哋真係無咩大問題。我剛結婚叫佢mum, 佢話唔駛叫名得拉。佢唔煩有自己生活,經濟獨立(可能外國人一向靠自己)。食飯唔俾我請佢。咖啡少數佢ok。

不過我奶奶唔會犧牲自己既自由幫手揍孫,亦唔容許啃老。亦比較少中國人虛寒問暖嗰種關愛。

大宅

完全中晒,中到無得再中

複式洋房

回覆樓主:

中國奶奶問題係嚴重好多,傳統守舊愛面子,重禮節,仲要自己唔覺得係咁,仲覺得自己好開明果下先慘...

複式洋房

99係唔會覺得自己有問題.只會怪新抱唔聽話

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

MeowMuiMui123 發表於 19-4-5 22:56
我奶奶就係土生土長既外國華僑。我哋真係無咩大問題。我剛結婚叫佢mum, 佢話唔駛叫名得拉。佢唔煩有自己生 ...

我本來想講我奶奶算好好,太99好衰格,但我奶奶十幾歲係外國住,應該偏向左西化 ....

但奶奶有幫仔女比首期,佢心態係供自己樓好過幫人交租

男爵府

我愛Corina 發表於 19-4-7 06:53
我本來想講我奶奶算好好,太99好衰格,但我奶奶十幾歲係外國住,應該偏向左西化 ....

但奶奶有幫仔女比首 ...

你99好好.. 我地唔駛99比首期,唔駛借佢用佢錢,佢用左我c6名買左層樓租比人,一早供完,佢唔肯將層樓轉返自己名下,佢知我地想買樓,不斷返按層樓..等我c6唔可以同我一齊買樓

首頁

尾頁

跳至