時政擂台

跳至

首頁
12345...46

尾頁

公爵府

2023年兔年勳章

Mm233 發表於 19-4-6 01:03
你概念太outdated了,仲以為深圳香港互相競爭?
大家都係大灣區,深圳勁=香港勁;深圳先進=香港先進。
而家係 ...

太樂觀吧。

深圳用咗咁耐手機點餐,落單,結帳。再睇番香港 麥當當 嗰個爛鬼 App,拍達通嘅後知後覺。就唔會咁落觀。

香港連拍達通推動街市用,都毫無進展。掛個 QR code 係度,但係阿嬋話你知,我哋唔收拍達通,唔該俾現金。以香港人依家咁低嘅效率,推多十年,呢個拍達通app 都唔會流行。

相信唔使幾耐,會被微送,豬付寶踢出市場,收得皮。最後,打回原形只可以用嚟坐車用,間公司摺得。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Amy1974 發表於 19-4-6 02:25
理解嘅。我都讚成要立法保護有較高生態價值嘅海岸線,比如後海灣,香港東部嘅海灣。

其實應該首先控制人 ...

你所講既都係我所諗.

講開果d 環保人士... 有d 都係得把口, 嘈幾嘈見政府有改動 (唔係改善) 就算. 有d講環保係得把口, 例如海下灣, 平時講到幾咁珍貴, 但熊貓會仲走去打幾支摏入去起樓.

男爵府

我都有上深圳玩,可能epayment 係比香港先進(但欠人性化),但其他野都係麻麻地,始終文化唔同,大陸就係大陸,有陣大陸味,而且d入口野好貴,食物多味精。香港都唔好得幾多,因為已被大陸人攻佔。d樓起得再高又點?自我感覺良好而已。

男爵府

Amy1974 發表於 19-4-6 00:52
今日放假過咗深圳逛,先至發覺,原來好多人唔知道深圳嘅發展係有幾快。

路面嘅的士已經變晒藍色,行晒電動 ...

珊瑚宮

畀面勳章

kkchow97 發表於 19-4-6 01:09
回覆 littlesister 的帖子

硬件幾勁都冇用,因為冇軟件配合到

完全同意。
中國咁多億人口當中一定有叻人,但係單憑呢少部分叻人可以改變整個中國嗎?
現今中國嘅硬件可以話係數一數二,但係人嘅質素仍有待提升。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chuck_bass 發表於 19-4-6 01:10
快d返去住

電動車? 比亞迪呀? 香港換走哂唔用啦, 會爆炸架

好明顯係「超級無知」~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

Amy1974 發表於 19-4-6 02:25
理解嘅。我都讚成要立法保護有較高生態價值嘅海岸線,比如後海灣,香港東部嘅海灣。

其實應該首先控制人 ...

妳覺得應該點控制人口,修改人口政策?

2018年上半年我先生同我坐高鐵去內地幾個城市旅行,我先生第一次踏足中國,充滿好奇,當我哋停留係一D一線或者一線尾二線頭嘅城市,城市建設非常先進,衛生狀況都好好,整個城市都好有活力,D人有禮貌同自律,我先生讚不絕口,話中國令佢刮目相看。
但當我哋去到二線尾特別係三,四線市鎮,城市建設同設施,人文文化同大城市截然不同,可以用三個字概括,髒亂差,D人質素好差,吐痰,亂丟煙頭垃圾,講嘢大聲到聽到耳聾,整體嘅平民生活物價指數都同大城市差天共地,我同我先生都有去鄉村遊玩,因為佢都係來自農業大國,感觸更加深。

男爵府

回覆樓主:

我哋都有去各地商場飯館閒遊,我先生訝異中國嘅貧富和人文差距如此之大而且是出現在不同嘅城市鄉村之間,我想到了香港,想到了排華事件。
內地通過排斥低端人口形成高質人口嚮一線城市聚集,而低端人口則流嚮週邊貧困地區,而香港正正是接收大量內地低端人口,所以才會形成如此巨大嘅惡果。
而內地嘅一線城市畢竟還是少數,貧窮地區佔大多數,躋身發達國家任重而道遠,而香港繼續接收大量低端人口而淪為似內地三,四線城市指日可見,但這個責任不能歸咎於香港人。

