家庭理財

跳至

首頁
12345...15

尾頁

子爵府

而家合資格有7個計劃, 第一次聽哩D計劃, 唔係好識....

可以扣稅, 大家覺得點?

THANKS!

男爵府

回覆 kyliechan30 的帖子

唔好為咗扣稅而買, 係有需要值得買才買。

大宅

kyliechan30 發表於 19-4-5 23:51
而家合資格有7個計劃, 第一次聽哩D計劃, 唔係好識....

計過如果45歲買50歲開始收10年錢,5年每年扣到60,000 x 17% 税,都有唔錯回報,有6、7%

男爵府

畀面勳章

咁求琪 發表於 19-4-6 16:35
計過如果45歲買50歲開始收10年錢,5年每年扣到60,000 x 17% 税,都有唔錯回報,有6、7%
...

計錯左。
只係第一年扣到17%。
每年供6萬,5年總投資額30萬,即共慳到5萬元税左右,但最快要15年後才可取回。
當未慳到税前的回報係3.4%, 計及慳税後,回報去到4.x %.
對IRR的影響係多1%左右

大宅

wallshar 發表於 19-4-6 18:12

計錯左。

免稅額只係第一年有?

大宅

計錯左。

我睇中銀個年金plan,45歲供完5年,50歲開始拎10年喎,唔洗等15年先拎得。

男爵府

畀面勳章

計錯左。

係供款那一年扣税。例如你今年供款60,000, 今年可以最多慳到10,000 元,但你要繼續供款60,000才可以每年慳到10,000元税。
例如你只供5年, 總共供咗300,000, 就可以5年間共慳到50,000 税。

我那2張圖表示慳税前投資
300,000 , 15年後取回500,000 和慳税後投資250,000 取回500,000的回報分別有幾大。用財務計數機計到慳税前後2者相差1厘左右。

45歲開始供,50歲供完,之後開始計用10年時間用年金形式俾你,即係要60歲才可完全取回款項 。

大宅

wallshar 發表於 19-4-6 19:54

係供款那一年扣税。例如你今年供款60,000, 今年可以最多慳 ...

10年內每個月攞錢,無理由用10年後攞嘅錢黎做discount。應該用每個月嘅cashflow。

男爵府

畀面勳章

咁求琪 發表於 19-4-6 21:57
10年內每個月攞錢,無理由用10年後攞嘅錢黎做discount。應該用每個月嘅cashflow。
...

正確。但如我放棄每年提取,將可以提取的金額放在計劃內滚存,用中銀保證irr 去計,大约最後可以取回500,000. 如果選擇每年提取,每年可以取回的年金會小於50,000.
你可以看中銀宣傳單張的說明例子。

男爵府

kyliechan30 發表於 19-4-5 23:51

如果我五年前已經供咗一個係咪唔可以扣稅㗎喇

子爵府

多謝大家既討論

我唔識投資,好辛苦咁儲左D錢,又怕高風險投資,年幾又唔細,想睇下哩D延期年金係咪一D適合計劃,仲可以扣下稅嘛......

大宅

呢d計劃可唔可以提早拎返錢?以中銀為例,如果供完5年後即時想拎返晒d錢,會拎到幾多呢?

侯爵府

2024年龍年勳章

我今年啱啱40 歲,都有興趣中銀呢個plan , 如果我年供6萬,供5年即是30 萬⋯ 如果揀15 年plan , 每月可以拎到幾多錢,如揀20 年,又拎到幾多?其實條數差幾多,想賜教咁多位

男爵府

畀面勳章

koala904 發表於 19-4-7 16:50
我今年啱啱40 歲,都有興趣中銀呢個plan , 如果我年供6萬,供5年即是30 萬⋯ 如果揀15 年plan , 每月可以拎 ...

中銀保險網站有產品介绍單張有子可以解答到你的問題。
但你唔需要咁快决定要幫襯邊間,今日只有7間公司可以揀,出名保證派得高息那幾間保險公司都未出招,等多幾個月睇埋佢地出招後再決定也不遲。

子爵府

wallshar 發表於 19-4-7 17:04
但你唔需要咁快决定要幫襯邊間,今日只有7間公司 ...

睇你上面比既意見..... 我估你一向都有留意研究財經投資,甚至係做緊哩行.....

你話出名派得高息果幾間未出招,可否講下係邊幾間?

THANKS!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

咁求琪 發表於 19-4-6 16:35
...

小心執條襪帶累身家~

唔好貪小便宜,保險公司便有好嘢㗎~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 19-4-7 20:47
小心執條襪帶累身家~

保證嘅,點輸身家?何況著數係在於免稅額,唔係保險公司俾嘅年金。

大宅

大力大力 發表於 19-4-7 20:47
小心執條襪帶累身家~

係囉,只要回報係有吸引力又係保證的,又扣到稅,雙重著數,睇唔到有咩問題。

自願醫保唔啱我,TVC養基金佬又要65歲先拎得,我都等緊希望會再有多啲年金Plan出可以比較下。

水晶宮

親子王國15週年勳章

wallshar 發表於 19-4-7 17:04
但你唔需要咁快决定要幫襯邊間,今日只有7間公司 ...
我年齡已踏入5字, 都對年金想了解是否識合自己, 希望你方便的話, 遲下有新資訊再講比我們知啦!
THX!

[

大宅

回覆 amychoi 的帖子

如果冇扣稅,基本冇吸引。假設年供6萬,盡享6萬元扣稅額,5 年只共供30萬。

首頁
12345...15

尾頁

跳至