家庭理財

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

年金的好處真係扣稅...如果將年金錢去投資股票收息,回報差唔多,仲要拎幾多年都得,拎完息個本仲係度.... 相反年金拎完左幾年就乜都無淨

複式洋房

中銀sell我年金計劃,話供款期隨時可以拎返錢出來,但當然會蝕錢。供款期後就開始有息。究竟係咪真?年金不是退休才可拎嗎?

民房

taisinwong 發表於 19-5-4 22:44
中銀sell我年金計劃,話供款期隨時可以拎返錢出來,但當然會蝕錢。供款期後就開始有息。究竟係咪真?年金不 ...

政府年金先係退休先拎得!保險或銀行出的,乜都有!有啲60歲,有啲50歲,有啲供完就可以拎!睇自己須要。

禁止訪問

複式洋房

csy_0101 發表於 19-4-28 06:51
年金的好處真係扣稅...如果將年金錢去投資股票收息,回報差唔多,仲要拎幾多年都得,拎完息個本仲係度.... ...

年金有plan有得拎終身的

禁止訪問

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

咁求琪 發表於 19-4-6 19:26
我睇中銀個年金plan,45歲供完5年,50歲開始拎10年喎,唔洗等15年先拎得。
...

我都睇梗呢個,請問知唔知係咪一供滿5年就可以攞?

男爵府

畀面勳章

1988cc 發表於 19-5-21 11:43
我都睇梗呢個,請問知唔知係咪一供滿5年就可以攞?

照計就係,5年後可以100%取回本金纯賺税務優惠。

唯一要擔心的係如果5年後立即退保,避税做得太明顯,如果税局對這個退保名單這類人的税務申報望多幾眼, 多多抽秤檢查,就煩死了。

禁止訪問

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

wallshar 發表於 19-5-21 12:45
照計就係,5年後可以100%取回本金纯賺税務優惠。

唯一要擔心的係如果5年後立即退保,避税做得太明顯,如 ...

其實如果只可以攞返100%,但無息,咁就真係太明顯了。

禁止訪問

男爵府

kyliechan30 發表於 19-4-10 13:43
我唔知有冇理解錯.....

中銀既延期年金同共他機構既計劃唔係好同, 同埋個保證內部回報率(IRR)係最高既.... ...

我都初步睇哂啲brochures(除 AIA), 似乎boc life offer 的保証IRR 是最高的,china life 次之。佢地同其他幾間offers 的 IRR 相差都幾遠(eg Manulife for 20 years),冇理由吾先考慮呢兩間先嘅。為省時間,我可能都只會集中搵呢兩間報價了。

男爵府

waterlilymonet 發表於 19-5-23 22:30
我都初步睇哂啲brochures(除 AIA), 似乎boc life offer 的保証IRR 是最高的,china life 次之。佢地同其他 ...

Btw 吾知大家有冇搵過BOC life 報保險價呢?我見佢寫左boc/南商/集友做agents,吾知佢地之間有冇服務或者其他方面的差別呢?各位有經驗的師兄師姐不妨指點一下丫。

男爵府

畀面勳章

waterlilymonet 發表於 19-5-23 22:45
Btw 吾知大家有冇搵過BOC life 報保險價呢?我見佢寫左boc/南商/集友做agents,吾知佢地之間有冇服務或者 ...

佢地大家都係代理中銀保險,所以產品唔會有分別,至於講解得清唔清楚就要撞彩了。
3間銀行唯一分別應係排隊人龍的長度。中銀好大機會要半個鐘以上。
如果唔想排隊,直接打去boc life hotline 叫佢地派個agent 去你屋企樓下傾都得。

男爵府

wallshar 發表於 19-5-24 09:10

佢地大家都係代理中銀保險,所以產品唔會有分別,至於講解 ...

多謝師兄回覆呀,陣間lunch time 就去查問下啦。

男爵府

畀面勳章

waterlilymonet 發表於 19-5-24 10:11
多謝師兄回覆呀,陣間lunch time 就去查問下啦。

問清楚再決定。都係果一句,凡事不可盡信,最緊要自己睇得明條數如何計出來。

伯爵府

回覆 wallshar 的帖子

係咪只有中銀有供5年年金?因

我只想供5年, 滾5年之後先取$

男爵府

畀面勳章

登!登!登! 發表於 19-5-24 12:51

係咪只有中銀有供5年年金?因我只想供5年, 滾5年之後先取$ ...

每一間都可以供5年的plan 因為最小要供5年呢個係政府法例規定。

但如果你個問題係邊間保險公司可以俾5年後100%取回供款額,以避税形式賺税務優惠,報纸都有賣只有中銀可以做到。

大宅

如果想最快用60000免税额扣税,最遲要幾時買延期年金?謝謝。

大宅

How about the one from prudential ? Is it gd?

首頁
12345...15

尾頁

跳至