男爵府

回覆樓主:

希望大家多D去內地三,四,五,六線D市鎮促進下經濟,返嚟會好包容新來港D大媽, 妳會有開心大發現。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

littlesister 發表於 19-4-6 01:47
應該會叫樓主返上去唔好返黎

x 2

所以那類人永遠不會進步,永遠困在自己的圈子裡~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

AAAABABY 發表於 19-4-6 03:05
平時好少發言,中港兩地更加唔會發言,但平心而論,國內好多方面都改變得好大,深圳俾我感覺一向係好亂:qui ...

深圳大商場己經改晒國際式管理,身在那些商場還以為在香港~

有些人成日話我讚大陸,因為我是驚訝深圳三十年前,從一些小村田地.......尤其這十多年,每週都要去深圳2天,親眼見證着大陸的高速發展~

買基金真係好傷

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ddzq89 發表於 19-4-6 05:31
請問深圳係2019年可以用Facebook google whatsup嗎?如果可以應該會超越非洲

如果用國際漫遊數據,世界上什麼網站也可以上,中移動的大灣區(中,港,澳),5G數據都係2百幾~

一直都得,2019年變左唔得?

之我也有到有用中移動漫遊卡一年,但發現三張咭(香港/大陸/漫遊)超級麻煩,所以没有用了~

現在公司/家人/朋友.....找我都係用微訊,所以中移大灣區卡也沒用了~

男爵府

千千萬萬 發表於 19-4-6 05:16
希望大家多D去內地三,四,五,六線D市鎮促進下經濟,返嚟會好包容新來港D大媽, 妳會有 ...

禁止訪問

伯爵府

千千萬萬 發表於 19-4-6 05:12
我哋都有去各地商場飯館閒遊,我先生訝異中國嘅貧富和人文差距如此之大而且是出現在不同嘅城市鄉村之間,我 ...

中肯!我唔明深圳硬件上超越香港有幾驚訝,錢,中國大把,太空都上到,幾令13億人引以為傲。
連落嚟東涌買蠔油嘅大媽都睇香港人唔起,全靠上面日日歌頒人民幣點打救香港人。
知道深圳威深圳勁又代表咩?淨係識得用有錢先進嘅地區嚟抵毀香港,莫視其他貧窮地區嘅,果班先真係井底蛙。佢地連中國有負面新聞都唔想知唔想講,最好你都唔好提,一陣又話你食毒果大(ps 但明明果條係方向報或01新聞

LCHF    發表於 19-4-6 13:29

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

A_lcy 發表於 19-4-6 06:08
中肯!我唔明深圳硬件上超越香港有幾驚訝,錢,中國大把,太空都上到,幾令13億人引以為傲。
連落嚟東涌買 ...

香港人就是有妳們這種人,祗會停濟不前 ,被別人追上~

我成日話大陸先進, 快追過香港, 就因為我是土生土長香港人,就想提醒大家,是痛心為什麼香港近20年發展停濟不前,已被周邊城市,大步追上~

bull2015    發表於 19-4-6 22:31

買基金真係好傷

伯爵府

大力大力 發表於 19-4-6 06:14
香港人就是有妳們這種人,祗會停濟不前 ,被別人追上~

我成日話大陸先進, 快追過香港, 就因 ...

又關我咩事呢?唔好下下手指指咁無修養!
有理咪攞出嚟講,但你成段嘢完全無point 可言

侯爵府

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

A_lcy 發表於 19-4-6 06:19
又關我咩事呢?唔好下下手指指咁無修養!
有理咪攞出嚟講,但你成段嘢完全無point 可言
...

我問妳,世界上那個地方/國家沒有負面新聞?

中國14億人口,從40年前一窮二白,連膠袋都缺乏,發展到今日真是奇蹟~

香港60,70年代也不是貪污嚴重,生活困難,大多市民文化低......這是每個地方發展必經階段,英/美/歐也經歷過吧~

bull2015    發表於 19-4-6 22:33

買基金真係好傷

首頁
12345...46

尾頁

跳至