家庭理財

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

amychoi 發表於 19-4-10 09:45
我年齡已踏入5字, 都對年金想了解是否識合自己, 希望你方便的話, 遲下有新資訊再講比我們知啦!
THX!

今朝保監局網頁多左隻中銀人壽延期年金(終身),不過未有資料睇。

希望係之前中銀講比40歲以下都買得果款。

大宅

回覆樓主:

睇左兩間回報都係得3%多d,高既,但係睇中佢有得扣稅,每月儲5000,用盡60000,慳到10200稅。
我咁諗,買左每月儲5000,儲左都係自己,好過要銀多10200交稅比正苦。

大宅

lovelytwins 發表於 19-4-10 11:39
睇左兩間回報都係得3%多d,高既,但係睇中佢有得扣稅,每月儲5000,用盡60000,慳到10200稅。
我咁諗,買左 ...

基本回報係唔高既

水晶宮

親子王國15週年勳章

ET19 發表於 19-4-10 11:37
今朝保監局網頁多左隻中銀人壽延期年金(終身),不過未有資料睇。

希望係之前中銀講比40歲以下都買得果款 ...
中銀人壽延期年金(終身) = > 響中銀網站未見有

希望係之前中銀講比40歲以下都買得果款。= > 越後生開始供, 會否仲貴?

[

水晶宮

親子王國15週年勳章

ET19 發表於 19-4-10 11:37

希望係之前中銀講比40歲以下都買得果款 ...

在網上見到

中銀亦透露,另有一主攻年輕市場的可扣稅延期年金計劃,正等候通過審批,該計劃針對21至40歲的投保人士而設,可「終身派發入息」,預期本月內推出。

[

大宅

amychoi 發表於 19-4-10 11:50
中銀人壽延期年金(終身) = > 響中銀網站未見有

希望係之前中銀講比40歲以下都買得果款。= > 越後生開始供, ...

唔知呀~
多啲揀好過無得揀既,希望再多幾間可以揀,而家8種plan其實都係6間公司入場。

今年3種產品,醫保我轉唔郁
TVC要65先有得攞,風險自負又養基金佬
係年金比較吸引我,唔使自己睇市,最緊要睇下有無保證回報。

水晶宮

親子王國15週年勳章

ET19 發表於 19-4-10 11:58
唔知呀~
多啲揀好過無得揀既,希望再多幾間可以揀,而家8種plan其實都係6間公司入場。
我都係覺得年金對我較為合用, 另請問妳知不知扣稅是否只得5年? 即供5年扣5年, 如供10年是否扣10年呢?

[

水晶宮

親子王國15週年勳章

lovelytwins 發表於 19-4-10 11:39
我咁諗,買左 ...
可能自己唔識買股票, 但又想退休時每月有錢拎, 3%可能對我來說都有dd用的.

[

大宅

amychoi 發表於 19-4-10 12:25
我都係覺得年金對我較為合用, 另請問妳知不知扣稅是否只得5年? 即供5年扣5年, 如供10年是否扣10年呢?

...

免稅額係每年計,TVC &年金加埋每年可以申報最高6萬免稅額,自願醫保就8千。

五年係政府要求啲plan最少供款年期。咁妳揀左供幾多年,每年報稅填返個免稅額落去咪得。

我明妳concern咩,都留意到政府無好似供樓利息咁set最多扣幾多年稅,希望一路keep住可以扣啦。

子爵府

我唔知有冇理解錯.....

中銀既延期年金同共他機構既計劃唔係好同, 同埋個保證內部回報率(IRR)係最高既....

有錯請指正....THANKS!

水晶宮

親子王國15週年勳章

ET19 發表於 19-4-10 13:37
免稅額係每年計,TVC &年金加埋每年可以申報最高6萬免稅額,自願醫保就8千。

五年係政府要求啲plan最少供 ...
thx! 我希望有收入時仲可以供長一點, 留到退休時幫補一下, 知道銀碼唔大, 十年後都應夠交管理費的.
[

男爵府

畀面勳章

amychoi 發表於 19-4-10 09:45
我年齡已踏入5字, 都對年金想了解是否識合自己, 希望你方便的話, 遲下有新資訊再講比我們知啦!
THX!

中人壽現時有一隻15年期的年金產品的保證及非保證irr都比中銀可扣税年金高,但佢地現時的產品唔可以扣税,我會等多一,兩季睇下佢地有乜新產品。

水晶宮

親子王國15週年勳章

wallshar 發表於 19-4-10 14:01
中人壽現時有一隻15年期的年金產品的保證及非保證irr都比中銀可扣税年金高,但佢地現時的產品唔可以扣税, ...

謝謝你, 我再留意住的。
[

大宅

wallshar 發表於 19-4-10 14:01
中人壽現時有一隻15年期的年金產品的保證及非保證irr都比中銀可扣税年金高,但佢地現時的產品唔可以扣税, ...

謝謝妳,我都傾向慢慢等下先。

我工作環境見盡太多老老嫩嫩呃福利呃綜援,尋晚臨收工仲要比人話:“我媽有老綜喎,啲野唔啱妳唔諗下同她換ga?”。足足lup左4個字,寫埋佢啲不合理要求總共遲左個幾鐘天黑齊先有得走。

大家都越來越唔想交稅。

禁止訪問

禁止訪問

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

琥珀宮

ET19 發表於 19-4-7 22:20
係囉,只要回報係有吸引力又係保證的,又扣到稅,雙重著數,睇唔到有咩問題。

自願醫保唔啱我,TVC養基金 ...

TVC 同 MPF 一樣, 60歲退休可提早提取

禁止訪問

子爵府

尋日AXA都出左PLAN啦.....

不過遲D Manulife都好似會出plan.....

首頁
12345...15

尾頁

跳至