婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Dalki_Dalki 發表於 19-4-7 16:08
唉。。。我就係做錯左個頭,一入門就比俾,之後佢就老鳳,其實俾唔係問題,我c6每個月都有俾家用雜費果d佢 ...

講真,叫老公下次俾家用奶奶時,輕輕帶過:呀媽呀,今個月我兩公婆俾嘅家用呀,平時我老婆俾你果D係耐唔時俾你飲茶嘅。

如果唔搞清楚,你奶奶會覺得你突然cut佢家用

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔會,要比,佢自己仔女比

別墅

sheepmui 發表於 19-4-7 17:34
講真,叫老公下次俾家用奶奶時,輕輕帶過:呀媽呀,今個月我兩公婆俾嘅家用呀,平時我老婆俾你果D係耐唔 ...

我c6知我嬲到喊已有咁同佢阿媽講,不過我仍然無再俾佢,因為我父母都退休,我都要負責多d佢哋既生活費,c6俾佢媽個份當係我哋兩個俾,橫掂佢都係咁衰,一拍兩散,諗諗下都好嬲呀!

男爵府

NatalieTY 發表於 19-4-6 15:23
唔會啦,無謂開壞個頭~
我只會大時大節買好d既野食送比佢,平時食過有咩好味都會99同自己媽咪一人一份,當 ...

完全認同。浪費心血。

大宅

回覆樓主:

從來都無比,c6自己比。。如果我99好,我都有諗過耐唔耐比少當氹下佢,但相處耐左,一d都唔需要了

珍珠宮

Dalki_Dalki 發表於 19-4-7 16:08
唉。。。我就係做錯左個頭,一入門就比俾,之後佢就老鳳,其實俾唔係問題,我c6每個月都有俾家用雜費果d佢 ...

咁你都係一心想對佢老人家好je~
我覺得無錯喎~
如果再問我,我都會選擇照俾,之後對方唔知足咪唔再俾囉…起碼自己付出左先~
我覺得係個人修養有關,正常你俾佢都分分鐘覺得唔好意思收人嘅野啦~點會老奉呀~
只有貪心嘅人,先成日想搵人數、佔人便宜~
我99就係想要,要唔到,先會下下鬧人,相對,我做新抱,真係從來無諗過要99俾D乜,佢無時我亦無失望~
不過咁,我對佢曾經主動付出都好多,所以我有期望過佢似自己阿媽,尼點係我天真,自此我連尼樣都唔會奢望~但求問無愧就算~
99最中意,咪講輩份囉…長輩應有嘅風度同氣度唔見有,應有嘅著數就計得好清楚啦!

複式洋房

章魚妹妹 發表於 19-4-6 13:32
唔會,比左佢又唔會特別開心仲嫌你比唔多,何必!

唔會,我老公俾!之前我老公無啦啦要我俾500,我話點解,話等佢開心下!我勁唔唔願意之下俾!

別墅

做個靚太 發表於 19-4-8 02:19
咁你都係一心想對佢老人家好je~
我覺得無錯喎~
如果再問我,我都會選擇照俾,之後對方唔知足咪唔再俾囉… ...
係呀, 真係傷透心, 仲一心諗住當埋佢係阿媽咁孝順, 原來無呢支歌仔唱, 俾一蚊佢都會照要個隻, 有時佢買左家庭用品, 真係會問我地拎返個數, 例如$39.2, 真係要俾足$39.2佢

珍珠宮

Dalki_Dalki 發表於 19-4-8 10:27
係呀, 真係傷透心, 仲一心諗住當埋佢係阿媽咁孝順, 原來無呢支歌仔唱, 俾一蚊佢都會照要個隻, 有時佢買左家 ...

佢算老實啦~我99係買100開300架~
都明白你傷心嘅,我都曾經好執著,究竟自己做錯D乜,陪佢番鄉下去旅行、幫佢按摩、煮野佢食、傾電話、送禮物、俾零用、過時過節都係我準備,究竟為乜搞到自己咁cheap~
我尼世係咪都要咁,我嘅人生係咪玩完~
最後搞到抑鬱~什至好憎99~
當我康復,我同自己講,唔好為左唔珍惜你嘅人,影響自己嘅人生,我亦無左憎恨,諗諗下都唔知自己有咩好嬲,既然係咪都俾人鬧係衰新抱,不如堂堂正正做個衰新抱
以後唔會再搞咁多野,相敬如賓,做人但求問心無愧,關係反而仲好左!
你都係,唔好傷心咁多,施比受更有褔!

男爵府

decemberain 發表於 19-4-7 22:31
完全認同。浪費心血。

我到依家都照做,只係心意,佢轉頭掉左去都唔關我事

男爵府

idaidaho 發表於 19-4-8 08:42
唔會,我老公俾!之前我老公無啦啦要我俾500,我話點解,話等佢開心下!我勁唔唔願意之下俾!
...

我老公有俾,佢仔比佢好正常,但我絕對唔會比!

男爵府

NatalieTY 發表於 19-4-8 10:57

好心抱

珍珠宮

NatalieTY 發表於 19-4-8 10:57

認同!

別墅

做個靚太 發表於 19-4-8 10:54
佢算老實啦~我99係買100開300架~
都明白你傷心嘅,我都曾經好執著,究竟自己做錯D乜,陪佢番 ...
多謝你呀!我真係覺得自己就快抑鬱,你所講既我都係做足, 但到頭來佢唔知足, 真係要唔好再俾佢影響到自己既情緒先得,學你話齋, 係咪都比人話衰新抱架啦!

珍珠宮

Dalki_Dalki 發表於 19-4-6 10:55
我之前太傻諗住當比零用錢佢用下,買下野食開心下, 老人家氹下佢啦, 點知有次我屋企有事, 我個排忙到唔記得 ...

你老公比一份 , 你自己再比多份?

大宅

chocofds 發表於 19-4-7 16:50

我奶奶仲問我有冇比家用娘家,我返工比錢我媽嫁左都唔會變 ...

我老爺都好關心我一星期返幾次外家
可能入左門係佢地既人 咩事都要申請同通報

別墅

回覆樓主:

我同老公係各管各家 6299家用係老公俾佢地 我從來唔會過問 亦唔會話得閒俾啲零用錢佢地 係99叫幫手買嘢會唔收返佢地錢 不過咁我都試過俾99暗示性咁追家用

男爵府

Dalki_Dalki 發表於 19-4-7 20:06
我c6知我嬲到喊已有咁同佢阿媽講,不過我仍然無再俾佢,因為我父母都退休,我都要負責多d佢哋既生活費,c6 ...

算啦,知道咗自己天真,咪以後唔好囉。。。

男爵府

idaidaho 發表於 19-4-8 08:42
...

我會立即問佢借$500,當然有借無還,自己拎d錢去玩,佢問就話等我自己要開心吓

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

從未比過$

首頁

尾頁

跳至